To Τολέδο είναι πόλη και δημοτικό διαμέρισμα της Ισπανίαςπρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, καθώς και της αυτόνομης κοινότητας Καστίλη-Λα Μάντσα. Βρίσκεται κεντρικά της χώρας, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Μαδρίτη και επί της δεξιάς όχθης του ποταμού Τάγου, μια ολόκληρη πόλη μουσείο ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Ήταν φημισμένο για την παραγωγή των καλύτερων σπαθιών στη Δύση. Κατά το Μεσαίωνα, το Τολέδο υπήρξε επίσης μεγάλο μεταφραστικό κέντρο, όπου σημαντικό μέρος της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας μεταφέρθηκε από την Αραβική ανατολή στη Δύση, με μεταφράσεις από τα αραβικά στα λατινικά κυρίως εβραίων αλλά και άλλων γλωσσομαθών. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 232 τετραγωνικών χιλιομέτρων και διαθέτει πληθυσμό 75.578 κατοίκων (2005). Το όνομα του Τολέδου προέρχεται από τη λατινική ονομασία Toletum, δηλαδή πόλη με τα τείχη.

Στο ταξίδι μας επισκευτήκαμε την Puerta del Sol. Είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές μεσαιωνικές πύλες του Τολέδο και εξαιρετικό δείγμα συνδιασμού των πολιτισμών.Είναι χτισμένη σε Mudéjar αρχιτεκτονική κατά τον 14ο αιώνα από το Τάγμα των Οσπιταλίων Ιπποτών.Πάνω από την αψίδα της πύλης απεικονίζεται ο Σαν Ιλδεφόνσο, πολιούχος του Τολέδο.Το όνομα της πύλης προέρχεται από τον ήλιο (sol) και το φεγγάρι (luna) που είναι ζωγραφισμένα.

Έπειτα πήγαμε στο Iglesia de Santo Tome, εκεί βρίσκεται το αριστούργημα του Ελ Γκρέκο, Η ταφή του κόμη του Οργκάθ, η ελαιογραφία που ζωγράφισε μεταξύ 1586-1588.Το έργο χωρίζεται σε δύο θεματικά τμήματα, αυτό με την συμβολική αναπαράσταση της ανάληψης και αυτό με την ταφή.Αν κοιτάξετε προσεκτικά θα δείτε πως εμφανίζεται ο Ελ Γκρέκο και ο γιος του και είναι οι μόνοι που κοιτάνε προς τον θεατή, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κοιτάνε αλλού. Κάτω βρίσκεται ο τάφος του Οργκάθ.

Ο Ελ Γκρέκο και η επίδρασή του στον 20ό αιώνα σε μία έκθεση από το Grand  Palais στο Παρίσι | CultureNow.gr

Και κάποιες φωτογραφίες από την πόλη.