Αξιοθέατα στην Ιεράπετρα

Όμορφα μέρη και μνημεία στην Ιεράπετρα

9 Μαΐου 2021
από ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
1 σχόλιο

Μεγάλη παραλία

Η μεγάλη παραλία βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας  κοντά στο χωριό Κουτσουνάρι. Εκτείνεται για 5 χιλιόμετρα γι’ αυτό ονομάζεται και Μεγάλη παραλία. Η αξιοποίηση της παραλίας ξεκίνησε μετά το 1970 γι’ αυτό και η ανάπτυξή της είναι ήπια.Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, εκτός από ένα μικρό κομμάτι της που έχει ξαπλώστρες, ομπρέλες και μια καντίνα. Το ανατολικό κομμάτι της παραλίας, που βρίσκεται κάτω από γνωστή ταβέρνα, είναι επίσης πολύ οργανωμένο. Σε όλη την υπόλοιπη παραλία, πολλά δέντρα, κυρίως αλμυρίκια, μπορούν να προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες της. Σε όλο το μήκος της, η παραλία, έχει ψιλό βοτσαλάκι και σε κάποια σημεία σχετικά ρηχά νερά. Λόγω του μήκους της, η μεγάλη παραλία προσφέρεται για πολλά θαλάσσια σπορ.Αποτελεί μία από της ομορφότερες όλης της Κρήτης, και μαζί με πολλές άλλες είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία.

9 Μαΐου 2021
από ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δάσος Σελάκανου

Δάσος Σελάκανου

Το Σελάκανο αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και σπουδαιότερα διασωζόμενα οικοσυστήματα του νησιού, ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2000, καθώς και ένα σημαντικότατο πευκόδασος για όλη τη Μεσόγειο. Το πευκοδάσος αποτελεί το μεγαλύτερο μελισσοπαραγωγικό τόπο της Κρήτης, ενώ παλαιότερα γινόταν ρητινοσυλλογή και υλοτομία. Μάλιστα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή την περίοδο ανθοφορίας των πεύκων (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), που το δάσος είναι γεμάτο μέλισσες και μπορεί να έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις με τσιμπήματα. Το δάσος έχει υποστεί εκτεταμμένες καταστροφές από πυρκαγιές (κυρίως από λάθος μελισσοκόμων) τα τελευταία χρόνια και μεγάλο του μέρος έχει αναδασωθεί.

 

 

9 Μαΐου 2021
από ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αρχαία ελιά Καβουσίου

Αρχαία ελιά Καβουσίου

Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   σαν  «Μνημειακό» λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού του, και λόγω της  θέσης του κοντά στους αρχαίους  οικισμούς  «Βροντάς», «Κάστρο» και «Αζοριάς»   της Υστερομινωική ΙΙΙΓ έως  Αρχαϊκής φάσης (1350-500 π.χ.) όπου έχουν ανευρεθεί διάφορα αγγεία και τέχνεργα   έκθλιψης  ελαιόκαρπου.
Το Ελαιόδεντρο  αυτό που βρίσκεται στην θέση «Αζορια» στον δρόμο προς τον οικισμό Αύγο του Δ.Δ. Καβουσίου του Δήμου Ιεράπετρας  (συντεταγμένες  Ν 35ο 06,908 και ΕΟ 25ο 51, 651 και υψόμετρο 252 m), ανήκει  το 2008  στον Γεωργ. Γραμματικάκη και  είναι  ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται «Μουρατολιά»    εμβολιασμένης  σε υποκείμενο  Αγριελιάς.
Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,8m από το έδαφος έχει   μέγιστη διάμετρο (4,95m) και  περίμετρο 14,20.m ενώ στην βάση  του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 7,10m και περίμετρο 22,10m.
Το 2004 μετά από πρόταση κατοίκων της περιοχής και του Δήμου Ιεράπετρας αποφασίστηκε όπως η πρώτη νικήτρια  του Μαραθωνίου Γυναικών  στους Ολυμπιακούς αγώνες  ΑΘΗΝΑ 2004  στεφανωθεί με κότινο από το ελαιόδεντρο αυτό. Ο κότινος αυτός κόπηκε με ειδική τελετή  στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Αρχών, της Εκκλησίας και  πλήθος  κατοίκων της περιοχής.

