Άγχος, τι είναι και πως να το αντιμετωπίσετε

Τι είναι το Άγχος ;

Το άγχος είναι η φυσιολογική άμυνα του σώματος ενάντια στον κίνδυνο. Όταν είμαστε αγχωμένοι το σώμα κατακλύζεται με ορμόνες για να προετοιμάσει τα διάφορα όργανα να αποφύγουν ή να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο. Αυτός είναι ο μηχανισμός που καλείται“πάλη ή φυγή”.

Όταν αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση, ένα μέρος της απόκρισής μας είναι φυσιολογικό. Το σώμα ενεργοποιεί τους μηχανισμούς για να μας προστατεύσει και να μας προετοιμάσει να μείνουμε και να παλέψουμε ή να φύγουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Το σώμα παράγει μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόληςαδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης. Αυτές οι ορμόνες πυροδοτούν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξάνουν την ετοιμότητα των μυών, την εφίδρωση και την πνευματική διαύγεια. Όλοι αυτοί οι παράγοντες βελτιώνουν την ικανότητα απόκρισης σε μια επικίνδυνη ή προκλητική κατάσταση. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δίνουν το έναυσμα για αυτή την αντίδραση που καλείται “στρεσογόνο». Για παράδειγμα περιλαμβάνει τον θόρυβο, την επιθετική συμπεριφορά, ένα αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα, ή το πρώτο ραντεβού. Όσους περισσότερους στρεσογόνους παράγοντες βιώνουμε, τόσο περισσότερο αγχωμένοι αισθανόμαστε.

Πως εμφανίζεται στο σώμα μας

Παρακολουθώντας λοιπόν το σώμα και τις αντιδράσεις του, μπορεί κανείς να ακολουθήσει τα ίχνη του. Το άγχος επηρεάζει κατά περίπτωση τον ύπνο, τη σχέση μας με το φαγητό, τη μνήμη ή τη συγκέντρωση. Σε στιγμές ιδιαίτερης πίεσης μπορεί να προκαλέσει ακούσιες κινήσεις σε διάφορους μυς του σώματος, μικρές συσπάσεις που προδίδουν την ένταση που υποβόσκει.

Άλλοτε είναι υπαίτιο για το αίσθημα κόπωσης ή τη σχετικά μειωμένη απόδοση σε καθημερινές δραστηριότητα. Συχνά δημιουργεί ευερεθιστότητα ή ευσυγκινησία. Οι ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες (ευπάθειες ή συγκεκριμένες ευαισθησίες) που καθορίζουν τον τρόπο που θα εμφανιστεί στον καθένα, ποικίλλουν όπως ειναι αναμενόμενο σε βαθμό και ένταση. Η μορφή που λαμβάνει είναι εξατομικευμένη όσο και η ιστορία του κάθε ανθρώπου.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την καταπολέμηση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων.

  • Σκεφτόμαστε ένα θετικό πράγμα κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να είναι μια σκηνή από τη ζωή μας, η οποία μας έκανε να νιώθουμε χαρά και ευτυχία ή κάτι που μας φέρνει αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον σε προσωπικό επίπεδο.
  • Εστιάζουμε στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ανάπτυξη τους.
  • Βάζουμε ένα μικρό καθημερινό στόχο να κάνουμε ένα “δώρο” σε κάποιον, όχι απαραίτητα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά σε ψυχολογικό επίπεδο όπως ένα χαμόγελο, ένας καλός λόγος, και να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας σε κάποιον συνάνθρωπο μας.
  • Κάνουμε μικρά βήματα, με ένα πράγμα τη φορά. Σκεφτόμαστε το παρόν και τη σημερινή μέρα. Με το αύριο θα ασχοληθούμε όταν αυτό έρθει.
  • Αγαπάμε τον εαυτό μας, ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση μας, με απολογισμό των θετικών πραγμάτων που έχουμε καταφέρει ως τώρα.
  • Φροντίζουμε τον εαυτό μας για να μπορούμε να φροντίσουμε και τους αγαπημένους μας.
  • Βοηθάμε όπου και όπως μπορούμε το συνάνθρωπο μας, που μπορεί να έχει ανάγκη, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Η βοήθεια αυτή μπορεί να είναι μια απλή πράξη όπως το να σηκώσουμε το τηλέφωνο μας και να τον ρωτήσουμε αν είναι καλά.
  • Χαμογελάμε όσο περισσότερο μπορούμε, όχι γιατί χαιρόμαστε με την υπάρχουσα κατάσταση αλλά γιατί το χαμόγελο είναι δύναμη.
  • Είναι σημαντικό να εκφράζουμε και να αποδεχόμαστε αυτό που νιώθουμε, τα συναισθήματά μας, είτε θετικά είτε αρνητικά.
  • Αποφεύγουμε το αλκοόλ, και το κάπνισμα γιατί επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ψυχική μας υγεία, ενώ είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η διακοπή τους ευνοεί την ψυχική υγεία.
  • Επικοινωνούμε με ανθρώπους που νιώθουμε ότι μας στηρίζουν και είναι ψυχικά κοντά μας.
  • Απολαμβάνουμε μικρές στιγμές ευτυχίας.
  • Μπορούμε να εστιάσουμε στα θετικά της ζωής μας και να απολαύσουμε όσο μπορούμε τις στιγμές με τη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων. Ας δώσουμε σημασία σε κάθε μικρή στιγμή, αναγνωρίζοντας αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για μας.
  • Ηρεμούμε με απλές ασκήσεις , όπως διαφραγματική αναπνοή, περπάτημα (5’- 10’).
  • Έχουμε πίστη στον εαυτό μας, συνεχίζουμε να είμαστε ικανοί και δυνατοί ως άνθρωποι κι εφόσον έχουμε ήδη καταφέρει σημαντικά πράγματα, στο μέλλον πολύ πιθανόν να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα.
  • Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται ούτε να ντρεπόμαστε, ούτε να ενοχοποιούμε τον εαυτό μας ή τους άλλους για τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουμε εμείς και οι άλλοι.
  • Παρακάτω θα βρείτε ένα βίντεο συνολικής διάρκειας δύο ωρών με μουσική ειδικά διαμορφωμένη στη συμβολή απελευθέρωσης και απομάκρυνσης του συσσωρευμένου αρνητισμού.
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση