Η άνοιξη μέσα από έργα τέχνης

«Την άνοιξη αν δε τη βρεις τη φτιάχνεις» είχε γράψει ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.     
Αγαπημένα παιδιά μπορείτε να ξαναδείτε το βίντεο για την Άνοιξη και να ακούσετε ξανά το τραγούδι στους παρακάτω συνδέσμους
Η άνοιξη μέσα από έργα τέχνης
 Αποφασίσαμε να  φέρουμε  την άνοιξη στην τάξη μας,  μέσα από τα έργα σπουδαίων ζωγράφων. Άλλωστε η επαφή των παιδιών  με έργα τέχνης προσφέρει πλούσια ερεθίσματα για την  καλλιέργεια της αισθητικής τους και τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν μια προσωπική σχέση με τον πολιτισμό.
Mπήκε η Άνοιξη. Η εποχή που έχει ταυτιστεί με την Ομορφιά, τον Έρωτα και την Αναγέννηση όσο καμιά άλλη. Τις δύσκολες αυτές μέρες η Άνοιξη φέρνει την Ελπίδα ότι σύντομα όλα θα είναι καλύτερα. Αυτό ακριβώς το μήνυμα έχουν και οι περισσότεροι πίνακες διάσημων ζωγράφων για την Άνοιξη.
7 από τους πιο γνωστούς είναι οι ακόλουθοι:

Γεώργιος Ιακωβίδης, «Άνοιξη», 1927

Ο Γεώργιος Ιακωβίδης ήταν Έλληνας ζωγράφος κι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος του νατουραλισμού της Σχολής του Μονάχου. Στα χρόνια της παραμονής του στη Γερμανία, τα θέματα του ήταν κυρίως σκηνές της καθημερινής ζωής, ιδίως συνθέσεις με παιδιά, εσωτερικά σπιτιών, νεκρές φύσεις και λουλούδια αλλά με την επιστροφή του στην Ελλάδα στράφηκε προς τη δημιουργία πορτραίτων και υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες προσωπογράφους. Η δικιά του «Άνοιξη» είναι μια νέα κοπέλα με κατάλευκο δέρμα και ερωτική διάθεση που σπάει τη βαρύτητα που χαρακτηρίζει το περιβάλλον της.
Sandro Botticelli, Primavera – 1478
«Η Άνοιξη» ή «Primavera», επίσης γνωστή ως «Η Αλληγορία της Άνοιξης», είναι ένα έργο τέμπερας μεγάλων διαστάσεων του διακεκριμένου καλλιτέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης, Sandro Botticelli και χρονολογείται περίπου το 1478 μ.Χ. Το θέμα του πίνακα που εκτίθεται στην Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία λέγεται ότι το εμπνεύστηκε από την περιγραφή της άνοιξης από το βιβλίο του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου, «Ημερολόγιο», αλλά και από τους στίχους του Angelo Ambrogini, ποιητή και φίλου του, ο οποίος ήταν γνωστός με το παρατσούκλι Πολιτσιάνο.
Claude Monet, «Μονοπάτι στον Κήπο του Μονέ στο Giverny» – 1902
Αν θαυμάζοντας έναν όμορφο πίνακα έχετε ονειρευτεί ότι είστε και εσείς κομμάτι του, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το σπίτι και τους κήπους του διάσημου ζωγράφου Claude Monet στην επαρχία Giverny στην Βόρεια Γαλλία. Ο ιδρυτής του Ιμπρεσιονισμού, όπως χαρακτηρίζεται, πέρασε στην ιστορία για τα ονειρεμένα τοπία που αποτύπωνε στους πίνακές του με τις χαρακτηριστικές ιαπωνικές γέφυρες, τις κλαίουσες ιτιές και τα ατελείωτα νούφαρα.
Vincent Van Gogh, «Ψάρεμα την Άνοιξη» – 1887

Ο Vincent van Gogh ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Ένα από τα αγαπημένα του θέματα ήταν η άνοιξη και ένας από τους γνωστότερους πίνακες του αυτός με τίτλο «Ψάρεμα την Άνοιξη».

Francisco Goya, «Οι Ανθοπώλες της άνοιξης», 1786
Ο Francisco Goya ήταν Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης. Υπήρξε ζωγράφος της βασιλικής αυλής της Ισπανίας προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε τρεις γενιές μοναρχών. Θεωρείται ο σπουδαιότερος Ισπανός καλλιτέχνης, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου. Το έργο του, που ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και του ρομαντισμού, περιλαμβάνει περισσότερους από 700 πίνακες. Ένας εξ αυτών είναι «Οι Ανθοπώλες της άνοιξης» στον οποίο ροδαλά, στρογγυλά πρόσωπα και καμπύλες γραμμές προσωποποιούν την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.
John Millais, «Άνοιξη (Ανθισμένες Μηλιές)», 1856-59
Ο Σερ John Millais ήταν Άγγλος ζωγράφος και εικονογράφος, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Βικτωριανής εποχής και ιδρυτικό μέλος (1848) της καλλιτεχνικής κίνησης στην Αγγλία, που είναι γνωστή ως «Προραφαηλιτική Αδελφότητα». Ο πίνακας του με τίτλο «Άνοιξη (Ανθισμένες Μηλιές) μας μεταφέρει σε ένα ανοιξιάτικο πικ νικ στη φύση, όπου οι αμέτρητες ανθισμένες μηλιές συμβολίζουν την αφθονία που συνδέεται με τη συγκεκριμένη εποχή.
Paul Gauguin, «Ιερή Άνοιξη», 1894

Ο Paul Gauguin ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος, εκπρόσωπος του ρεύματος του μεταϊμπρεσιονισμού και έντονα πειραματικός καλλιτέχνης που επηρέασε τα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης. Ο τίτλος του συγκεκριμένου έργου, που είναι εμπνευσμένο από την πρώτη επίσκεψη του Paul Gauguin στην Ταϊτή και τον πολιτισμό των ιθαγενών, στην τοπική γλώσσα είναι «Nave Nave Moe». Τα έντονα χρώματα του ρεύματος του κλουασονισμού αποδίδουν με ζωντανό τρόπο το ανοιξιάτικο τοπίο των τροπικών νησιών της Πολυνησίας.

Μελετήστε, παρατηρήστε, συζητήστε με τα παιδιά και ύστερα μην ξεχάσετε να βγείτε στην αυλή και να δείτε την πραγματική άνοιξη, τα χρώματα και τις μυρωδιές της. Γιατί εδώ είναι το εποπτικό υλικό. Η ζωή είναι εκεί, έξω…