Διεθνής Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού

Η πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (2 Νοεμβρίου 2023) έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνοεκφοβισμού με απόφαση της γενικής συνέλευσης της UNESCO.

Με αφορμή αυτήν την ημέρα, συζητήσαμε με τα παιδιά και καταγράψαμε τις πράξεις και τα λόγια που μας στεναχωρούν στο σχολείο και “τσαλακώνουν” τον εαυτό μας (π.χ., “οι κακές λέξεις”, “Όταν πετάμε τα παιχνίδια και χτυπάμε”, Όταν μας γρατζουνάνε”, “Όταν μας κοροϊδεύουν”). Διαπιστώσαμε ότι όταν προκύψουν τέτοια περιστατικά που μας “τσαλακώνουν”, δεν είναι εύκολο να γίνουμε χαρούμενοι όπως πριν.

1

Στη συνέχεια, παρατηρήσαμε και συγκρίναμε εικόνες με διαφορετικές συμπεριφορές  και τις ταξινομήσαμε στις συμπεριφορές που είναι επιτρεπτές και σε εκείνες που δεν είναι επιτρεπτές. Φτιάξαμε μια αφίσα με σύνθημα: “Όχι στη βία! Ναι στη φιλία!”. (Πηγή εικόνων που χρησιμοποιήθηκαν στην αφίσα: e-children.blogspot.com)

2

Αποφασίσαμε ότι όταν μια συμπεριφορά ή τα λόγια κάποιου μας πληγώνουν, λέμε ΣΤΟΠ και “φεύγουμε μακριά”, ” του λέμε δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις”, ”Συζητάμε μαζί του”, ”του λέμε με στενοχωρείς”, ” του λέμε δεν είναι ωραίο αυτό που κάνεις” (ιδέες όπως τις ανάφεραν τα παιδιά).

43

Μια άλλη λύση απέναντι στις άσχημες συμπεριφορές είναι η ΦΙΛΙΑ. Διαβάσαμε το παιδικό βιβλίο “Τα μπαλόνια της φιλίας” μια ιστορία για τη βία στο σχολείο και τη δύναμη της φιλίας που έχει γραφτεί από παιδία για τα παιδιά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διακριτικού προγράμματος DAPHNE III 2008 – 2011: “Ευαισθητοποίηση για το Φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού”. Φυσικά φτιάξαμε και τα δικά μας “μπαλόνια της φιλίας” στα οποία ζωγραφίσαμε τους φίλους μας.

5