“Το Σαλονάκι, η Κούνια και η Στέγη” της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

Σήμερα τα παιδιά του τμήματος 1 του νηπιαγωγείου μας επισκέφθηκαν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τα τρία γουρουνάκια στο μουσείο για ένα βράδυ” στα πλαίσια της έκθεσης “Φαντασιακές εστίες” της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης. Τα τρία έργα στα οποία ξεναγήθηκαν τα παιδιά τους πρόσφεραν τη ζεστασιά της κατοικίας.

Το παλιομοδίτικο σαλονάκι που έστησε η εικαστικός Einat Amir σε μια γωνιά της έκθεσης με τον φθαρμένο αλλά αναπαυτικό καναπέ και η οθόνη πλάσμα και κάμποσα DVD, το αναμμένο πορτατίφ, το ζεστό χαλί στο πάτωμα.

Η κούνια, εγκατάσταση, παραχώρηση του καλλιτέχνη, με την ευγενική υποστήριξη του JoergWotschack. Η διαδραστική αυτή εγκατάσταση αποτελείται από 7 ιδιότυπες, αιωρούμενες κούνιες σε διάταξη που παραπέμπει σε ένα πρωτότυπο είδος παιδικής χαράς. Κάθε μια από τις κούνιες περιέχει φωτισμό, που μεταφέρει και ένα διαφορετικό χρώμα στα περίτεχνα υφασμάτινα πέταλα του λουλουδιού της, αποδίδοντας  έτσι μια ευχάριστη και ονειρική αίσθηση.

Η στέγη του Paolo Incarnato  δημιούργησε ένα αρχέτυπο σχηματισμό από κεραμίδια, μια διαχρονική και ισχυρά συμβολική υπενθύμιση της έννοιας της κατοικίας. Δημιουργεί μια φανταστική στέγη, σύμβολο ασφάλειας και επιβίωσης σε ένα κύκλο ο οποίος μας προφυλάσσει. Η στέγη είναι μια έννοια που, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, ενώνει παρά διαχωρίζει τους ανθρώπους.

Μπορείτε να δείτε σχετικό αρχείο εδώ.

Πηγές

Οι πληροφορίες ανακτήθηκαν από:

http://www.kathimerini.gr/939314/article/politismos/eikastika/anestioi-kai-planhtes

http://parallaximag.gr/agenda/ektheseis/i-kounia-sta-plaisia-tis-6is-mpienale-sygchronis-technis

http://www.elculture.gr/blog/article/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-6%CE%B7-%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B5/