9 Μαΐου 2021
από ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
1 σχόλιο

Καταρράκτης του Μυλωνά

Το Φαράγγι του Μυλωνά ή Φαράγγι του Άη Γιάννη βρίσκεται στο όρος της Θρυπτής, περίπου 18χλμ ανατολικά της Ιεράπετρας. Ξεκινάει από το χωριό Άγιος Ιωάννης της επαρχίας Ιεράπετρας, σε υψόμετρο 500μ και καταλήγει στην παραλία της Κακιάς Σκάλας. Η κατάβαση του φαραγγιού από τον Άγιο Ιωάννη διακόπτεται από καταρράκτες και γι’αυτό είναι αδύνατη χωρίς τεχνικά μέσα από την κοίτη του. Το αξιοθέατο του φαραγγιού είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος καταρράκτης των 20μ, στον οποίο καταλήγουν οι περισσότεροι που επισκέπτονται το φαράγγι. Ειδικά το χειμώνα και μετά από μεγάλη βροχόπτωση ο καταρράκτης γίνεται διπλός και το θέαμα είναι πραγματικά μοναδικό.Η πρόσβαση στο μεγάλο καταρράκτη του Μυλωνά γίνεται μέσω δύο διαδρομών, η μία εκ των οποίων (εύκολη – 20′) διέρχεται στο πευκόφυτο πλάι του φαραγγιού και τμήμα της είναι ο παλιός καταπότης που μετέφερε νερό σε χαμηλότερα επίπεδα. Η άλλη διαδρομή μπορεί να γίνει μέσα από την κοίτη του ποταμού, αλλά είναι σαφώς πιο ζόρικη (χρειάζεται ως και 1:30 ώρα) ειδικά όταν έχει πολύ νερό και τα ξύλα φράσουν την πορεία.

 

9 Μαΐου 2021
από ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φαράγγι του Χα

Φαράγγι του Χα

Το Χα είναι ένα φαράγγι στην ανατολική πλευρά του νησιού της Κρήτης στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο νομό Λασιθίου κοντά στο Μοναστηράκι, στη δυτική πλαγιά του βουνού Θρυπτή, βόρεια της Ιεράπετρας. Η είσοδός του που είναι μόλις τρία μέτρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 370μ. και ως την έξοδο κατηφορίζει και καταλήγει σε υψόμετρο 140μ. Έχει περίπου 33 ραπέλ το μεγαλύτερο από τα οποία αγγίζει το ύψος των 35μ. Γενικά διαθέτει πολύ στενά τοιχώματα, με πλάτος μόλις λίγα εκατοστά. Προς το τέλος του φαραγγιού χύνεται ένας μεγάλος καταρραχτης  ύψους 215 μέτρων. Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση του ονόματός του, αυτή που υπερισχύει είναι ότι προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα “χάσκω” που σημαίνει δημιουργώ χάσμα, άνοιγμα.

Συνεχίστε να διαβάζετε »

9 Μαΐου 2021
από ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
1 σχόλιο

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράπετρας λειτουργεί από το 1986 και φιλοξενείται στην Εμπορική Οθωμανική Σχολή, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Τα εκθέματα του μουσείο αφορούν την ευρύτερη περιοχή και χρονολογούνται από την Μινωική εποχή μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή.

