Αρχική » ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Εμβολιασμός

Ένα εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από μία ή περισσότερες ασθένειες. Υπάρχουν εμβόλια κατά ιών, βακτηρίων και παρασίτων. Ο εμβολιασμός κατά αυτών των διαφορετικών ασθενειών μπορεί να είναι είτε υποχρεωτικός είτε προαιρετικός. Ο κτηνίατρός σας θα επιλέξει τα κατάλληλα εμβόλια για το κατοικίδιό σας με βάση τον τρόπο ζωής, τον τόπο διαμονής, τα ταξίδια που πραγματοποιήσατε.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΜΑΣ

Για να είναι εφικτή η εγκατάσταση αποτελεσματικής ανοσίας, απαιτούνται περισσότερες από μια εμβολιακές δόσεις τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Μόλις τα αγαπημένα μας κατοικίδια ενηλικιωθούν, οι τακτικές επαναληπτικές (αναμνηστικές) δόσεις είναι απαραίτητες για να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η προστασία, καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής τους.

Πρέπει να προσέχετε να τηρείτε πάντα το πρωτόκολλο εμβολιασμού που συνιστά ο κτηνίατρός σας, εάν θέλετε το κατοικίδιο ζώο σας να προστατεύεται σωστά και ολοκληρωμένα.

Εάν έχουν παραληφθεί οι αναμνηστικές δόσεις, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε το πρωτόκολλο εμβολιασμού από την αρχή!

 

Υγιεινή – Φάρμακα

Ο πιο κοντινός άνθρωπος στο κατοικίδιο θα πρέπει:

1. Να ξέρει να αφαιρεί παράσιτα, όπως τα τσιμπούρια και να μπορεί να ψεκάσει σωστά το ζώο κάθε μήνα που χρειάζεται αποπαρασίτωση. Η γάτα ίσως θέλει ακινητοποίηση με απαλό πιάσιμο από το σβέρκο ενώ ο σκύλος περιορισμό σε έναν χώρο.

2. Να χτενίζει τη γάτα ή το σκύλο του συχνά για να μην δημιουργούνται κόμποι από τις νεκρές τρίχες! Αυτό βοηθά στην καθαριότητα τόσο του ζώου όσο και του σπιτιού.

3. Να βουρτσίζει τα δόντια του ζώου του που πρέπει να το έχει μάθει από μικρό ώστε να αποφευχθεί δημιουργία πέτρας και άλλων προβλημάτων.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ

Το να δώσουμε φάρμακο στο σκύλο μας μπορεί να είναι δύσκολο και να προκαλεί στρες σε εκείνο αλλά και σε εμάς. Ο παλιός, παραδοσιακός τρόπος να κάνουμε κάτι τέτοιο, είναι να ανοίγουμε με δύναμη το στόμα του σκύλου και να σπρώχνουμε ένα χάπι μέσα σε αυτό κρατώντας το φίμωτρο κλειστό μέχρι να δούμε ότι ο σκύλος έχει καταπιεί το φάρμακο. Ωστόσο σήμερα, υπάρχουν πολλοί ευκολότεροι τρόποι και αυτό το σύντομο άρθρο θα σας δώσει κάποιες σύντομες συμβουλές για το πώς να κάνετε κάτι τέτοιο με τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση. Στην πραγματικότητα. Εάν τα καταφέρετε, αυτή μπορεί να γίνει για το σκύλο σας μια πραγματικά θετική εμπειρία.

  1. Εάν είναι χάπι, μπορεί να τοποθετηθεί στο φαγητό του, ώστε να το φάει μαζί με την ξηρά τροφή που τρώει καθημερινά.
  2. Είτε είναι υγρό είτε χάπι, μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε μια λιχουδιά, π.χ. μια κονσέρβα με κρέας.
  3. Εάν το φάρμακο είναι σε υγρή μορφή, μια σύριγγα είναι η ιδανική λύση.

Τα αντίστοιχα ισχύουν και για τις γάτες.

 

Στείρωση

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων σχετικά με τη στείρωση. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω και θα προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε.

ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΜΟΥ Ή ΟΧΙ; Η στείρωση βοηθάει τα κατοικίδια μας να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα κυρίως όμως συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του φαινομένου του υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς με γνώμονα πάντοτε την ευζωία όλων των ζώων που διαβιώνουν στην Ελλάδα.

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ; Ακούμε και διαβάζουμε συχνά: Τα αστείρωτα ζώα ζουν περισσότερο, είναι πιο ευτυχισμένα γιατί έχουν τις φυσικές τους ορμές και δεν αλλοιώνεται η προσωπικότητα τους. Στην πραγματικότητα, τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία ενώ έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιο ευτυχισμένα, έχουν καλύτερη διάθεση και λιγότερο εκνευρισμό. Η στείρωση δεν αλλάζει την προσωπικότητα του ζώου.

ΠΑΩ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ;  Ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος τα ζώα, απέχει αρκετά από αυτό που έχει ορίσει η φύση. Έχουμε ήδη  παρέμβει στη φύση και την έχουμε αλλάξει, με την εξημέρωση των σκύλων και των γατών και με τη μετατροπή τους σε κατοικίδια. Βάζοντάς τα στα σπίτια μας, έχουμε σίγουρα  αλλάξει το «φυσικό» τρόπο ζωής τους.  Για να είμαστε όμως ακριβείς: τα ζώα δεν συνευρίσκονται, αναπαράγονται. Το ζευγάρωμα αποτελεί για τα ζώα μια ενστικτώδη ορμή που δεν συνοδεύεται από οποιουδήποτε συναισθηματικού τύπου παρόρμηση. Μέσω του ζευγαρώματος τα ζώα ικανοποιούν αποκλειστικά και μόνο ορμονικές ανάγκες. Μέσα σε έξι χρόνια ένα ζεύγος σκύλων που δεν έχουν στειρωθεί ποτέ και οι απόγονοι τους παράγουν 67.000 σκύλους ενώ ένα ζεύγος γατών ακόμα και 360.000! Είναι η φύση των ζώων να πεθαίνουν αβοήθητα στο δρόμο από τη δική μας ανευθυνότητα;

ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΛΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΑΝ ΤΟΝ ΣΤΕΙΡΩΣΩ; Οι σκύλοι προστατεύουν τα μέλη της “αγέλης” τους και το χώρο τους από ένστικτο. Η στείρωση δεν επηρεάζει τα ένστικτα προστασίας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ; Η στείρωση των θηλυκών κατοικίδιων χωρίς να έχει μεσολαβήσει αναπραγωγή, αποκλείει επικίνδυνες για την υγεία του ζώου παθήσεις όπως η πυομήτρα, καρκίνος της μήτρας και των ωοθηκών ενώ μεινώνει θεαματικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η στείρωση των αρσενικών κατοικίδιων προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων, του προστάτη και του πρωκτού.

ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ; Όχι. Στειρώνουμε το κατοικίδιο μας μόλις φτάσει στην κατάλληλη ηλικία. Ο υπερπληθυσμός ζώων συντροφιάς στη χώρα μας δεν θα σταματήσει όσο εμείς αναπαράγουμε τα κατοικίδια μας στερώντας σε ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη να βρουν το δικό τους σπίτι.

Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ; Είναι πολύ πιο οικονομική από την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που θα ανακύψουν και θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και είναι πολύ πιο οικονομική από τα έξοδα για τη γέννα και τα κουτάβια.

ΕΧΩ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕΙ; Το 25% των ζώων που δίνονται προς υιοθεσία είναι καθαρόαιμα. Κάθε ζώο που παράγεις στερεί τη δυνατότητα σε ένα αδέσποτο να υιοθετηθεί.

Να θυμάσαι ότι η αναπαραγωγή δεσποζόμενων κατοικιδίων αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία παραγωγής αδέσποτων ζώων στη χώρα μας. Όταν αγαπάς τα ζώα, δεν ενδιαφέρεσαι μόνο για το δικό σου. Πράξε και σκέψου υπεύθυνα!

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση