ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 9ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 9ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΛΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025
Αγαπητοί γονείς σας καλωσορίζουμε στο Νηπιαγωγείο μας.
Ελπίζουμε στη στενή συνεργασία μας, κατά τη διάρκεια του φετινού σχολικού έτους με στόχο η φοίτηση των παιδιών σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και δημιουργική.
Η Προϊσταμένη και ο Σύλλογος Διδασκόντων σας εύχεται υγεία, πρόοδο, δύναμη και καλή σχολική χρονιά!
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Εσωτερικός Κανονισμός συντάχθηκε από το Σύλλογο Διδασκόντων και έχει σκοπό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί ως μια κοινότητα αγωγής, με κοινό στόχο την πρόοδο των μαθητών αλλά και την υιοθέτηση σημαντικών αξιών, όπως η συνεργασία και η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του «άλλου», η ενσυναίσθηση, η πειθαρχία όλων σε κοινούς συμφωνημένους κανόνες ,η περιβαλλοντική συνείδηση, η αγωγή υγείας κ.λπ.
ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάχθηκε ύστερα από εισήγηση της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου, με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, του εκπροσώπου των γονέων στο Συμβούλιο σχολικής κοινότητας , (διότι στο Σχολείο μας δεν έχει συγκροτηθεί Σύλλογος Γονέων) καθώς και εκπροσώπου του Δήμου Αλίμου και θα αποσταλεί προς έγκριση στη Σύμβουλο Εκπαίδευσης (ΠΕ 60), που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου μας.
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας με την έναρξη του σχολικού έτους κοινοποιείται σε όλους του γονείς/κηδεμόνες και αναρτάται στον ιστότοπο του Σχολείου.
Η ακριβής τήρησή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας σύμφωνα με την πράξη Συλλόγου Διδασκόντων: 5/18-09-2024.
Ο Κανονισμός επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και τις κατά καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του. Νέα πράξη Συλλόγου Διδασκόντων: 10/3-10-2024.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
Το 9ο Νηπιαγωγείο Αλίμου ανήκει στη Δ΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.
Το σχολείο είναι ο χώρος εργασίας μας, το δεύτερο σπίτι μας και προσφέρει αγωγή και εκπαίδευση με στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε μαθητή. Για να λειτουργήσει ομαλά και αποδοτικά, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) αποδέχονται και σέβονται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
Όραμά μας είναι η οργάνωση μιας σχολικής μονάδας μέσα στην οποία εκπαιδευτικοί και μαθητές να εργάζονται με ζήλο, άνεση και δημιουργικότητα, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας και δημοκρατικότητας.
Οι μαθητές να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις ατομικές τους δυνατότητες, ώστε να μάθουν πώς να μαθαίνουν, πώς να εφαρμόζουν αυτά που έμαθαν, πώς να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν με τους άλλους ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Οραματιζόμαστε ένα σχολείο που να καλλιεργεί την ασφάλεια, την αποδοχή και την αναγνώριση, όπου το κάθε παιδί θα γεύεται την επιτυχία και τη χαρά της μάθησης.
Εργαζόμαστε για τη συνολική κατανόηση των στόχων, για την πρόοδο στην υλοποίησή τους και συντονίζουμε το Αναλυτικό πρόγραμμα, τη διδασκαλία και την αξιολόγηση ώστε το όραμα να γίνει δράση, δουλεύοντας ως ομάδα.
Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την εφαρμογή του κανονισμού και ευελπιστούμε στην πρόθυμη συνεργασία μαθητών και γονέων με το προσωπικό του Σχολείου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κοινές επιδιώξεις όλων μας: η αγωγή, η κατάρτιση, η καλλιέργεια και η ασφάλεια των μαθητών.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Νηπιαγωγείο είναι ο χώρος όπου τα νήπια, περνούν πολλές ώρες καθημερινά. Μαθαίνουν, παίζουν, χαίρονται, δημιουργούν, συνεργάζονται. Πολλές φορές όμως αντιμετωπίζουν και δυσκολίες, τόσο οι μαθητές, όσον αφορά στην προσαρμογή τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον και στη συνύπαρξή τους με συνομηλίκους, όσο και το διδακτικό προσωπικό όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ τους, με τους γονείς αλλά ακόμα και στην προσπάθεια παροχής ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου.
Η σχολική ζωή καλό είναι να ρυθμίζεται από κάποιους κανόνες, οι οποίοι βοηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία ώστε το σχολείο να λειτουργεί αποτελεσματικότερα ως μια ασφαλής κοινότητα μάθησης.
Με τον όρο «σχολικός κανονισμός» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος, το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος «σχολική πειθαρχία» αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου.
Η σχολική κοινότητα είναι μία οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το σχολείο προετοιμάζει τους νέους να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Η εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής οφείλει να εκπαιδεύει και να διαπαιδαγωγεί σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες της δημοκρατικής κοινωνίας.
Για το σκοπό αυτό συντάσσεται ο Κανονισμός Εσωτερικής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου μας, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με την ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία του σχολείου (άρθρο 37, του Ν.4692/ΦΕΚ Α΄111/12-06-2020).
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Ι. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
Προσέλευση
Η άφιξη των μαθητών το πρωί στο σχολείο γίνεται από τις 8.15 π.μ. έως τις 8.30 π.μ. Δύναται να λειτουργήσει πρόωρη υποδοχή από τις 7.45-8.00 μόνο αν υπάρχουν αιτήσεις γονέων (5 νηπίων/ προνηπίων κατ’ ελάχιστο αριθμό) για τους μαθητές που επιλέγουν το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα (13.00-16.00). Κατά συνέπεια φέτος λειτουργεί η πρόωρη υποδοχή, διότι υπάρχουν 9 αιτήσεις Γονέων και Κηδεμόνων.
Αποχώρηση
Η αποχώρηση από το νηπιαγωγείο γίνεται στις 13.00 για τους μαθητές του υποχρεωτικού πρωινού προγράμματος και στις 16.00 για τους μαθητές του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος. Δύναται να λειτουργήσει διευρυμένο ωράριο του ολοήμερου προγράμματος από τις 16.00 έως τις 17.30 μόνο αν υπάρχουν αιτήσεις γονέων (7 νηπίων/προνηπίων κατ’ ελάχιστο αριθμό) για τους μαθητές που επιλέγουν το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα
Πρόωρη αποχώρηση από το Ολοήμερο πρόγραμμα δεν προβλέπεται.
Οι εκπαιδευτικοί υποδέχονται τους μαθητές και τις μαθήτριες στην είσοδο του Σχολείου και οι γονείς/κηδεμόνες-συνοδοί αποχωρούν.
Οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών και των μαθητριών, παραμένουν έξω από την είσοδο του σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης.
Για λόγους ασφαλείας των μαθητών/μαθητριών αλλά και για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος η είσοδος του σχολείου κλείνει στις 8:30 ώστε να μην παρακωλύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου και παραμένει κλειδωμένη σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Οι μαθητές σε καμία περίπτωση δε φεύγουν πριν από τη λήξη του ωραρίου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν συντρέχει σοβαρός λόγος/ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του προγράμματος (π.χ. ασθένεια), η αποχώρηση γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα, αφού προηγουμένως συμπληρώσει σχετικό έντυπο (υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599).
Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς/κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους. Τα παιδιά παραδίδονται μόνο στους αναγραφόμενους ενήλικες στην υπεύθυνη δήλωση προσέλευσης/αποχώρησης που συμπλήρωσαν οι γονείς τους κατά την εγγραφή τους. Σε περίπτωση έκτακτης αλλαγής προσώπου που θα παραλάβει το παιδί σας απαιτείται ενημέρωση με τα σχετικά στοιχεία του ατόμου και η παράδοση θα γίνει με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου καταρτίζεται σύμφωνα α) με το προεδρικό Διάταγμα 79/1-8-2017 (Α΄109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και β) με την παρ.3 του άρθρ.371 του ν. 4957/2022 (Α΄141), ως αναφορά στην εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. (Φ7/95956/Δ1/1-9-2023), συντάσσεται από το Σύλλογο Διδασκόντων και υπογράφεται από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Α/θμιας Εκπ/σης Δ’ Αθήνας.
ΠΡΩΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΩΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
07:45-08:00 15΄ Πρόωρη υποδοχή μαθητών/τριών
07:45-08:30 Διδακτική ώρα πρωινής ζώνης- 45΄
08:15 – 08:30 15′ Υποδοχή μαθητών/τριών βασικού υποχρεωτικού προγράμματος
08:30 – 09:15 1η διδακτική ώρα – 45′ Ελεύθερο παιχνίδι – ενασχόληση στα κέντρα μάθησης (γωνιές)
09:15 – 10:00 2η διδακτική ώρα – 45’* Οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το νέο ΠΣ για την Προσχολική Εκπαίδευση ή Εργαστήρια Δεξιοτήτων, πρόγευμα
10:00 – 10:45 Διάλειμμα
10:45 – 11:30 3η διδακτική ώρα – 45′ Οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το νέο ΠΣ για την Προσχολική Εκπαίδευση ή Εργαστήρια Δεξιοτήτων*
11:30 – 12:10 4η διδακτική ώρα – 40′ Ελεύθερο παιχνίδι-ενασχόληση στα κέντρα μάθησης, ανατροφοδότηση (γωνιές)
12:10-12:45 5η διδακτική ώρα – 35′ Οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το νέο ΠΣ για την Προσχολική Εκπαίδευση ή Εργαστήρια Δεξιοτήτων- Αναστοχασμός – Ανατροφοδότηση- Προγραμματισμός της επόμενης ημέρας και προγραμματισμός επόμενου εργαστηρίου
12:45-13:00 Προετοιμασία για Αποχώρηση
13:00 Αποχώρηση
*Κάθε Τρίτη 09:15-10:00 και Παρασκευή 10:45-11:30 στο Βασικό τμήμα 1 και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 09:15-10:00 στο Βασικό τμήμα 2 ορίστηκε η ενασχόληση των μαθητών /τριών με την Αγγλική γλώσσα με την εκπαιδευτικό ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας.
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΩΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
13:00-14:20
1η διδακτική ώρα ολοήμερου προγράμματος- 40′ Προετοιμασία γεύματος/γεύμα
2η διδακτική ώρα ολοήμερου προγράμματος- 40′
Χαλάρωση/ύπνος/Ελεύθερο παιχνίδι-ενασχόληση στα κέντρα μάθησης (γωνιές)
14:20-15:00 3η διδακτική ώρα ολοήμερου προγράμματος- 40′ Δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το νέο ΠΣ για την Προσχολική Εκπαίδευση
15:00-15:20 Διάλειμμα
15:20-16:00 4η διδακτική ώρα ολοήμερου προγράμματος- 40′ Ελεύθερο και οργανωμένο παιχνίδι, ανατροφοδότηση
15:45- 16:00 Προετοιμασία για αποχώρηση
16:00 Αποχώρηση
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει καθοριστεί με όσα προβλέπει και περιλαμβάνει το νέο ΠΣ για την Προσχολική Εκπαίδευση, του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. Την τρέχουσα σχολική χρονιά στο Νηπιαγωγείο εφαρμόζεται το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο 13646/10-02-2023 (Β΄687). Έτσι οι εκπαιδευτικές πρακτικές που εφαρμόζονται, λαμβάνουν υπόψη τις παιδαγωγικές αρχές και τους στόχους του Νέου Προγράμματος Σπουδών, καθώς και τη φιλοσοφία και τις διαδικασίες σχεδιασμού και ανάπτυξης αναπτυξιακά κατάλληλων και πλούσιων σε εμπειρίες και ερεθίσματα μαθησιακών περιβαλλόντων για το Νηπιαγωγείο ,όπως αυτά διαμορφώνονται και περιγράφονται στο Π.Σ. για το Νηπιαγωγείο, καθώς και την πολυμορφία και ανομοιογένεια κάθε τάξης Νηπιαγωγείου, δίνοντας προτεραιότητα στα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες των μαθητών, στο πλαίσιο συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, για ένα κοινό εκπαιδευτικό όραμα. Η διδακτική πλαισίωση στο Νηπιαγωγείο αναφέρεται στη συστηματική διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης δραστηριοτήτων που είναι αναπτυξιακά κατάλληλες, βασίζονται στη διερεύνηση και στο παιχνίδι, προάγουν τη συνεργασία και λαμβάνουν υπόψη το κοινωνικοπολιτισμικό υπόβαθρο και τις διαφοροποιημένες ανάγκες των παιδιών στο πλαίσιο της ενταξιακής εκπαίδευσης.
Το περιεχόμενο της μάθησης στο Νηπιαγωγείο οργανώνεται σε τέσσερα (4) Θεματικά Πεδία στη βάση της ολιστικής προσέγγισης της μάθησης με στόχο την ανάδειξη των διεπιστημονικών συνδέσεων και την ενίσχυση της διαθεματικής ενιαιοποίησης. Οι ικανότητες του 21ου αιώνα βρίσκονται στον πυρήνα του Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου και διατρέχουν όλα τα Θεματικά Πεδία και τις Θεματικές Ενότητές του. Τα θεματικά πεδία είναι:
Α΄Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Επικοινωνία.
Β΄Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία.
Γ΄Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Θετικές Επιστήμες.
Δ΄Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Σώμα, Δημιουργία και Έκφραση.
Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου ωρολόγιου προγράμματος του νηπιαγωγείου, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης και υλοποιούνται κατά την πρωινή λειτουργία και στο χρονικό διάστημα (διδακτικές ώρες),που ορίζεται για τις οργανωμένες δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Προσχολική Εκπαίδευση σε 3 διδακτικές ώρες κατανεμημένες δύο με τρεις φορές την εβδομάδα (άρθρο 1,ΦΕΚ τεύχος Β’3791/13.08.2021/51529).
Το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» του 9ου Νηπιαγωγείου Αλίμου (Πράξη: 8/30-09-2024) ανά θεματικό κύκλο είναι:
1ος Θεματικός Κύκλος: «Ζω καλύτερα – Ευ ζην». Τίτλος προγράμματος: “Οι ντεντέκτιβ ανακαλύπτουν το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό”
2ος Θεματικός Κύκλος: «Φροντίζω το περιβάλλον». Τίτλος προγράμματος: “Για αρχή το έδαφος”
3ος Θεματικός Κύκλος: «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη». Τίτλος προγράμματος: “Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο”
4ος Θεματικός Κύκλος: «Δημιουργώ και καινοτομώ – Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία». Τίτλος προγράμματος: “STEAM και η Γη γυρίζει”
Επίσης εισάγεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών/τριών με την Αγγλική γλώσσα, μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι μαθητές/τριες αλληλοεπιδρούν με τον εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας, παρουσία της νηπιαγωγού.(άρθρο 53 του Ν.4807/2021,Α’96).Με την υπ.αρ. Φ.80378/ΓΔ4/2021,Β’3311) Υ.Α. ορίζεται και η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών/τριών με την αγγλική γλώσσα.
Επίσης κατά αποκλειστικότητα φέτος και στα δύο Βασικά πρωϊνά προγράμματα εντάσσεται και η ενασχόληση μιας Νηπιαγωγού Παράλληλης Στήριξης πλήρους ωραρίου σε δύο νήπια που διατελούν ¨φάσμα αυτισμού,¨(13 ώρες στο Βασικό 1 και 12 ώρες στο Βασικό 2 πρωϊνό πρόγραμμα).
ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ
- ΦΟΙΤΗΣΗ
Η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική. Η ανελλιπής φοίτηση του παιδιού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον, την κοινωνικοποίησή του και την απόκτηση εφοδίων για τη μετάβαση στο Δημοτικό σχολείο. Οι καθημερινές απουσίες καταγράφονται και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα myschool,{ΠΔ79/2017(Α΄109) άρθρο 13 παρ.1και 1ε ,άρθρο 204 του Ν.4610/2019 (Α΄70)}και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να γνωρίζουμε την αιτιολόγησή τους. Αν οι απουσίες ξεπεράσουν τον αριθμό 100 (με καταμέτρηση μίας απουσίας για κάθε ημέρα), πρέπει να αξιολογηθεί από επίσημους φορείς (σύλλογος διδασκόντων, Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ.λ.π.) η σχολική ετοιμότητα του παιδιού για τη συνέχιση ή την επανάληψη στο νηπιαγωγείο.
Από φέτος είναι διαθέσιμη και νέα Λειτουργία του Myschool για τη συμπλήρωση παρουσιών των μαθητών/τριών, που έχουν εγγραφεί σε τμήματα Ολοήμερου και Πρόωρης Υποδοχής (Φ.7/105183/Δ1/16-09-2024).
Αν ένα παιδί είναι άρρωστο, θα πρέπει να προσκομίζεται ιατρική βεβαίωση στην οποία θα αναφέρεται επακριβώς το είδος της ασθένειας που είχε και θα τονίζεται σαφώς από τον θεράποντα ιατρό η δυνατότητά του να επανέλθει στο νηπιαγωγείο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειάς του στα άλλα παιδιά.
Σε περίπτωση που ένας μαθητής/τρια απουσιάζει, θα πρέπει ο κηδεμόνας να ενημερώσει το σχολείο για το λόγο της απουσίας, ιδιαίτερα όταν η απουσία είναι πολυήμερη.
Αν το παιδί σας υποβάλλεται σε κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή αν έχει ευαισθησία/ αλλεργία σε φάρμακα, σε κάποιες τροφές ή σε κάτι άλλο, παρακαλούμε να ενημερώσετε για το θέμα αυτό τη νηπιαγωγό. Θα σας δίδονται και συγκεκριμένα έντυπα για το φάκελο του παιδιού σας, τα οποία θα κληθείτε να συμπληρώσετε.
Απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων από τους νηπιαγωγούς, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. ( Φ. 7/495/123484 /Γ1/4-10-2010) . Παρέχονται, όμως, οι πρώτες βοήθειες και ενημερώνονται τηλεφωνικά οι γονείς του παιδιού ή το ΕΚΑΒ (σε περίπτωση εξαιρετικού περιστατικού).
Στις περιπτώσεις της παρ.10 του άρθρου 12 του ΠΔ 79/2017 (Α΄109) ανήκουν και αυτές των μαθητών/τριών, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες αιτούνται πρόωρη αποχώρηση ή καθυστερημένη προσέλευση στο πρόγραμμα του σχολείου για λόγους ιατρικής υποστήριξης ή θεραπευτικής παρέμβασης των μαθητών/τριών, κατόπιν βεβαίωσης από Δημόσιο φορέα, από την οποία προκύπτει η ανάγκη της ανωτέρω απουσίας και ο ακριβής χρόνος αυτής.
Για τις απουσίες των μαθητών/τριών, λόγω μιας πιθανής πανδημίας, όπως ο COVID 19 θα εφαρμόζονται οι οδηγίες που ισχύουν από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α και τον ΕΟΔΥ για τις σχολικές μονάδες.
- ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Ο σεβασμός στα περιουσιακά στοιχεία του Νηπιαγωγείου, τις υποδομές, τον εξοπλισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον του σχολείου αποτελεί βασική υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Με το ίδιο σκεπτικό υπάρχει φροντίδα για την τάξη και την καλαισθησία στις σχολικές αίθουσες, καθώς είναι ο ιδιαίτερος χώρος, όπου παραμένουν και εργάζονται μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί πολλές ώρες. Φροντίδα όλων είναι να διατηρούνται οι χώροι καθαροί. Τεράστια συμβολή σε αυτό έχει και η υπεύθυνη καθαριότητας του Νηπιαγωγείου.
- ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος τα νήπια βγαίνουν στο προαύλιο, όπως έχει καθοριστεί από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Σε περίπτωση κακοκαιρίας υπάρχει προκαθορισμένος χώρος παραμονής των νηπίων.
Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού κι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Στόχος είναι οι μαθητές τριες να παίζουν ομαδικά και αρμονικά μεταξύ τους και για οποιοδήποτε πρόβλημα που πιθανόν αντιμετωπίσουν να απευθύνονται στις δασκάλες που βρίσκονται στο προαύλιο.
- ΑΡΓΙΕΣ- ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΓΙΟΡΤΕΣ
Τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν :
- Τα Σάββατα και τις Κυριακές
- Την 28η Οκτωβρίου (Εθνική εορτή)
- Τη 17η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, μέσα στο πρωινό ωράριο λειτουργίας, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.
- Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων)
- Την Καθαρή Δευτέρα
- Την 25η Μαρτίου (Εθνική εορτή)
- Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα)
- Την 1η Μαϊου
- Την εορτή του Αγίου Πνεύματος
- Από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές)
Οι διδακτικές επισκέψεις και οι σχολικές γιορτές είναι μέρος της σχολικής ζωής (Πράξη: 6/26-09-2024). Βοηθούν στην αποτελεσματικότερη πραγματοποίηση του σχολικού έργου και γι’ αυτό οι μαθητές δεν πρέπει να απουσιάζουν από αυτές, παρά μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο. Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών παραμένουν αμετάβλητες σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης, ενώ σε περίπτωση γιορτής το ωράριο διαμορφώνεται αναλόγως (π.χ. στις Εθνικές γιορτές ορίζεται η διάρκεια της γιορτής και δε λειτουργεί το Ολοήμερο). Διδασκαλία μαθημάτων δε γίνεται επίσης την ημέρα έναρξης και λήξης του διδακτικού έτους
.
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ-ΓΕΝΕΘΛΙΑ
Κατά τις ονομαστικές γιορτές και τις ημέρες των γενεθλίων των νηπίων, τα παιδιά μπορούν να κεράσουν ατομικά γλυκά στους συμμαθητές/τριές τους και συσκευασμένα. Προς αποφυγή ζητημάτων αλλεργίας ή άλλων αντιρρήσεων από γονείς, τα νήπια μπορούν να βάζουν τα κεράσματα στην τσάντα τους και να τα ανοίγουν στο σπίτι τους.
- ΠΡΟΓΕΥΜΑ-ΓΕΥΜΑ
Κάθε παιδί θα πρέπει, από την αρχή της σχολικής χρονιάς να έχει μαζί του μία σχολική τσάντα Νηπιαγωγείου, μέσα στην οποία θα φέρνει καθημερινά το πρόγευμά του.
Η σχολική τσάντα του Νηπιαγωγείου θα πρέπει να έχει: Τάπερ με δεκατιανό (να είναι εύκολο στη χρήση από τα ίδια τα παιδιά), μια αλλαξιά ρούχα (με εσώρουχα και κάλτσες) ανάλογα με την εποχή του χρόνου, υφασμάτινη πετσετούλα φαγητού, παγουρίνο ή μπουκάλι με νερό και μωρομάντηλα . Τα φρούτα πρέπει να είναι καθαρισμένα και κομμένα σε μπουκίτσες. Η ποσότητα του φαγητού πρέπει να είναι τόση, όση μπορεί να καταναλώσει το παιδί.
Τα παιδιά που παρακολουθούν το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα θα έχουν επιπλέον μια τσάντα φαγητού που θα έχει μέσα: Μεταλλικό σκεύος με καπάκι με το μεσημεριανό φαγητό, κατάλληλο για να ζεσταίνεται στο θερμοθάλαμο, όπου θα αναγράφεται (με ανεξίτηλο μαρκαδόρο) το όνομα και το επίθετο του παιδιού στο καπάκι και στο πλαϊνό μέρος του σκεύους, κουτάλι ή πιρούνι, υφασμάτινο πετσετάκι φαγητού. Το κρέας θα είναι κομμένο σε μπουκίτσες (χωρίς κόκαλα) και το ψάρι καθαρισμένο από κόκαλα με ιδιαίτερη προσοχή. Η ποσότητα του φαγητού πρέπει να είναι τόση, όση μπορεί να καταναλώσει το παιδί. Το γεύμα των μαθητών/τριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων /κηδεμόνων.
Η νηπιαγωγός στο ολοήμερο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου βοηθά και καθοδηγεί τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος και να εξυπηρετούνται αυτόνομα.
Οι ώρες του προγεύματος και του γεύματος είναι ιδιαίτερες στιγμές της ημέρας. Παρακαλούμε να μη δίνετε στο παιδί σας τρόφιμα τα οποία δεν του αρέσουν ή τα οποία δυσκολεύεται να φάει, γιατί αυτό είναι πιθανόν να αποτελέσει αφορμή για αντιδράσεις του προς το Νηπιαγωγείο.
Φροντίζετε να παίρνει μαζί του υγιεινές, ως επί το πλείστον, τροφές. Τα γαριδάκια, τα τσιπς, οι σοκολάτες, τα κρουασάν, οι χυμοί (τύπου coca cola) και γενικότερα οι τυποποιημένες τροφές, πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης το παιδί δεν πρέπει να έχει μαζί του ξηρούς καρπούς, τσίχλες, ή καραμέλες, για λόγους ασφάλειας τόσο του ίδιου, όσο και των άλλων παιδιών.
Ελέγχετε καθημερινά το περιεχόμενο της τσάντας του παιδιού για τυχόν ανακοινώσεις/σημειώματα από το σχολείο .
- EΝΔΥΜΑΣΙΑ-ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Τα παιδιά πρέπει να φορούν καθημερινά ρούχα απλά και άνετα και παπούτσια χωρίς κορδόνια, προκειμένου να αυτοεξυπηρετούνται. Τα μπουφάν και οι ζακέτες να έχουν θηλιά για να κρεμιούνται εύκολα από τα παιδιά στις κρεμάστρες και στην ετικέτα να αναγράφεται το όνομά τους.
Φροντίστε η τσάντα που μεταφέρει καθημερινά το παιδί να έχει μικρό μέγεθος για καλύτερη διαχείριση από το ίδιο, να μη φορούν κοσμήματα αξίας π.χ. χρυσαφικά, βραχιολάκια, σκουλαρίκια κ.λπ. και να μη φέρνουν παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα από το σπίτι.
Η σωστή χρήση της τουαλέτας θεωρείται δεξιότητα, η οποία έχει ήδη κατακτηθεί στην ηλικία των παιδιών του Νηπιαγωγείου.
- ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα στη ζωή του παιδιού για τη μάθηση, την προσωπική ανάπτυξη και κοινωνικοποίησή του. Οι μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία σεβόμενοι τους κανόνες του σχολείου, όπως διαμορφώνονται από τους ίδιους και τους εκπαιδευτικούς της τάξης, όπως και το δικαίωμα των συμμαθητών και συμμαθητριών τους για μάθηση.
Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να δημιουργούν, να αλληλεπιδρούν, να αυτενεργούν και να είναι υπεύθυνα. Η συνεργασία μεταξύ γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών έχει κοινό στόχο την υγιή ανάπτυξη παιδιών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
Η φυσιογνωμία του Νηπιαγωγείου προσδιορίζεται από το Πρόγραμμα Σπουδών ,το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα εργασίας. Καθοδηγείται από την ανάγκη για τον αναπροσανατολισμό της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τους αναδυόμενους στόχους και τις εκτιμώμενες απαιτήσεις της κοινωνίας του μέλλοντος. Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες κοινωνικές συνθήκες και τις επιστημονικές εξελίξεις, το Πρόγραμμα Σπουδών του νηπιαγωγείου:
– στηρίζεται σε σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη και τη μάθηση των παιδιών,
– λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες διεθνών οργανισμών και εκπαιδευτικών φορέων, καθώς και τα πορίσματα εμπειρικών ερευνών για την προσχολική εκπαίδευση,
– ανταποκρίνεται στις συνθήκες που διαμορφώνει η σύγχρονη ελληνική κοινωνική και εκπαιδευτική πραγματικότητα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προοπτικής της,
– αντανακλά τις εθνικές προτεραιότητες και στόχους για την προσχολική εκπαίδευση,
– αξιοποιεί λειτουργικά, εξελίσσει και συμπληρώνει τα προηγούμενα Προγράμματα Σπουδών του νηπιαγωγείου διασφαλίζοντας την απαιτούμενη συνέχεια,
– υιοθετεί το μοντέλο του ανάστροφου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, όπου στο σημείο εκκίνησης βρίσκονται οι ικανότητες που αναμένεται να αναπτυχθούν,
– υπόκειται σε διαμορφωτικές διαδικασίες, καθώς εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται, αξιοποιώντας το ψηφιακό περιβάλλον και τον πολυτροπικό χαρακτήρα της μάθησης,
– έχει υψηλές αλλά και ρεαλιστικές προσδοκίες για όλα τα παιδιά και δίνει έμφαση στον κομβικό ρόλο των νηπιαγωγών για να λάβουν τα κατάλληλα για την ηλικία τους εφόδια και να αναπτύξουν τις ικανότητες που απαιτούνται ώστε να καταστούν ,εν τέλει, δημιουργικοί άνθρωποι και συνειδητοί πολίτες του τόπου τους, του έθνους τους, της Ευρώπης και της οικουμένης.
Στο σχολείο μας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Κάθε μαθητής δανείζεται ένα βιβλίο κάθε Παρασκευή και υποχρεούται να το επιστρέψει έως την ερχόμενη Τετάρτη. Ο μαθητής που δεν έχει επιστρέψει το βιβλίο του ΔΕΝ μπορεί να δανειστεί άλλο βιβλίο μέχρι την επιστροφή του προηγούμενου. Τα δανειζόμενα βιβλία- παραμύθια της Βιβλιοθήκης πρέπει να επιστρέφονται εγκαίρως και σε καλή κατάσταση.
- ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Η Προϊσταμένη
- Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος δημοκρατικής συμπεριφοράς των διδασκουσών και των μαθητών/τριών και είναι υπεύθυνη σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς, για την ομαλή λειτουργία του σχολείου.
- Ενημερώνει τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου και τις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων.
- Λαμβάνει μέριμνα για την εξασφάλιση παιδαγωγικών μέσων και εργαλείων, την καλή χρήση τους στη σχολική τάξη, τη λειτουργικότητα και την αντικατάστασή τους, σε περίπτωση φθοράς.
- Είναι υπεύθυνη μαζί με τις εκπαιδευτικούς, για την καθαριότητα και την αισθητική των χώρων του Νηπιαγωγείου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών/τριών.
- ‘Εχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο σχολείο, για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.
- Συνεργάζεται με τις δημοτικές αρχές και υπηρεσίες, προκειμένου να πετύχει το καλύτερο για τη σχολική μονάδα.
Οι Εκπαιδευτικοί
- Προετοιμάζουν καθημερινά και οργανώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μαθητών/τριών.
- Συνεισφέρουν στη δημιουργία ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος στο σχολείο. Οι μεταξύ τους σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις τους με την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου είναι σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, συναδελφικότητας, συνεργασίας και επικοινωνίας.
- Τηρούν εχεμύθεια σε ότι αφορά την πορεία των μαθητών/τριών και ιδιαίτερα για θέματα που θεωρούνται προσωπικά δεδομένα. Επικοινωνούν με τους γονείς, όταν απουσιάζει ο μαθητής πλέον των τριών (3) ημερών και δεν έχουν ενημερωθεί για την αιτία της απουσίας.
- Αντιμετωπίζουν τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών ως συνεργάτες, αρωγούς στο έργο τους για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ακούν με σεβασμό τους όποιους προβληματισμούς τους και, ως παιδαγωγοί, προσπαθούν να δώσουν λύσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών.
- Σε περίπτωση που, κατά την εκτίμηση των εκπαιδευτικών, η συμπεριφορά (γνωστική, κινητική, κοινωνική, συναισθηματική, προβλήματα λόγου) των νηπίων χρήζει διάγνωσης/ υποστήριξης από ειδικούς επιστήμονες, οι εκπαιδευτικοί κατευθύνουν/συμβουλεύουν τους γονείς/κηδεμόνες για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας προς αυτούς.
- Ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, μέσω των διαφόρων μορφών επιμόρφωσης, που παρέχονται από το σύστημα οργανωμένης εκπαίδευσης, όσο και μέσω της ενδοσχολικής επιμόρφωσης.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ
Επιδεικνύουν σεβασμό, με τη στάση τους, προς κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τηρούν τους κανόνες της τάξης, συμμετέχουν ενεργά συνδιαμορφώνοντας την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.
Ενισχύονται ώστε να απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς και στη Διεύθυνση του Σχολείου και να ζητούν τη βοήθειά τους, για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί και τους δημιουργεί εμπόδιο στη σχολική ζωή.
Προσέχουν ώστε να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους και δείχνουν ενδιαφέρον για την υλική περιουσία του σχολείου.
Κατευθύνονται και διδάσκονται ώστε να αποφεύγουν ρητά την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας (σωματική, λεκτική ή ψυχολογική). Προσπαθούν να λύνουν τις αντιθέσεις ή διαφωνίες με διάλογο. Σε περιπτώσεις που γίνονται αποδέκτες ή παρατηρητές βίαιης λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής συμπεριφοράς, ενεργούν άμεσα και ακολουθούν τα παραπάνω βήματα.
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
Οι γονείς- κηδεμόνες εγγράφουν τον/την μαθητή /τρια στο σχολείο. Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν:
Να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων της κεντρικής εισόδου του σχολείου και στη σχολική ιστοσελίδα, καθώς και τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές.
Να γνωστοποιούν εμπιστευτικά στη νηπιαγωγό της τάξης και στην προϊσταμένη κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του παιδιού (π.χ. διαζύγιο, νέο μωρό κ.λπ.), προκειμένου η νηπιαγωγός να γνωρίσει καλύτερα τις ανάγκες και τις αδυναμίες του και να δουλέψει πάνω σ’ αυτές.
Να επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και να ενημερώνουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς για κάθε αλλαγή, ώστε το σχολείο να έχει τα ισχύοντα τηλέφωνά τους και τις έγκυρες ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους.
Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων πρέπει το Νηπιαγωγείο να γνωρίζει ποιος από τους δυο γονείς έχει την κηδεμονία/επιμέλεια, προσκομίζοντας στο σχολείο τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου.
Δικαιώματα διαζευγμένων γονέων: Εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με αρ. πρωτ.Φ7/517/127893/Γ1/13-10-2010 και τα άρθρα 11 & 12 του ν.4800/2021 (Α΄81 ).
Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να νουθετεί, να επιπλήττει ή να τιμωρεί κανένα παιδί στο χώρο του σχολείου.
Όταν κάποιος μαθητής δημιουργεί πρόβλημα πρέπει οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να το συζητούν πρώτα με την υπεύθυνη νηπιαγωγό και στη συνέχεια – αν δεν επιλυθεί- με την Προϊσταμένη.
Σε περίπτωση που υπάρχει κάτι που δυσαρεστεί, προβληματίζει ή ενοχλεί τους γονείς σε σχολικό επίπεδο, θα πρέπει να το συζητούν με την υπεύθυνη νηπιαγωγό και την Προϊσταμένη.
- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Τα ζητήματα «μη αποδεκτής συμπεριφοράς» στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με την εκπαιδευτικό της τάξης, την Προϊσταμένη της σχολικής μονάδας, το Σύλλογο Διδασκόντων και τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης (ΠΕ 60), προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος.
Το σχολείο, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί έτσι, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται.
Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από το Σχολείο για την όποια μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών τους και των ενεργειών που θα αναληφθούν. Η στενή συνεργασία σχολείου-γονέων/κηδεμόνων είναι πάντα αναγκαία και επιβεβλημένη.
Γενικότερα, σε περιπτώσεις που συμπεριφορές μαθητών προβληματίζουν τους εκπαιδευτικούς, είναι απαραίτητο να ζητείται η συνδρομή καταρχήν της Συμβούλου Εκπαίδευσης (ΠΕ 60), καθώς επίσης και άλλων υποστηρικτικών φορέων, όπως το ΚΕ.Δ.Α.ΣΥ., οι ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, ο Συνήγορος του παιδιού κ.ά.
- ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Η ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης και της αντιμετώπισης φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού. Χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας κ.ά.
Λαμβάνεται ειδική μέριμνα προς αποφυγή ή πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού. Καλλιεργείται και προωθείται κλίμα αποδοχής απέναντι στο διαφορετικό μέσα από την εκπόνηση σχεδίων εργασίας, τη συμμετοχή σε διαπολιτισμικές δραστηριότητες, τις επισκέψεις σε χώρους πολιτισμικού ενδιαφέροντος, τις διασχολικές δράσεις και τα παιχνίδια με ανάλογο σεβασμό.
- ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Ένας από τους στόχους του σχολείου είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους/στις μαθητές/τριες σε ότι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαρά και συντηρημένα κτίρια-αίθουσες, εργαστήρια, παραρτήματα, ο αύλειος χώρος- διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο θα καλλιεργηθεί η ψυχή του/της μαθητή/τριας. Φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του σχολείου αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και οδηγούν στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας. Σε περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα η φθορά/καταστροφή σχολικών κτιρίων, καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού εντός αυτών, αποδίδεται σε συγκεκριμένο μαθητή/τρια, η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον Γονέα/Κηδεμόνα του/της. Σε περίπτωση μη καταβολής του, η ζημιά θα αποκατασταθεί από τον οικείο Δήμο και στον Γονέα/Κηδεμόνα θα υπάρξει σχετική βεβαίωση οφειλής από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου και είσπραξή της,σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν.4978/2022.
Νέο ΦΕΚ (Αρ.Φ.5387/26/09/2024).
- ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν εντός του σχολικού χώρου κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή για συνομιλία ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Επιπρόσθετα δεν επιτρέπεται η χρήση καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. Φ.25/103373/Δ1/22-6-2018 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α και με την παρ.8 του άρθρου 204 του ν.4610/2019 (Α΄70).
- ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
α) Ψηφιακή Βεβαίωση Φοίτησης
Οι γονείς /κηδεμόνες των μαθητών/τριών έχουν τη δυνατότητα έκδοσης Βεβαίωσης Φοίτησης των τέκνων τους, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/attending-school).
β) Ψηφιακή Πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και των φαινομένων Εκφοβισμού
Για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού έχει δημιουργηθεί ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για υποβολή καταγγελιών (https://stop-bullying.gov.gr/). Στην πλατφόρμα έχουν πρόσβαση μαθητές και γονείς/κηδεμόνες,οι οποίοι δύνανται να υποβάλουν αναφορές. Επίσης, ορίζεται συγκεκριμένο Πρωτόκολλο Διαχείρισης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού με σκοπό την εξέταση των αναφορών αυτών και την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των περιστατικών σχολικής βίας (ν.5029/2023 (Α΄55)).
γ) Ψηφιακή Ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων
Οι γονείς/κηδεμόνες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις Ανακοινώσεις και Ειδοποιήσεις της Σχολικής Μονάδας,καθώς και για τις Απουσίες των μαθητών/τριών μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «e-Parents» (https://eschools.minedu.gov.gr/login).
Η πλατφόρμα θα δώσει στον γονέα/κηδεμόνα ένα ζωντανό και μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με το σχολείο, μέσω του οποίου ο/η κηδεμόνας θα αλληλοεπιδρά με τη σχολική μονάδα.
