Μ όπως Μαμά!!!!

Το πρώτο γράμμα του Μαΐου είναι το Μ. Από την φωνούλα αυτή, που δεν φωνάζει δυνατά, ξεκινούν πολλές λέξεις. Η αγαπημένη μας λέξη είναι αυτή της Μαμάς (Nα σας πω ένα μυστικό; Γιορτάζει σε λίγες μέρες η Μαμά και πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 10 Μαΐου. Πείτε της χρόνια πολλά και αγκαλιάστε την!!).

Διαβάστε το παραμύθι που ακολουθεί και έπειτα μπορείτε να προχωρήσετε στις δραστηριότητες. Μια φορά κι έναν καιρό, σε μία χώρα μακρινή που την έλεγαν Πι ζούσαν μόνο πράγματα και άνθρωποι, το όνομα των οποίων ξεκινούσε από Π. Επίσης, να σας πούμε πως για να μιλήσουν χρησιμοποιούσαν λέξεις που ξεκινούσαν μόνο από Π. Μια μέρα βροχερή, η μαγισσούλα Πέρη, που της άρεσαν πολύ τα αστεία, αποφάσισε να τους μετακινήσει όλους σε μία άλλη χώρα το όνομα της οποίας ήταν Μι. Όπως καταλαβαίνετε, οι φίλοι μας τα πράγματα και οι άνθρωποι, τα ονόματα των οποίων ξεκινούσαν από Π, δεν μπορούσαν να μιλήσουν καθώς δεν γνώριζαν λέξεις από Μ. Μία μαμά, όμως από τη χώρα Μι, μαζί με τα 3 παιδάκια της θέλησαν να τους βοηθήσουν. Θέλετε να τους βοηθήσουμε κι εμείς; Για να μάθουν, λοιπόν, τις λέξεις αυτές, πρέπει εσείς να περάσετε τις παρακάτω δοκιμασίες. Ίσως χρειαστεί να τους φτιάξετε και ένα δωράκι. Καλή διασκέδαση!!!!!

Δραστηριότητα 1

Ας δούμε κάποιες λέξεις που ξεκινούν από Μ. Μπορείτε να σκεφτείτε κι εσείς; Αν θέλετε μπορείτε να ζωγραφίσετε ή γράψετε τις λέξεις που σκεφτήκατε και να τις ανεβάσετε στο Padlet!!!

*Τις εικόνες τις δανειστήκαμε από τον ιστότοπο http://dreamskindergarten.blogspot.com/2011/07/blog-post_3086.html

Δραστηριότητα 2

Ας δημιουργήσουμε!!!!! Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξουμε ένα γράμμα. Αρχικά, φτιάξτε το περίγραμμα του γράμματος Μ, όσο πιο μεγάλο μπορείτε για να το βλέπουν τα πράγματα και οι άνθρωποι, που έρχονται από τη χώρα Πι. Έπειτα, γεμίστε το περιεχόμενο του γράμματος με φακές, φασόλια, καλαμάκια, αυτοκόλλητα ή μπορείτε να το ζωγραφίσετε κάνοντας διάφορα σχέδια. Ανυπομονούμε να δούμε τις δημιουργίες σας στο Padlet!!

Δραστηριότητα 3

Και για να μην ξεχνιόμαστε….. Σήμερα που γιορτάζει η μαμά μας θα ήταν πολύ όμορφο να της κάνουμε ένα δωράκι!!!Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιες κατασκευές για να πάρετε ιδέες!!!

Μπορούμε να τις χαρίσουμε ένα μπουκέτο λουλούδια, όπως αυτά

DIY-Mothers-Day-Crafts-for-Kids.jpg

*τις ιδέες τις δανειστήκαμε από τον ιστότοπο https://sway.office.com/cciGMMa7SWFq2uwC?ref=Link

Ή να τις χαρίσουμε πολλές καρδούλες, με τον παρακάτω ίσως τρόπο

κατασκευεσ για τη γιορτη τησ μητερασ ε ργα τε χνης 06

*την ιδέα τη δανειστήκαμε από τον ιστότοπο https://www.zewa.net/gr/oikogeneiaki-diaskedasi/idees-gia-xeirotexnies/dyo-xeirotexnies-gia-ti-giorti-tis-miteras-pou-tha-fylaksei-pantotina/

Μπορείτε να ακούσετε με τη μαμά πολλά τραγουδάκια και ήχους, όπως Ένα φιλάκι είναι λίγο, Γιορτή μητέρας , Στη γιορτή της μητέρας, Η καλύτερη μαμά του κόσμου, Σ’ αγαπώ, χρυσή μαμά,  πατώντας στον τίτλο του τραγουδιού.

Δραστηριότητα 4

Έφτασε η αγαπημένη σας ώρα του παιχνιδιού!!! Έχουμε συγκεντρώσει διάφορα διαδικτυακά παιχνίδια που μπορέσετε να παίξετε με τη μαμά….. Καλή διασκέδαση!!!

Α. Αντιστοιχίστε το κάθε γράμμα της λέξης μητέρα με την εικόνα-λέξη που ταιριάζει. Μεταφέρεται τις εικόνες στην απέναντι στήλη σύμφωνα με το αρχικό τους γράμμα  (π.χ. Μ-μέλι). Πατήστε το σύνδεσμο: https://www.liveworksheets.com/ja377233rd

Β.  Παιχνίδι μνήμης με πίνακες ζωγραφικής που αναπαριστούν τις μαμάδες. Πατήστε πάνω στις κάρτες ώστε να γυρίσουν και να δείτε ποιος πίνακας βρίσκετε από πίσω. Για σκεφτείτε που έχετε ξανά δει αυτό τον πίνακα; https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=199980

Γ.  Ακούστε το παραμύθι «Θα σ’ αγαπώ ό, τι κι αν γίνει» ζητώντας από τα παιδιά να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατανόησης που περιέχονται στο βίντεο: https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=202524

Δ. Μπορείτε να ακούσετε ένα ακόμα παραμύθι που έχει γραφτεί για τις αγαπημένες μας μαμάδες : https://www.youtube.com/watch?v=Yqb76Rh4gqw. Καλή ακρόαση!!!!

Κι ένα τέταρτο μητέρας

αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει.

Που να το ανακράξεις

σε στιγμή μεγάλου κινδύνου»

(Οδυσσέας Ελύτης)