ΜΕΞΙΚΟ: Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Γιατί να πάω στο Μεξικό;

Για πολλούς, πάρα πολλούς λόγους… Γιατί θα έρθεις σε επαφή µε µια πολυσχιδή κουλτούρα τελείως διαφορετική από τη οικεία σε εµάς «δυτική», µε επιρροές από διάφορους τόπους, που είναι έκδηλες σε όλα, από την πλούσια γαστρονοµία µέχρι τη µουσική και τον χορό!

Γιατί θα γνωρίσεις από κοντά τη γη των Μάγιας, τις αρχαίες πόλεις των Αζτέκων (περιοχές πολιτιστικής κληρονοµιάς της Unesco), γιατί θα κολυµπήσεις στα τιρκουάζ νερά της Καραϊβικής, γιατί θα γνωρίσεις αρχοντικές αποικιακές πόλεις, γιατί θα δεις λευκές αµµουδιές και απέραντες παραλίες του Ειρηνικού, γιατί θα «περιπλανηθείς» µέσα στη ζούγκλα (για τους πιο τολµηρούς), σε φαράγγια και αρχαιολογικούς τόπους, γιατί θα δοκιµάσεις µια από τις πιο δηµοφιλείς κουζίνες του κόσµου, γιατί θα πιεις τεκίλα από την… πηγή της!

Γιατί από αµµουδερές παραλίες µπορείς να βρεθείς σε ψηλά βουνά και από εκεί σε µεγαλουπόλεις ή και στη ζούγκλα… και γιατί µπορείς να µείνεις σε κορυφαία τουριστικά θέρετρα όπως το Κανκούν, το Πουέρτο Βαγιάρτα και το Playa del Carmen!

Τι έγγραφα θα χρειαστώ;

Εφόσον έχεις ελληνικό διαβατήριο δεν χρειάζεσαι βίζα για να µπεις στην χώρα (για µέγιστη παραµονή 3 µήνες). Ωστόσο, θα χρειαστεί να συµπληρώσεις ένα χαρτί µε τα στοιχεία σου που λογικά θα σου δοθεί από την αεροπορική εταιρεία λίγο πριν την άφιξη στο Μεξικό ή στον διαβατηριακό έλεγχο. Όταν περάσεις από τον έλεγχο και σου σφραγίσουν το διαβατήριο θα σου δώσουν και ένα χαρτί µε κάποια στοιχεία το οποίο πρέπει να κρατήσεις διότι θα σου ζητηθεί στην έξοδο σου από την χώρα.

Νόμισμα, Συνάλλαγμα 

Το νόµισµα του Μεξικό είναι το µεξικάνικο πέσο (€1 = 22,17 πέσος) που έχει σχεδόν το ίδιο σήµα µε το δολάριο! Επίσης σε πολλά µαγαζιά (κυρίως βέβαια τουριστικά) έχουν τις τιµές σε δολάρια λόγω των πολλών Αµερικανών τουριστών. Οπότε θα βρεθείτε σε µια µικρή σύγχυση στην αρχή, όµως θα καταλάβετε γρήγορα την διαφορά λόγω του υποτιµηµένου πέσο. Την καλύτερη ισοτιµία για να κάνετε τα ευρώ σας πέσο, θα την βρείτε στην τράπεζα ενώ θα χρειαστείτε οπωσδήποτε µαζί το διαβατήριο σας. Εκτός της τράπεζας υπάρχουν exchange αλλά και απευθείας ανάληψη µε κάρτα από ATM. Σε πολλά µέρη δέχονται και κάρτα (κυρίως στα πιο τουριστικά σηµεία) οπότε γενικά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Κορυφαία αξιοθέατα στο Μεξικό

Plaza de la Constitucion

300 volunteers lay giant carpet in Mexico City's zócalo

Οι ντόπιοι την ονοµάζουν Zocalo (πλίνθος) και αποτελεί την καρδιά της µεξικανικής πρωτεύουσας και τη µεγαλύτερη πλατεία στη Λατινική Αµερική! Πριν από την αποικιακή περίοδο, ήταν το κύριο τελετουργικό κέντρο στην πόλη των Αζτέκων. Εδώ βρίσκεται ο πολύ διάσηµος µητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός µε τον υπερπολυτελή διάκοσµο και το Palacio Nacional που στεγάζει το προεδρικό µέγαρο και τις τοιχογραφίες του περίφηµου ζωγράφου Diego Rivera

Coyoacan

Visit Coyoacan: 2020 Coyoacan, Mexico City Travel Guide | Expedia

Το Coyoacan (σηµαίνει, το χωριό των κογιότ) είναι από τα πιο όµορφα και φωτογραφηµένα προάστια της πόλης του Μεξικό, απέχει µόλις 10χλµ. από το κέντρο και αποτελεί ένα εξαίρετο δείγµα της τοπικής αρχιτεκτονικής, αφού στους δρόµους του µπορούµε να θαυµάσουµε εντυπωσιακές επαύλεις και προσεγµένα κτήρια.

Η τέλεια περιοχή για να περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια της, τις υπαίθριες αγορές, να φατε πεντανόστιµο street food (στους δρόµους της πόλης θα βρείτε τα φηµισµένα λαχταριστά tacos)! Επιπλέον, αποτέλεσε στέκι πολλών καλλιτεχνών! Μια διαφορετική γειτονιά από τις υπόλοιπες, που φέρει ισπανικές επιρροές στην αισθητική της. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Casa Azul, το σπίτι-µουσείο µε τους όπου έζησε η µεγάλη ζωγράφος Frida Kahlo.

