Ο Απρίλης φέρνει την Πασχαλιά

Βήμα – βήμα, καθώς πλησίαζε η γιορτή του Πάσχα τα παιδιά δημιούργησαν τις πασχαλιάτικες κατασκευές τους, σύμφωνα με τις ιδέες και τις προτάσεις τους. (Λεπτομέρειες εδώ: Oi protaseis tvn paidion_VPliatsika). 

Αυγά ψεύτικα – αυγά αληθινά

Στόλισαν αυγά από φελιζόλ, με την τεχνική της χαρτοπετσέτας (decoupage) και τα χρωμάτισαν με τέμπερα. Με αυτά έφτιαξαν το δέντρο με τα αυγά.

Παρατήρησαν εικόνες με αυγά στολισμένα -με διάφορες τεχνικές- (προβολή ψηφιακού αρχείου). Στη συνέχεια, εμπνευσμένα από τις ιδέες αυτές, στόλισαν τα αληθινά αυγά τους με τέμπερες, κιμωλίες ή χρωματιστές πούλιες.  Η ιδέα του αυγού – πασχαλίτσα κυριάρχησε. Στο τέλος έβαψαν άλλα  αυγά με τον παραδοσιακό τρόπο βαφής.

IMG_8217

Κατασκεύασαν ακόμη και χάρτινα τρισδιάστατα αυγά.

IMG_8289

 

Φαναράκια

Με αφορμή τις προτάσεις τους για λαμπάδες, τα παιδιά αποφάσισαν και έφτιαξαν τελικά χάρτινα φαναράκια ζωγραφισμένα με κηρομπογιές.

IMG_8253

 

Καλάθια – αυγά

Έκοψαν προσχεδιασμένα καλάθια, που είχαν σχήμα αυγού, όπως εκείνα είχαν προτείνει. Στη συνέχεια τα στόλισαν με ανοιξιάτικα λουλούδια χρησιμοποιώντας κηρομπογιές και δαχτυλομπογιές. Πριν ζωγραφίσουν τα λουλούδια τους, παρατήρησαν έργα ζωγραφικής με θέμα  τα λουλούδια  (προβολή ψηφιακού αρχείου).

IMG_8227

Έτσι συνδυάστηκαν οι ιδέες τους να φτιάξουν α)αυγά με χαρτιά, β)αυγά – καλάθια και γ)λουλούδια με μπογιές.

IMG_8265

Την τελευταία ημέρα γέμισαν τα καλάθια τους με χορταράκι, πασχαλίτσες, κοτοπουλάκια και τα αυγά που είχαν τα ίδια στολίσει.

 

Πινιάτα – λαγός του Πάσχα

Φέτος όμως στην τάξη μας είχαμε έναν ξεχωριστό επισκέπτη, τον λαγό του Πάσχα. Δεν έτρεχε, ούτε ήταν γρήγορος σαν αστραπή, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια και καταφέραμε να τον δούμε, αλλά και να παίξουμε μαζί του.

Σύμφωνα με την πρόταση ενός παιδιού τα παιδιά έφτιαξαν (δουλεύοντας σε ομάδες) μια πινιάτα που έγινε λαγός. Κάθε μέρα και μια ομάδα αναλάμβανε να ετοιμάσει τις στρώσεις της πινιάτας με εφημερίδα και ατλακόλ στην αρχή, και με γκοφρέ στη συνέχεια. Η τελευταία ομάδα ετοίμασε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του λαγού.

Αντίγραφο από IMG_8285

Η πινιάτα – λαγός του Πάσχα προσέχει τα αυγά που ετοίμασαν τα παιδιά.

Ας πάρουμε μια γεύση από το διασκεδαστικό παιχνίδι των παιδιών με την πινιάτα – λαγό του Πάσχα.

Αντίγραφο από IMG_8305

Στη διάρκεια του παιχνιδιού κάθε παιδί με τη σειρά χτυπούσε με το στολισμένο ραβδάκι την πινιάτα – λαγό έχοντας κλειστά μάτια. Στη συνέχεια γέμιζε το καλάθι του με τα σοκολατένια αυγά που του έφερε ο λαγός του Πάσχα.

IMG_8294

Αν και τα παιδιά έγραψαν τις ευχές τους για το Πάσχα πάνω σε κάρτες – αυγά που κατασκεύασαν σε μορφή μόμπιλ, και μάλιστα κάποια σε διάφορες γλώσσες, δεν υπάρχει φωτογραφία για να τις δείτε.

Καλή Ανάσταση!

 

Πηγές:

Η ιδέα για το φαναράκι ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα http://pitsina-crafts.blogspot.gr/2011/04/blog-post_07.html και http://pitsina-crafts.blogspot.gr/2011/04/2.html

Το πατρόν για το καλάθι ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου, 2014 από τις ιστοσελίδες http://isntthatsweet.blogspot.gr/2011/04/h2h-bunny-hop.html και http://www.mygrafico.com/svg-cutting-templates/egg-basket-template/prod_2090.html

Η ιδέα για τη τεχνική ζωγραφικής των λουλουδιών ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα http://kids-finelines.blogspot.gr/2011/05/kindergarten-wildflowers.html

Η ιδέα για τα χάρτινα τρισδιάστατα αυγά ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2014 από την ιστοσελίδα http://krokotak.com/ 

Το πατρόν με τα χαρακτηριστικά του λαγού είναι από το βιβλίο: Πασχαλινές κατασκευές με λαγό, κότα και κοτοπουλάκια, της Σ. Προχάσκα των εκδόσεων Ντουντούμη.