Χελιδονίσματα!! Τα κάλαντα της άνοιξης!!

Τα χελιδονίσματα- έθιμο χελιδόνας, είναι ένα έθιμο που έχει η πατρίδα μας και συνδέεται με την άφιξη των χελιδονιών. Τα χελιδόνια έρχονται την άνοιξη, καιι πότε ξεκινάει η άνοιξη??????Όταν έρχεται ο μήνας Μάρτιος. Έτσι, λοιπόν, από 1η Μαρτίου, ξεκινάει αυτό το έθιμο.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας, συνήθιζαν να φτιάχνουν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, με το οποίο τριγυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, ζητούσαν φιλέματα και τραγουδούσαν την «χελιδόνα».

Οι νοικοκυρές τους έδιναν λεφτά, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, τα οποία αφιέρωναν στην εκκλησία. Το έθιμο αυτό, συνεχίστηκε μέχρι και τα νεότερα χρόνια, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Το ομοίωμα χελιδονιού που κρατούσαν, ήταν ένα ραβδάκι, που στην άκρη του στερέωναν ένα ξύλινο χελιδόνι που είχε κουδουνάκια στο λαιμό του και καθώς, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, κουνούσαν το ραβδί τους και έλεγαν τα «χελιδονίσματα»(κάλαντα της άνοιξης). Επίσης, σε πολλές περιοχές, το ομοίωμα, στηριζόταν πάνω σε ένα καλαθάκι, το οποίο ήταν σύμβολο βλάστησης.

Σήμερα, για να καλοσωρίσουμε τον Μάρτιο και τα χελιδόνια, που σιγα-σιγά θα αρχίσουν να επισκέπτονται την χώρα μας, τραγουδήσαμε με χαρά τα χελιδονίσματα στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας!

IMG 20220301 120029 IMG 20220301 120353

Τα κάλαντα που τράγουδησαμε:

Τα χελιδονίσματα: https://www.youtube.com/watch?v=gEKvMRBiAfE&t=2s