Συνεχίστε να διαβάζετε »

9 Μαΐου 2021
από ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σπίτι Ναπολέοντα

Σπίτι Ναπολέοντα

Το καλοκαίρι του 1798 ο Γάλλος Αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης πραγματοποίησε εκστρατεία του κατά των Μαμελούκων στην Αίγυπτο, ώστε να προστατεύσει το γαλλικό εμπόριο στην περιοχή αλλά και να μπλοκάρει την πρόσβαση των Βρετανών στις Ινδίες. Κατά το ταξίδι του στην Ανατολή λέγεται πως διέμεινε για ένα βράδυ σε ένα σπίτι στην Ιεράπετρα .Κανείς δεν τον πήρε χαμπάρι, μέχρι το επόμενο πρωί και αφού είχε αναχωρήσει για τη συνέχεια του ταξιδιού, όταν οι άνθρωποι που τον φιλοξένησαν είδαν ένα σημείωμα που έγραφε στα Γαλλικά «Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν ο ξένος σας, μάθετε ότι είμαι ο Ναπολέων Βοναπάρτης».

Συνεχίστε να διαβάζετε »

9 Μαΐου 2021
από ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τζαμί

Τζαμί

Το τέμενος της Ιεράπετρας στην περιοχή της Κάτω Μεράς ανεγέρθηκε, σύμφωνα με τις χρονολογίες που αναγράφονται στο υπέρθυρο της εισόδου και στο μετάλλιο του νότιου τοίχου, το έτος Εγίρας 1309 (1891/892), ίσως στη θέση παλαιότερου τεμένους.Πρόκειται για ένα τετράγωνο σε κάτοψη κτίσμα με ξύλινη, τετράρριχτη στέγη που επικαλύπτεται με κεραμίδια. Στην αρχιτεκτονική του διακρίνονται στοιχεία που απορρέουν από τις νεοκλασικιστικές και εκλεκτικιστικές τάσεις που φτάνουν στη Κρήτη κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα.Στη ΒΔ γωνία του τζαμιού, όπως συνηθίζεται, είναι κτισμένος ο ασκεπής σήμερα μιναρές. Το ανώτατο τμήμα του κατέπεσε στο σεισμό του 1953.

Συνεχίστε να διαβάζετε »

9 Μαΐου 2021
από ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
1 σχόλιο

Νήσος Χρυσή

Η Χρυσή, αποκαλούμενη και ως Γαϊδουρονήσι, είναι νησίδα του Λιβυκού πελάγους, και βρίσκεται περίπου 13,8 χλμ. (7,5 ναυτικά μίλια) νότια της Ιεράπετρας ενώ 700 περίπου μέτρα ανατολικά της, βρίσκεται η νησίδα Μικρονήσι. Είναι μία από τις πολλές νησίδες που περιτριγυρίζουν την Κρήτη Έχει έκταση 4,743 τ.χλμ. και 2 κατοίκους. Η Χρυσή περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες με χρυσαφένια αμμουδιά, στις οποίες οφείλει άλλωστε και το σύγχρονο όνομά της. Την καλοκαιρινή περίοδο δέχεται πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι προσεγγίζουν το νησί με τουριστικά καραβάκια από την Ιεράπετρα.

Συνεχίστε να διαβάζετε »

9 Μαΐου 2021
από ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
1 σχόλιο

Καλες

Το Φρούριο Καλές κτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα μ.Χ., για να προστατεύει τη πόλη της Ιεράπετρας από τους εχθρούς της. Το 1508 καταστράφηκε από σεισμό και από επιδρομές των Οθωμανών. Οι ζημιές του κάστρου δεν επιδιορθώθηκαν εντελώς, ίσως γιατί ήταν πολύ σοβαρές και δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα.Όταν η Ιεράπετρα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1647, το κάστρο επιδιορθώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα της πόλης. Από αυτή την περίοδο κρατάει και το όνομα της Καλές, που αποτελεί παραφθορά του οθωμανικού «Κουλές», που σημαίνει πύργος.Όλα αυτά τα χρόνια ο Καλές στέκεται επιβλητικός στην είσοδο του παλιού λιμανιού της Ιεράπετρας, μαρτυρώντας την ιστορία της πόλης. Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε το κάστρο αλλά και να παρακολουθήσετε πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος.

Συνεχίστε να διαβάζετε »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων