15 Αυγούστου 1940: Ο τορπιλισμός της «Έλλης»

640px Cruiser Elli

Με την ευκαιρία της Γιορτής της Παναγίας, ας θυμηθούμε τα γεγονότα της 15ης Αυγούστου 1940 όταν το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» τορπίλισε  το ελληνικό καταδρομικό «Έλλη» που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τήνου.

Τον Αύγουστο του 1940 ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόντευε να συμπληρώσει ένα χρόνο. Η Ελλάδα, την οποία κυβερνούσε δικτατορικά ο Ιωάννης Μεταξάς, μπορεί να τηρούσε ουδέτερη στάση, αλλά ήταν εμφανές ότι βρισκόταν στο πλευρό της Αγγλίας, που εκείνη την περίοδο δοκιμαζόταν σοβαρά από τις αεροπορικές επιθέσεις της «Λουφτβάφε». Η φασιστική Ιταλία, σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, με τον ισχυρό στόλο της διεκδικούσε την πρωτοκαθεδρία στις θάλασσες της Μεσογείου από τη Μεγάλη Βρετανία.

Έτσι, τις πρωινές ώρες της 15ης Αυγούστου το ιταλικό υποβρύχιο βρισκόταν, εν καταδύσει, έξω από το λιμάνι της Τήνου με στόχο να τορπιλίσει τα επιβατικά πλοία «Έλση» και «Έσπερος», που μετέφεραν προσκυνητές, αλλά οι Ιταλοί τα θεωρούσαν οπλιταγωγά και συνεπώς εχθρικά. Από το περισκόπιο ο Αϊκάρντι είδε να καταφθάνει στο λιμάνι ένα πολεμικό και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, όπως δήλωσε μετά τον πόλεμο. Επρόκειτο για το καταδρομικό «Έλλη», που κατέπλεε στην Τήνο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Μεγαλόχαρης.
 

Στις 8.25 π.μ., λίγη ώρα πριν από τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας κι ενώ στην παραλία υπήρχε πολύς κόσμος, το «Ντελφίνο» έπληξε με τρεις τορπίλες το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Η μία μόνο τορπίλη βρήκε στόχο, αλλά έπληξε καίρια το ελληνικό πλοίο στο μηχανοστάσιο και τις δεξαμενές πετρελαίου. Μία ώρα αργότερα, το «Έλλη» βυθίστηκε, παρά τις προσπάθειες του πληρώματος να το κρατήσουν στον αφρό. Οι άλλες δύο τορπίλες αστόχησαν και εξερράγησαν στην προκυμαία. Από την επίθεση του «Ντελφίνο» σκοτώθηκαν ένας υπαξιωματικός και οκτώ ναύτες του «Έλλη», ενώ οι τραυματίες ανήλθαν στους 24. Μία γυναίκα, που βρισκόταν στην παραλία, πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά την έκρηξη της δεύτερη τορπίλης στην προκυμαία.

Μετά το τέλος της αποστολής του, το «Ντελφίνο» αποχώρησε χωρίς να γίνει γνωστή η ταυτότητά του. Το επόμενο διάστημα διεξήχθη έρευνα από το Πολεμικό Ναυτικό που «έδειξε» ότι οι τορπίλες ήταν ιταλικές.  Ωστόσο, η κυβέρνηση Μεταξά απέκρυψε την ανακάλυψη αυτή προκειμένου να μην επηρεαστεί η ουδετερότητα της Ελλάδας στον πόλεμο. Τελικά, η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, δύο μόλις μέρες μετά την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα.
Για τα γεγονότα αξίζει να παρακολουθήσετε το σχετικό ντοκιμαντέρ της «Μηχανής του Χρόνου», που φυλάσσεται στο αρχείο της ΕΡΤ (https://www.ertnews.gr/anadromes/15-aygoystoy-1940-o-torpilismos-tis-ellis-michani-toy-chronoy-i-agnosti-istoria-video/).

Αφήστε μια απάντηση