Βάφουμε τα αυγά μας με φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας. Τα παιδιά είναι σε ηλικία που μπορούν να βοηθήσουν και να γίνει έτσι το βάψιμο των αυγών διασκεδαστικό. . Μπορούμε να τα βάψουμε κόκκινα, κίτρινα και γαλάζια. Εμείς με το φυσικό τρόπο που θα τα βάψουμε θα μπορούμε να τα τρώμε γνωρίζοντας ότι δεν καταπίνουμε μαζί και μεγάλες ποσότητες χημικών και χρωστικών ουσιών.
Θα χρειαστούμε:
- Φύλλα από μαϊντανό και αμπαρόριζα που θα μπούνε επάνω στα αυγά για στόλισμα και όλα μαζί θα τυλιχθούν σε καλσόν.
- Η βαφή μπορεί να γίνει με κρεμμυδόφυλλα. Το χρώμα μπορεί να είναι λίγο βαθυκόκκινο, αλλά με το λάδι που θα τα περάσουμε μετά το βάψιμο θα γυαλίζουν. Τα φύλλα από 5-6 κρεμμύδια, 4 κούπες νερό και μία κουταλιά της σούπας ξύδι.
- Για την κίτρινη/χρυσή βαφή θα βάλω κουρκουμά ή και κρόκο Κοζάνης. Θα χρειαστούμε ¼ της κούπας κουρκουμά, 4 κούπες νερό και μία κουταλιά της σούπας ξύδι.
- Για την μπλε βαφή θα βάλω μωβ λάχανο. Μισό μωβ λάχανο, 4 κούπες νερό και μία κουταλιά της σούπας ξύδι.
- Για κόκκινη καφέ βαφή θα βάλω παντζάρι. Θα πάρουμε 3 παντζάρια, 4 κούπες νερό και μία κουταλιά της σούπας ξύδι.
Η διαδικασία είναι απλή!
Βράζουμε τα αυγά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το υλικό σύμφωνα μετο χρώμα που επιθυμούμε και γεμίζουμε με το νερό και το ξύδι και βράζουμε.
Σουρώνουμε και βάζουμε μέσα τα αυγά και τα αφήνουμε όση ώρα χρειάζεται να πετύχουμε με το χρώμα που θέλουμε να έχουμε. (Σίγουρα 15 έως 30 λεπτά)
Μετά από το βάψιμο τα βουτάμε σε καθαρό νερό και όταν στεγνώσουν τα γυαλίζουμε με λάδι.
Μια άκρως εντυπωσιακή κι εύκολη τεχνική για το βάψιμο των αβγών το Πάσχα είναι η βαφή με το ρύζι. Τα μόνα που θα χρειαστούμε είναι ρύζι και χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Αφού βάψουμε τα αυγά, χρωματίζουμε με λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής το ρύζι και το βάζουμε σε διαφορετικά κεσεδάκια από γιαούρτι (ή σε πλαστικά ποτήρια). Βάζω μέσα ένα ένα τα βρασμένα αυγά και κλείνω από πάνω με μεμβράνη. Έπειτα ανακουνώ το αυγό, με προσοχή να μη ραγίσει, μέσα στο κεσεδάκι με το χρωματισμένο ρύζι και το αυγό έχει βαφτεί με μία ξεχωριστή τεχνική στο χρώμα που διάλεξα.
Μπορείτε ακόμη να τα βάψετε όπως τα βάφουμε κάθε χρόνο στο σχολείο. Αφού τα βράσουμε πρώτα τα αυγά θα σχεδιάσουμε επάνω στο αυγό με κηρομπογιές ο,τιδήποτε θέλουμε ή να γράψουμε πασχαλινές ευχές. Έπειτα θα τα βουτήξουμε στη μπογιά και μόλις τα βγάλουμε τα σχέδιά μας θα φαίνονται πολύ όμορφα.
Πρόσφατα σχόλια