Ολοκλήρωση Α’ Εργαστηρίου Δεξιοτήτων – Διατροφή – «Οι ντεντέκτιβ ανακαλύπτουν το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό»

Καθώς ο Νοέμβρης τελείωσε, ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων με θέμα τη διατροφή και τίτλο «Οι ντεντέκτιβ ανακαλύπτουν το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό». Κατά τη διάρκεια δύο μηνών (Οκτώβριος-Νοέμβριος) οι μαθητές μας κλήθηκαν να βοηθήσουν τον ντεντέκτιβ Βανς επιλύοντας γρίφους, προκειμένου να ανακαλύψουν τα στοιχεία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης!

Πιο συγκεκριμένα, γνωρίζοντας μέσω βίντεο τον ντεντέκτιβ Βανς ενσάρκωσαν το ρόλο του ντεντέκτιβ αναζητώντας στην τάξη στοιχεία υγιεινής διατροφής. Ανασυνθέτοντας τα στοιχειά, φτιάξαμε το πρώτο πιάτο υγιεινής διατροφής.

https://tinyurl.com/yfpl5sgu

thumbnail 1636276944291

Στη συνέχεια, συζητήσαμε στην ολομέλεια για τα οφέλη της σωματικής άσκησης και δημιουργήσαμε την πυραμίδα «Φυσικής Δραστηριότητας». Καταγράψαμε τη συχνότητα άσκησης των μαθητών στην τάξη μας και αναρωτηθήκαμε πόσο δραστήριοι μπορούμε να γίνουμε προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους άσκησης. Έτσι, κερδίσαμε το πρώτο στοιχείο του γρίφου το γράμμα «Υ».

thumbnail IMG 20211022 090514 1

Έπειτα, μιλήσαμε διαδικτυακά με τη Γυμνάστρια, η οποία απατώντας στις ερωτήσεις των μαθητών παρουσίασε τα οφέλη της άσκησης και μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να γυμναζόμαστε. Συγκεντρώσαμε τα οφέλη δημιουργώντας αφίσα με τα «Ναι & Όχι» της φυσικής δραστηριότητας. Κερδίσαμε τα δεύτερο στοιχέιο του γρίφου το γράμμα «Γ».

2 1

 

Για τη λύση του επόμενου γρίφου του ντεντεκτιβ οι μαθητές κλήθηκαν να κατασκευάσουν την πυραμίδα υγιεινής διατροφής συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία που έστειλε η διατροφολόγος στο email του σχολείου μας. Στα πλαίσια του αναστοχασμού, αναρωτηθήκαμε κατά πόσο τρεφόμαστε υγιεινά και δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό βιβλίο με θέμα την υγιεινή διατροφή. Κερδίσαμε το τρίτο στοιχείο του γρίφου, το γράμμα «Ε».

1638799321195 1638799321215


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

Στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής μιλήσαμε για τα φρούτα και τα λαχανικά, τα χωρίσαμε σε κατηγορίες και φτιάξαμε τη δική μας φρουτοσαλάτα. Κερδίσαμε, έτσι, το τέταρτο στοιχέιο του γρίφου το γράμμα «Ι».

3

Ολοκληρώνοντας τα εργαστήρια παρατηρήσαμε μέσω προσομοίωσης τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε υγεινά φαγητά, παίζοντας κινητικά και θεατρικά παιχνίδια με την αντίστοιχη θεματολογία. Επίσης, οι μαθητές δημιούργησαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες, οι οποίες περιείχαν ερωτήσεις που αφορούσαν την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Τελος, κέρδισαν το τελευταίο στοιχείου του γρίφου το γράμμα «Α» συμπληρώνοντας έτσι τη λέξη «ΥΓΕΙΑ».

Καταφέραμε με επιτυχία να λύσουμε όλους τους γρίφους!!!! Γι’ αυτό το λόγο ο ντεντέκτιβ Βανς μας έστειλε τα μετάλλια μας!

4