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Τηρείται απαρέγκλιτα η ισχύουσα νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR), επιβάλλεται η γραπτή συγκατάθεση των γονέων ως προς τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση οπτικού υλικού των παιδιών τους. Επίσης, η Προϊσταμένη και όλο το προσωπικό μεριμνά για την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών στο Διαδίκτυο και ακολουθεί τις σχετικές οδηγίες του Π.Σ.Δ.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υποχρεωτικά είναι όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ένα από τα δικαιολογητικά εγγραφής, αποτελεί και η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια. Σε περιπτώσεις μαθητών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, λαμβάνεται μέριμνα για συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον εμβολιασμό των μαθητών (όπως αναφέρεται στον κανονισμό του ΙΕΠ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ /ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
- ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ/ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Σημαντική παράμετρος της συνολικής λειτουργίας του Σχολείου και του κλίματος που δημιουργείται, είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών. Οι γονείς/κηδεμόνες των νηπίων μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και τη συμπεριφορά του παιδιού τους από τη νηπιαγωγό της τάξης. Για το λόγο αυτό, γίνονται τακτικές συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικών εκτός διδακτικού ωραρίου αλλά εντός ωραρίου εκπαιδευτικού.
Οι συναντήσεις για ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς προγραμματίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων:
- Στην αρχή του διδακτικού έτους, όπου ενημερώνονται για ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
- Την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα στις 13:10, για θέματα που αφορούν στην αγωγή και πρόοδο των μαθητών/τριών.
- Κάθε φορά που η εκπαιδευτικός της τάξης κρίνει αναγκαία μια έκτακτη συνάντηση.
- Στο τέλος κάθε τριμήνου, για πλήρη ενημέρωση προόδου των παιδιών τους.
Η είσοδος των γονέων/κηδεμόνων στο σχολικό χώρο επιτρέπεται μόνο κατά τις προβλεπόμενες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.
Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς για κάθε αλλαγή, ώστε το Νηπιαγωγείο να έχει τα ισχύοντα τηλέφωνα και τις έγκυρες ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους.
Τέλος σε έκτακτες περιπτώσεις οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμοι είτε οι ίδιοι ή πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί.
- ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στη σχολική μονάδα λειτουργεί το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο εκπρόσωπος των γονέων, εφόσον δεν έχει συσταθεί σύλλογος και εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έργο του Σχολικού Συμβουλίου είναι η συμβολή του στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Το Σχολικό Συμβούλιο λειτουργεί συλλογικά και προτείνει παρεμβάσεις για την επίλυση θεμάτων που αφορούν στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της διαδικασίας της σίτισης, στην υγιεινή, στην ασφάλεια και στην πρόληψη ατυχημάτων στον σχολικό χώρο καθώς και σε ζητήματα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής.
- Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΛΩΝ
Το σχολείο χρειάζεται και επιδιώκει τη συνεργασία του με τους γονείς, τη Σχολική Επιτροπή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς φορείς, καθώς πέρα από το θεσμικό τους ρόλο, είναι οι κοινωνικές συνιστώσες του σχολείου. Ένα ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων αυτών, για να επιτύχει στην αποστολή του. Ο κοινωνικός περίγυρος αποτελεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο το σχολείο αναπτύσσει το μορφωτικό έργο του.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Για την προστασία από σεισμούς και συνοδά φυσικά φαινόμενα επικαιροποιείται στην αρχή της σχολικής χρονιάς το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου και Έκτακτων Αναγκών και υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας σεισμού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, αφού ενημερωθούν οι μαθητές/μαθήτριες για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης (Πράξεις: 3,4/09-09-2024).
Στην κατεύθυνση αυτή, σε κάθε σχολική μονάδα δημιουργείται μια Ομάδα Διαμόρφωσης Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων, που συνήθως είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων με επικεφαλής την Προϊσταμένη και αρχικώς να αναπτυχθεί ένα γενικό σχέδιο προετοιμασίας του σχολείου για την αντιμετώπιση κρίσεων.
Η έγγραφη και οργανωμένη αποτύπωση των κρίσιμων συμβάντων και της αντιμετώπισής τους, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, συνιστά το πρωτόκολλο – σχέδιο διαχείρισης κρίσεων. Τα οφέλη ενός τέτοιου σχεδίου έγκεινται στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και της ψυχικής υγείας του ανθρώπινου δυναμικού του σχολείου.
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση κρίσης οι μαθητές/μαθήτριες παραδίδονται μόνο στους γονείς/κηδεμόνες τους ή στα πρόσωπα που οι γονείς/κηδεμόνες έχουν ορίσει γραπτώς για την παραλαβή των μαθητών/τριών από τη σχολική μονάδα.
Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων οι εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες, Προϊσταμένες οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, Υ.ΠΑ.ΙΘ.Α, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κλπ. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια των παιδιών έχει καταρτιστεί Σχέδιο Διαφυγής και πραγματοποιούνται Ασκήσεις Ετοιμότητας μια φορά το τρίμηνο, στις 15/10/2024, 14/01/2025 και 08/04/2025.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ
Ο κοινά συμφωνημένος Κανονισμός βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρησή του από όλους τους παράγοντες του σχολείου (μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες, βοηθητικό προσωπικό) με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Νηπιαγωγείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του (Πράξη 10/3-10-2024).
Θέματα που ανακύπτουν στην εκπαιδευτική καθημερινότητα και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την Προϊσταμένη και το Σύλλογο Διδασκόντων καθώς και από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης (ΠΕ 60) ,σύμφωνα με τις αρχές της Παιδαγωγικής Επιστήμης και την Εκπαιδευτική Νομοθεσία και σε πνεύμα συνεργασίας από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό, σχετικά με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Νηπιαγωγείου.