Palacio de Bellas Artes

File:Palacio Bellas Artes - Mexico City.jpg - Wikimedia Commons

Για τους πιο καλλιτεχνικούς τύπους το Palacio de Bellas Artes, µε την χαρακτηριστική µαρµάρινη πρόσοψη του και τα λαµπερά βιτρώ που κοσµούν την οροφή του, συγκεντρώνει περίπου 10.000 επισκέπτες εβδοµαδιαίως! Η αρτ νουβώ πρόσοψη και η εντυπωσιακή τοιχογραφία του Rivera στο εσωτερικό του κλέβει τις εντυπώσεις! Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1904 και ολοκληρώθηκε το 1934, λόγω της µεξικανικής επανάστασης.

Στον χώρο διεξάγονται παραστάσεις και συναυλίες, ενώ φιλοξενούνται συναυλίες από την Εθνική Φιλαρµονική της πόλης, καθώς επίσης και διαρκείς εκθέσεις ποίησης, ζωγραφικής, και φωτογραφίας. Ως εκ τούτου, θεωρείται το σηµαντικότερο πολιτιστικό κέντρο στο Μεξικό και έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως καλλιτεχνικό µνηµείο το 1987.

Basilica de Santa Maria de Guadalupe

Βασιλική της Παναγίας της Γουαδελούπης, Μεξικό

Ο σηµαντικότερος θρησκευτικός χώρος στο Μεξικό και ένας από τους κυριότερους χώρους προσκυνήµατος της καθολικής θρησκείας. Σύµφωνα µε τον θρύλο, η βασιλική εκκλησία της Γουαδελούπης χτίστηκε στο σηµείο όπου ένας φτωχός βοσκός, ο Juan Diego οραµατίστηκε την Παναγία το 1531. Η παλιά βασιλική ολοκληρώθηκε το 1709 και το νέο της κτήριο το 1976. Το 2002 ο Χουάν Ντιέγκο ανακηρύχθηκε σε άγιος. Juana de Arco. (Πόλη του Μεξικού, basilica.mxv.mx)

Οι αγορές στο Μεξικό

Mercado Flores | Visit la, Mexico, Mexico city

Στο Μεξικό υπάρχουν αγορές που είναι εµπειρία να τις επισκεφτείτε! Γι αυτό βάλτε τις, στο πρόγραµµά σας!

  • La Merced: Iστορική αγορά της πόλης και µια από τις µεγαλύτερες υπαίθριες αγορές τροφίµων της Αµερικής χτισµένη στο σηµείο που κάποτε βρισκόταν και η κεντρική αγορά των Αζτέκων. Χωρίζεται σε επτά ζώνες, και θα βρείτε από τρόφιµα µέχρι είδη γάµου και βάπτισης! (Μetro la Merced, Mexico City)
  • Fonart: Εδώ θα δείτε όµορφα υφαντά ρούχα και χειροποίητα είδη λαϊκής τέχνης. (Av. Paseo de la Reforma 116, Mexico City)
  • Corazon del Pueblo: Επίσης, θα βρείτε όµορφα αναµνηστικά αντικείµενα κυρίως ξύλινα και πήλινα. (c/ Macedonio Alcala 307, Oaxaca)
  • Meltzanel Design: Αν θέλετε να φαίνεστε σαν… Μεξικάνα εδώ θα αγοράσετε παραδοσιακά ρούχα εµπνευσµενα από την κουλτούρα των Μάγια! (c/28 de Agosto 3, San Cristobal de las Casas)

Dia de los muertos

Dia De Los Muertos (The Day of The Dead) - YouTube

Πρώτη Νοεμβρίου, το Μεξικό γιορτάζει την Ημέρα των Νεκρών (Dia de los Muertos). Σχετίζεται με την Καθολική γιορτή Των Αγίων Πάντων και πρόκειται για ένα κυριολεκτικό «ξύπνημα των νεκρών», αφού οι δρόμοι τις πόλης γεμίζουν σκελετούς, ενώ πιστεύεται ότι εκείνη τη μέρα του χρόνου οι νεκροί επιστρέφουν στη Γη και γιορτάζουν με τις οικογένειες τους.

Η 1η Νοεμβρίου, είναι εθνική αργία για το Μεξικό και ορισμένες άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής (όπως πχ η Γουατεμάλα) αλλά και στη Βραζιλία και οι ντόπιοι ασχολούνται με την φροντίδα και τον στολισμό των τάφων των αγαπημένων τους, οικοδομούν βωμούς από λουλούδια προς τιμήν τους, φέρνουν στα σπίτια τους σκελετούς ντυμένους με τα ρούχα των αγαπημένων τους νεκρών, ενώ φτιάχνουν κρανία από ζάχαρη, κατιφέδες και αγαπημένα φαγητά των εκλιπόντων τα οποία αφήνουν στους τάφους τους.

Το βράδυ οι εορτασμοί είναι ανατριχιαστικά φαντασμαγορικοί, αφού όλοι γιορτάζουν σε τοπικά πανηγύρια βαμμένοι σκελετοί, μαζί με τα πνεύματα των αγαπημένων τους που υποτίθεται ότι γύρισαν για μία μέρα κοντά τους

Κατηγορίες: Κεντρική και νότια Αμερική, Κόσμος. Ετικέτες: , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.