Ο κόσμος των εντόμων…..μέρος Β’

Σε συνέχεια της προηγούμενης μας ανάρτησης που αφορούσε τα έντομα θα θέλαμε να σας προτείνουμε μερικές ακόμα δραστηριότητες. Αυτή τη φορά δεν θα δούμε τα έντομα, είμαστε σίγουρες ότι θυμάστε τα περισσότερα, αλλά θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τα δικά μας!!! Ναι καλά ακούσατε, θα κατασκευάσουμε όποιο έντομο μας άρεσε περισσότερο…. Όμως,  μέσα σε μία κυψέλη δεν ζει ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις μελισσούλες…. Πόσες να είναι οι μέλισσες άραγε; Ας τις μετρήσουμε…….

  1. Κατασκευή

Ποιο είναι το αγαπημένο σας έντομο; Μπορείτε να επιλέξετε από τις κατασκευές που σας προτείνονται παρακάτω ή και να φτιάξετε με το δικό σας τρόπο το έντομο που προτιμάτε! Ανυπομονούμε να δούμε τις κατασκευές σας στο Padlet.

Μπορείτε να φτιάξετε μία πολύ όμορφη πεταλούδα.  Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα για να δείτε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.  https://gr.pinterest.com/pin/560346378635848626/feedback/?invite_code=d49fbf429d9d4bd2b7af1bd73934a864&sender_id=689332424122934486

Μπορείτε να φτιάξετε ένα  ανοιξιάτικο τοπίο με λουλούδια πάνω από τα οποία πετούν ζωηρά πολύχρωμες πεταλούδες. Αν δεν έχετε πον πον  μπορείτε να σχηματίσετε το σώμα της πεταλούδας με  δαχτυλομπογιά.

Μπορείτε να φτιάξετε με χαρτόνι μία μέλισσα στο κάτω μέρος της οποίας θα ανοίξετε δύο τρυπούλες ώστε να χωρούν σε αυτές τα δάχτυλά σας.  Το κουκλοθέατρο αμέσως ξεκινά…. Πως λένε τη μελισσούλα σου; Σε ποια κυψέλη ζει; Ποιο είναι το αγαπημένο της λουλούδι;

 

  1. Γλώσσα

Το κάθε έντομο έχει το αγαπημένο του λουλούδι. Έχω ακούσει το τζιτζίκι να λέει πως το νέκταρ της μαργαρίτας είναι ξινό, ενώ η μέλισσα το  λατρεύει. Ποιο λουλούδι να αρέσει άραγε στον τζίτζικα; Ένωσε τα έντομα με το αγαπημένο τους λουλούδι σύμφωνα με το πρώτο γράμμα του ονόματός τους. Ποια φωνούλα ακούς πρώτη στη πεταλούδα; Με αυτή τη φωνούλα θα αρχίζει και το αγαπημένο τους λουλούδι.

*το φύλλο εργασίας το βρήκαμε στον ιστότοπο https://gr.pinterest.com/pin/859554278850714774/feedback/?invite_code=f04bdaf9a8344c209c2223141bc55c96&sender_id=689332424122934486

  1. Μαθηματικά

Α.  Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία πολύ πεινασμένη κάμπια. Όλη μέρα έτρωγε φρούτα κι όσο έτρωγε τόσο πολύ μεγάλωνε το σώμα της. Πατήστε πάνω στις εικόνες, κοιτάξτε τις κεραίες της κάμπιας και μετρήστε  πόσα  φρούτα έφαγε. Στο πάνω μέρος της εικόνας φαίνονται πόσα μήλα και πόσα αχλάδια έφαγε. Φτιάξτε το σώμα της με τόσα κυκλάκια όσα και τα φρούτα που έφαγε. Ζωγραφίστε την κάμπια που φτιάξατε. Περιμένουμε να δούμε τις δημιουργίες σας στο Padlet.

Β. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι μαθηματικών θα χρειαστείτε τη βοήθεια του μπαμπά ή της μαμάς.   Μπορείτε να πάρετε 5 ή και περισσότερα κουτάλια διαφανή και τον αντίστοιχο αριθμό σε άσπρα κουτάλια, όπως στην εικόνα παρακάτω. Στα άσπρα κουτάλια σχηματίστε τελίτσες  (για τον αριθμό 1- μία τελίτσα, για τον αριθμό 2- δύο τελίτσες  κ.λ.π). Στα διαφανή κουτάλια γράψτε τους αριθμούς. Ζητήστε από τα παιδιά να ταιριάξουν τα κουτάλια σχηματίζοντας ζευγάρια (το κουτάλι με τον αριθμό 1 ταιριάζει με το κουτάλι με τη μία τελίτσα).

Εναλλακτικά, σε αυγοθήκες μπορείτε να ζητήσετε από τους γονείς σας να γράψουν διάφορους αριθμούς από το 1 έως το 10 πάνω σε αυτές και εσείς να βάλετε μέσα τόσα όσπρια (φακές, φασόλια) όσα λέει ο αριθμός της αυγοθήκης σας.

Γ. Ας μην ξεχνιόμαστε. Ήρθε η ώρα να θυμηθούμε πως γράφουμε τους  αριθμούς. Βρήκαμε μία εφαρμογή ώστε να εξασκηθείτε στη γραφή των αριθμών από το σπίτι. Παρατηρείστε την κίνηση του μολυβιού για να θυμηθείτε τη φορά της γραφής τους κάθε αριθμού. Μπορείτε να επιλέξετε έναν ή δύο αριθμούς, να τους γράψετε σε ένα άσπρο χαρτί και να τοποθετήσετε πάνω σε αυτό τόσα παιχνίδια όσα λέει ο αριθμός. Θα θέλαμε πολύ να δούμε πως έγραψες τον αριθμό στο Padlet. Πατήστε το link για να ανοίξει η εφαρμογή http://users.sch.gr/pkotsis/4/a-taxi/maths/games/grafi-arithmwn%20(CD)/index.html.

Αφήστε μια απάντηση