ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Επιστήμονες της Google επιβεβαιώνουν πως πέτυχαν «κβαντική υπεροχή»- ένα σημαντικό ορόσημο στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών. Η εν λόγω ανακοίνωση δημοσιεύτηκε  στο Nature, περίπου έναν μήνα μετά από τη διαρροή μιας πρώιμης έκδοσης του επίμαχου επιστημονικού άρθρου, την οποία η εταιρεία δεν είχε σχολιάσει.

Ομάδα με επικεφαλής τον Τζον Μαρτίνις, πειραματικό φυσικό στο University of California, Santa Barbara και στη Google, αναφέρει πως ο κβαντικός υπολογιστής της πραγματοποίησε έναν συγκεκριμένο υπολογισμό ο οποίος είναι πέρα από τις πρακτικές δυνατότητες των συμβατικών υπολογιστών. Για τον ίδιο αυτόν υπολογισμό, όπως σημειώνεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Nature, ο καλύτερος συμβατικός υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν 10.000 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Google.

Όπως σημειώνει ο Μαρτίνις, η αποκαλούμενη κβαντική υπεροχή (quantum supremacy) θεωρείται ορόσημο στον χώρο των υπολογιστών, καθώς αποδεικνύει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους συμβατικούς. Αν και αυτό το πλεονέκτημα έχει πλέον επιτευχθεί μόλις για μία συγκεκριμένη περίπτωση, δείχνει στους φυσικούς πως η κβαντομηχανική λειτουργεί όπως αναμενόταν όταν χρησιμοποιείται για την επίλυση ενός πολύπλοκου προβλήματος.