Κρήτη μου όμορφο νησί. Αρκάδι – Προαιρετικό ολοήμερο 2

Με αφορμή τον εορτασμό του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες αυτής της εβδομάδας με την Κρήτη, το νησί που μας φιλοξενεί!

Κρήτη μου όμορφο νησί!
Αφόρμηση ήταν ο χάρτης της Ελλάδας. Συζητήσαμε γι’ αυτόν και είπαμε ότι αποτελείται από στεριά (όπως πολύ ωραία μας το είπε η Ελευθερία) και από θάλασσα. Πού είναι η Κρήτη; Τί είναι η Κρήτη; Προσπαθήσαμε να μάθουμε τον ορισμό του νησιού. Εντοπίσαμε στον χάρτη κι άλλα νησιά. Ποιό είναι το μεγαλύτερο νησί; Κάποια παιδιά μου έδειχναν την Πελοπόννησο. Μοιάζει με νησί, αλλά δεν είναι.
unnamed 1 1 unnamed
Η Κρήτη αποτελείται από τέσσερις νομούς, τους ξεχωρίζουμε από τα χρώματα. Είπαμε το ονόματα των νομών και εντοπίσαμε το Ρέθυμνο. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι εμείς τον δικό μας χάρτη. Χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες και κάθε ομάδα έφτιαξε ένα νομό χρησιμοποιώντας μπαλάκια από γκοφρέ χαρτί που τα είχαν φτιάξει τα παιδιά την προηγούμενη ημέρα. Φτιάξαμε μπαλάκια από γκοφρέ και δυναμώσαμε τα δάχτυλα και τα χεράκια μας!
unnamed 2 1 unnamed 3 1 unnamed 4 1
Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να δώσουμε τίτλο στην εργασία μας και να γράψουμε τα ονόματα των νομών.
unnamed 5 1 unnamed 6 1 unnamed 7
Μετά από τόσο πολύ κόπο δικαιούμαστε να ρίξουμε κι έναν χορό! Εξάλλου δεν μπορούμε να μιλάμε για την Κρήτη χωρίς να χορέψουμε!
Χορέψαμε λοιπόν «Κρήτη μου όμορφο νησί» από τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη

Αρκάδι
Τ’ «Αρκάδι»!.. ξέρετε παιδιά, τι είναι το «Αρκάδι»;
είναι το γλυκοχάραμα στης Κρήτης το σκοτάδι.
Είναι το μάνα τ’ ουρανού που τρέφει τα παιδιά μας,
είναι οι Σπέτσες, τα Ψαρά, η Ύδρα, η καρδιά μας.
Είναι της Κρήτης η ζωή, το άγιο φυλαχτό της,
είναι η Ελλάς ολόκληρη μαζί με τ’ όνειρο της!…
 
Πού βρίσκεται το Αρκάδι; Στο Ρέθυμνο, φυσικά! Κάποια παιδιά το έχουν επισκεφτεί και κάποια έχουν περάσει απ’ έξω πηγαίνοντας προς τα χωριά τους.
Τοποθετούμε το Αρκάδι στο χάρτη μας.
unnamed 8
Τί έγινε στο Αρκάδι; Γνωρίζουν κάτι τα παιδιά;
Εκκλησία
Πόλεμος
Έλλη: Έγινε πόλεμος με τους Τούρκους. Μέσα στο Αρκάδι ήταν ένας παππούλης και οι Τούρκοι μπήκαν μέσα και τον σκότωσαν.
Μπράβο Έλλη!
Αυτός ο παππούλης ήταν ο ηγούμενος Γαβριήλ. Μιλήσαμε όμως και για άλλους ήρωες, όπως τον Γιαμπουδάκη, τη Δασκαλάκαινα.
Είπαμε την ιστορία του Αρκαδίου όσο πιο παραστατικά μπορούσαμε με τη βοήθεια εικόνων και την ξαναδιηγηθήκαμε μαζί με τα παιδιά.
unnamed 9
Μάθαμε και καινούριες λέξεις «πυριτιδαποθήκη». Τί θα πει αυτό;

Ακούσαμε το τραγούδι του Κώστα Μουντάκη «Αρκάδι το 1866» και τα παιδιά μου ζήτησαν να το χορέψουμε. Φυσικά και έγινε το χατήρι τους!

Είναι τόσο σημαντικό λοιπόν αυτό που έγινε στο Αρκάδι, ώστε να κάνουμε γιορτή στο σχολείο και παρέλαση στην πόλη; Ναι, είναι πολύ σημαντικό, γιατί η έκρηξη αυτή «ακούστηκε» σε όλη την Ευρώπη και έγινε το μεγάλο ξεκίνημα για την απελευθέρωση της Κρήτης!