Ελληνική Επανάσταση – 25η Μαρτίου

Η ιστορία είναι ανεξάντλητη.

Οι επέτειοι γίνονται αφορμές για να γνωρίσουμε καλύτερα, κομμάτι-κομμάτι,
τον κόσμο μας και τον πολιτισμό μας.

Ας στρέψει η ημερομηνία της 25ης Μαρτίου την προσοχή μας όχι μόνο στο χθες,
αλλά και στο αύριο
.

…καλές εξερευνήσεις!

Τις προηγούμενες ημέρες συζητούσαμε για τα αποδημητικά πουλιά που ταξιδεύουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, όπως και κάποιοι άνθρωποι. Κάπως έτσι μιλήσαμε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και για τον πόλεμο που υπάρχει σε κάποια σημεία της γης μας. Επεξεργαστήκαμε τις φωτογραφίες και εκφράσαμε ιδέες, προβληματισμούς και συναισθήματα.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συνδέσαμε το σήμερα με το χθες και μιλήσαμε για τους αγώνες των Ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία τους αλλά κυρίως μια αξιοπρεπή ζωή κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι ανάγκες αυτές οδήγησαν στην ελληνική επανάσταση του 1821 …

ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

και επειδή μαθαίνουμε με το σώμα μας,παίξαμε και ένα κινητικό παιχνίδι ταξινομώντας τις εικόνες του χθες και του σήμερα:

Μάθαμε νέες λέξεις και γνωρίσαμε τη στολή του τσολιά!

ΣΤΟΛΗ ΤΣΟΛΙΑΣ

και θυμηθήκαμε αυτά που μάθαμε κάνοντας μια κατασκευή!

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Μιλήσαμε για τους ήρωες του 21 αλλά και για τους σημερινούς ήρωες που δίνουν τους καθημερινούς τους αγώνες! Ζωγραφίσαμε τον αγαπημένο μας ήρωα!

ηρωες

Και επειδή είμαστε παιδιά της τεχνολογίας, γνωρίσαμε εικαστικούς πίνακες της εποχής και δημιουργήσαμε ψηφιακά παζλ τα οποία συνθέσαμε στις ομάδες μας! Κάποια μας δυσκόλεψαν αλλά τα καταφέραμε!

ΤΠΕ ΚΑΙ 25Η

Χαρακτηριστικό της Ελληνικής Επανάστασης ήταν οι πράξεις αυτοθυσίας προκειμένου να αποφύγουν οι Έλληνες να αιχμαλωτιστούν από τους εχθρούς. Οι πράξεις αυτές προκαλούσαν συγκίνηση και θαυμασμό και έξω από την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Ήδη έχουμε γνωρίσει το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και τώρα μιλήσαμε για το Χορό του Ζαλόγγου που ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες της εποχής.

ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ

The Souliot Women 1827

Οι Σουλιώτισσες από Ary Scheffer (1827)

 

και φυσικά δραματοποιήσαμε την ηρωική αυτή πράξη των Σουλιωτισσών και των Σουλιωτών.

Η εβδομάδα μας έκλεισε με την επίσκεψη στο λαογραφικό όμιλο Τζανιδάκη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε στολές και όπλα της εποχής, αλλά και να διασκεδάσουμε χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.

επίσκεψη1 οπλα1 οπλα2 οπλα3 οπλα4 στολές 1 στολές 2