Αρχική » ΑΛΕΥΡΟΠΙΤΑ ΖΑΓΟΡΙΤΙΚΗ

Πρόσφατα άρθρα

Αρχείο

Kατηγορίες

ΑΛΕΥΡΟΠΙΤΑ ΖΑΓΟΡΙΤΙΚΗ

-Υλικά-

 • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • 3 αυγά
 • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
 • 2 κ.σ. τσίπουρο
 • 1 κ.σ. αλάτι
 • 2 ½ ποτήρια νερό
 • 300 γραμ. φέτα θρυμματισμένη
 • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 • 1 αυγό
 • 2 κ.σ. νερό
 • 1/3 φλ. ελαιόλαδο σουσάμι για πασπάλισμα

Πρωτοδοκίμασα αλευρόπιτα το 1971, στην πρώτη μου εκδρομή στην περιοχή του Ζαγοριού, με τους γονείς μου και βέβαια ήταν στο Μονοδένδρι. Και από τότε κάθε φορά που βρίσκομαι στα Ζαγόρια, πάντα ανυπομονώ να δοκιμάσω ξανά. Και έτσι να νιώσω την Ήπειρο στο πιάτο μου.

Τα ταπεινά τοπικά υλικά, η ευκολία της παρασκευής και η δυνατότητα να την έχεις μαζί σου σαν θρεπτικό κολατσιό στις μακρινές βόλτες στα βουνά και τα λαγκάδια της περιοχής, έκαναν την αλευρόπιτα αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής Ζαγορίσιας κουλτούρας. Μάλιστα, για τη παρασκευή της αλευρόπιτας χρησιμοποιούν ειδικά χάλκινα γανωμένα ταψιά που ονομάζονται “σινί” και βέβαια παίζουν τον ρόλο τους στο ψήσιμο.

Μέσα στα χρόνια, κάθε οικογένεια ανέπτυξε και τη δικιά της συνταγή, με αποτέλεσμα όλοι να ανταγωνίζονται ποιανού είναι η καλύτερη.

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις συνταγές το αλεύρι, ο αραιός χυλός, το βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί που οφείλει να είναι καυτό πριν μπει ο χυλός μέσα, η φέτα ή το κατσικίσιο άσπρο τυρί και η λεπτή και τραγανή τελική όψη και υφή. Το πως γίνεται ο χυλός διαφέρει ελαφρά από συνταγή σε συνταγή με γάλα, νερό, λάδι, αυγά να παίζουν διαφορετικό ρόλο και σε διαφορετικές ποσότητες σε κάθε περίπτωση.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Ανάβετε τον φούρνο στους 250ºC

2. Βουτυρώνετε καλά ένα μεγάλο, ορθογώνιο, χαμηλό ταψί, με τα 20γρ. βούτυρου. Στη συνέχεια προσθέτετε περί τα 40μλ. ελαιόλαδο και το τοποθετείτε στον φούρνο, να κάψει καλά, όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε πρώτα το αλεύρι και από πάνω τα 2 αυγά και το γάλα. Ανακατεύετε καλά να γίνει χυλός και προσθέτετε περ. τα 200 γρ. της φέτας και περί τα 30 μλ. λάδι. Το μίγμα πρέπει να είναι ένας αρκετά ρευστός χυλός. Αν χρειαστεί, σ’ αυτό το στάδιο, προσθέτετε και λίγο νερό για να αραιώσει λίγο το μίγμα.

4. Χύνετε το χυλό στο ταψί που καίει και τον μοιράζετε παντού.

5. Προσθέτετε την υπόλοιπη θρυμματισμένη φέτα ισομοιράζοντάς την στην επιφάνεια και το υπόλοιπο λάδι να κάτσει από πάνω απ’ το χυλό. Προσθέτετε σε μικρά κομματάκια και το υπόλοιπο βούτυρο να δώσει άρωμα. Τέλος, χτυπάτε το αυγό που έχει μείνει και το περιχύνετε κι’ αυτό από πάνω να δέσει την επιφάνεια της πίτας.

6.  Τοποθετείτε πάλι το ταψί, γεμάτο με τον χυλό αυτή τη φορά, στο φούρνο που καίει, και σε μεσαίο ράφι, κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 200ºC πάνω-κάτω. Ανάλογα με τον φούρνο πάντα, σε 40-45’ πρέπει να έχει γίνει.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*TIP*

Η αλευρόπιτα είναι έτοιμη όταν η περίμετρός της είναι σαφώς ξεροψημένη. Το τελικό πάχος στο πιάτο σας, θα πρέπει να είναι ιδανικά, περίπου 1 εκατοστό.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

7. Όταν η αλευρόπιτα είναι έτοιμη, ξεκολλάει ολόκληρη απ’ το πάτο του ταψιού. Έτσι, την ακουμπάτε πάνω σε επιφάνεια κοπής και την κόβετε σε μερίδες.

 

 

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση