Τα τραγούδια των πουλιών

23η ασύγχρονη δραστηριότητα

Παιδιά καλησπέρα σας,

 🙂 Αν και πλησιάζουν οι ημέρες που θα συναντηθούμε και θα τα πούμε από κοντά, σας προτείνω κάποια παιχνίδια με θέμα τα πουλιά και τα τραγούδια τους. Αν θυμόσαστε στο παραμύθι “Η τουλιπίτσα” της Ζωρζ Σαρή, τα πουλιά ήταν εκείνα που την υποδέχθηκαν, όταν εκείνη εμφανίστηκε στο όμορφο περιβόλι. Ας ξεκινήσουμε με το τραγούδι “Το δέντρο” του Φοίβου Δεληβοριά (Στίχοι – Μουσική: Γιώργος Χατζηπιερής). Ακούστε το, τραγουδήστε το, χορέψτε το και όταν επιστρέψουμε στην τάξη θα το χορέψουμε όλοι και όλες μαζί.

🙂 Ας συνεχίσουμε με ένα μικρό ποίημα “Τα πουλάκια” του Αλέξανδρου Κατακουζηνού που περιγράφει τη ζωή των πουλιών. Μπορείτε να ‘”διαβάσετε” και να επαναλάβετε τους στίχους του ποιήματος με τη βοήθεια των γονιών σας. Και στο τέλος διαλέξτε και ζωγραφίστε κάποια από τις εικόνες του, όπως τις “ζωγράφισε” ο ποιητής με τις λέξεις.

🙂 Μπορείτε να βγείτε στο μπαλκόνι του σπιτιού σας ή να περπατήσετε σε κάποια κοντινή πλατεία ή πάρκο και τότε σίγουρα θα συναντήσετε αυτούς τους μικρούς φίλους, τα πουλιά να πετούν. Και μόλις βρουν ησυχία σίγουρα θα κατέβουν στο χώμα, για να αναζητήσουν λίγη τροφή. Προσπαθήστε να ακούσετε τα κελαηδίσματά τους, τις φωνές τους. Και αν εμπνευστείτε, ζωγραφίστε, σχεδιάστε μια δική σας δημιουργία με αφορμή αυτές τις φωνές.

🙂 Και τώρα ένα παιχνίδι που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε περισσότερο τα κελαηδίσματα των πουλιών. Πατήστε επάνω στην εικόνα που ακολουθεί και θα μεταφερθείτε με μια γερμανική εφαρμογή (το ρολόι των πουλιών του NABU*) που μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε τα πολύ πρωινά πουλιά μέσα από το κελάηδισμά τους: Πόση ώρα πριν την ανατολή του ήλιου αρχίζει κάθε πουλί το τραγούδι του;

Όταν μεταφερθείτε στην εφαρμογή, πατήστε πάνω σε κάθε πουλί και απολαύστε το κελάηδισμά του. Οι γονείς σας μπορούν να σας βοηθήσουν, και να βρείτε τις ονομασίες των πουλιών, με τη βοήθεια της εφαρμογής https://translate.google.gr/.

🙂 Και μια τελευταία ιδέα! Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μας έστειλε σήμερα κάποια μικρά βίντεο – παιχνίδια, τα οποία ζήτησε να σας τα στείλουμε στο σπίτι, για να γνωρίσετε ένα μουσικό έργο, την 6η Συμφωνία του Μπετόβεν, την Ποιμενική.

Διάλεξα για εσάς το 2ο επεισόδιο “Ακούμε μουσική και ξεχωρίζουμε τους ήχους”.  Παρακολουθήστε το βίντεο και προσπαθήστε να ακούσετε τα μουσικά όργανα φλάουτο, όμποε και κλαρινέτο που μιμούνται το κελάηδισμα των πουλιών, του αηδονιού, του ορτυκιού και του κούκου. Τέλος διαλέξτε εσείς πώς θα συνεχίσετε το παιχνίδι με αυτούς τους ήχους με τον δικό σας μοναδικό τρόπο και ιδέες. Και αν σας άρεσαν αυτά τα παιχνίδια, θα τα συνεχίσουμε και στην τάξη!

Πηγές: 

Η ιδέα για την εφαρμογή “Το ρολόι των πουλιών” ήταν από την ιστοσελίδα .infokids.gr