ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ….

Ενημερωθήκαμε για το τον 28ο ετήσιο πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα για το σχολικό έτος 2024-2025 με θέμα «Οικογένεια Σημαίνει Μαζί». Με αφορμή αυτόν το διαγωνισμό συζητήσαμε γενικά για την οικογένεια και ενημερωθήκαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των προσφύγων. Στο τέλος αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια αφίσα και να στείλουμε ένα δικό μας μήνυμα που ελπίζουμε να το λάβουν υπόψη!!!!
Τα νήπια αρχικά ζωγράφισαν με το δικό τους τρόπο τα παιδιά πρόσφυγες που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένειά τους, ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε τις λέξεις “ΜΑΜΑ” και “ΜΠΑΜΠΑ” σε διάφορες γλώσσες.
Έπειτα ζωγράφισαν τους γονείς που ψάχνουν και ανυπομονούν να ανταμώσουν τα παιδιά τους. Στη συνέχεια συζητήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και σκεφτήκαμε πως έπρεπε να δείξουμε πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος για να ξανασμίξουν.
Τα παιδιά είπαν πως ο δρόμος αυτός έχει ανηφόρες, κατηφόρες, λακούβες και στροφές, είναι στενός και επικίνδυνος με πολλά εμπόδια, έτσι αποφασίσαμε να βρούμε διάφορα υλικά στην τάξη να τα κολλήσουμε στη διαδρομή για να δείξουμε πόσο δύσκολη είναι!
Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι οικογένειες να καταφέρουν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να είναι και πάλι
ΜΑΖΙ!!

Στο 1ο τμήμα
στα εργαστήρια δεξιοτήτων και στην 2η Θεματική ενότητα ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ασχοληθήκαμε με τα ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα συμμετείχαμε στον 28ο ετήσιο πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα; “Οικογένεια Σημαίνει μαζί” της Ύπατης Αρμοστίας.Διαβάσαμε το παραμύθι με τίτλο : «Ο Αμίν έχασε τον δρόμο του» και με διερευνητικά ερωτήματα όπως :
- Ο Αμίν γιατί έχασε το δρόμο του;
- Πού πήγαινε;
- τι ζητούσε;
- Τι χρειάζεται ο Αμίν όπως και κάθε παιδί για να επιβιώσει;
μιλήσαμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού.
Υπάρχουν παιδιά σαν τον Αμίν ;
Ανιχνεύτηκαν οι πρότερές γνώσεις των παιδιών όπου διαπιστώσαμε ότι δεν γνώριζαν λέξεις όπως: «πρόσφυγες», «μετανάστες». Παρακολουθήσαμε σχετικές εικόνες και βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας σχετικά με τους πρόσφυγες.
Συζητήσαμε τους λόγους που μπορεί να αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το σπίτι τους την χώρα τους αλλά κυρίως την οικογένειά τους και τα συναισθήματα που κυριάρχησαν ήταν η λύπη ,ο φόβος, ο θυμός. Εντοπίσαμε τους κινδύνους που υπάρχουν όταν αναγκάζονται να ταξιδέψουν με λέμβους και βάρκες και όχι με αεροπλάνα.
Παρατηρήσαμε μέσα από φωτογραφικό υλικό στον Υ/Η εικόνες καταστροφής και εκεί τα παιδιά προβληματίστηκαν για τις συνθήκες του πολέμου που ζουν κάποια παιδιά και πρότειναν λύσεις και εξέφρασαν όλα συναισθήματα αγάπης, φροντίδας και αλληλεγγύης .Επίσης εντοπίσαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όταν φθάνουν σε μια ξένη χώρα χωρίς την οικογένειά τους.
Συνειδητοποιήσαμε ότι η διαφορετικότητα δεν πρέπει να εμποδίζει τους ανθρώπους να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε όσους την έχουν ανάγκη. Παρακολουθήσαμε το βίντεο «ΕΙΡΗΝΗ» και κάνοντας την αναδιήγηση επιλέξαμε να γίνουμε οι καλόκαρδοι όπως ο καλόκαρδος έδωσε στην Ειρήνη μια οικογένεια, έτσι και εμείς μπορούμε να προσφέρουμε την αγάπη την φροντίδα στους πρόσφυγες που τόσο το έχουν ανάγκη και με όποιο τρόπο μπορούμε να τους συμπαρασταθούμε μέχρι να βρουν την οικογένειά τους . Στο τέλος δημιουργήσαμε μια αφίσα όπου εκφράσαμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας με κεντρικό μήνυμα :
ΟΛΟΙ ΈΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

