Κάθε λουλούδι έχει τη θέση του στον ήλιο

Κάθε λουλούδι έχει τη θέση του στον ήλιο
κάθε άνθρωπος έχει ένα όνειρο
κάθε άνθρωπος έχει έναν ουρανό
πάνω από την πληγή του
κι ένα μικρό παράνομο σημείωμα
της Άνοιξης μέσα στην τσέπη του.

(Γιάννης Ρίτσος  Δοκιμασία, VII, 3-7, 1943, Επιτομή. Κέδρος, 1977)

IMG_7112 Claude Monet. 1840-1926. Paris. Lilas, temps gris dit aussi le Repos sous les lilas. Lilac, gray weather also says the Rest under the lilacs. 1873. Paris Orsay.“IMG_7112 Claude Monet. 1840-1926. Paris. Lilas, temps gris dit aussi le Repos sous les lilas. Lilac, gray weather also says the Rest under the lilacs. 1873. Paris Orsay.” από jean louis mazieres διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-nc-sa-2.0 Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να ακούσεις ένα παραμύθι για την Πρωτομαγιά.

Μάης και «Τριανταφυλλάς»

Άλλα ονόματα που του έχουμε δώσει ανάλογα με το περιεχόμενό του είναι: «Ανοιξιάτης», «Λούλουδος», «Φουσκοδέντρης», «Κερασάρης». Δέντρα, λουλούδια ανθισμένα, στάχυα ψηλωμένα, όλη η βλάστηση τον Μάιο είναι στην καλύτερή της ώρα. Ωστόσο, δε λείπουν και κάποια ξεσπάσματα του καιρού. Ο λαός λέει: “Από  Μάη καλοκαίρι κι απ’ τον Αύγουστο χειμώνα”. Πρωτομηνιά, Πρωτομαγιά, πασίχαρη μέρα του χρόνου, που όλοι πάνε στην εξοχή να διασκεδάσουν, να φτιάξουν στεφάνια, να φέρουν τη φύση στο σπίτι τους και να πάρουν δύναμη απ’ αυτήν.

Θέλεις να δεις έναν πανέμορφο κήπο γεμάτο με λουλούδια; Κάνε κλικ εδώ. Μπορείς να φανταστείς πώς μυρίζει;

Πρωτομαγιά ημέρα μνήμης

Η 1η ημέρα του Μαΐου είναι όμως και ημέρα μνήμης. Πριν πολλά χρόνια, μια μέρα σαν κι αυτήν οι εργάτες που δούλευαν στα εργοστάσια αποφάσισαν να μην πάνε στη δουλειά τους, έκαναν δηλαδή, απεργία. Βγήκαν στους δρόμους όλοι μαζί για να διαμαρτυρηθούν, γιατί δούλευαν συνεχώς, χωρίς διακοπές, πολλές ώρες κάθε μέρα, χωρίς ξεκούραση και πληρώνονταν πολύ λίγα χρήματα, κάτι που δεν ήταν καθόλου δίκαιο. Η ζωή τους ήταν πολύ δύσκολη και σκληρή, όμως χάρη στην απεργία τους, η αδικία εκείνη σταμάτησε κι εμείς σήμερα μπορούμε να εργαζόμαστε σε καλύτερες συνθήκες κι αν χρειαστεί, έχουμε το δικαίωμα να απεργήσουμε. Γι αυτό, λοιπόν, κάθε 1η του Μάη τους θυμόμαστε και γιορτάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ήθη και έθιμα  της Πρωτομαγιάς μιας άλλης εποχής…

Στην Πάργα τα παιδιά στεφανωμένα με λουλούδια γύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Μάη:

Εμπήκε ο Μάης, εμπήκε ο Μάης, εμπήκε ο Μάης ο μήνας.
Ο Μάης με τα τριαντάφυλλα κι’ ο Απρίλης με τα ρόδα.
Μάη μου, Μάη δροσερέ, κι’ Απρίλη λουλουδάτε,
Απρίλη ροδοφόρετε, Μάη μου κανακάρη,
π’ όλον τον κόσμο γιόμισες μ’ άνθη και με λουλούδια
κ’ εμένα με περίπλεξες στης κόρης τοις αγκάλαις.
Για μήνυσέ μου, λυγερή, για μήνυσέ μου, κόρη,
να δώσω το χαιρετισμό νόσο π’ ανθούν οι κάμποι,
στέφανα να μας πλέξουνε με τ’ ανθισμένο κλήμα,
να στρώσουνε την κλίνη μας με της μυρτιάς τα άνθη,
να πέφτουν τ’ άνθη απάνω σου, τα ρόδα στην ποδιά σου
και τρία χρυσά γαρίφαλα τριγύρω στο λαιμό σου.

Στην Κέρκυρα, τα παλικάρια γύριζαν και τραγουδούσαν το Μάη κρατώντας το μαγιόξυλο. Τον κορμό, δηλαδή, ενός τρυφερού κυπαρισσιού, στολισμένο με λουλούδια. Στα κλαδιά του κρέμονταν μαντίλια, ζωνάρια, κορδέλες. Από επάνω κρεμούσαν ένα στεφάνι κι από αυτό φρούτα και φρέσκα χορταρικά.

Στην Ήπειρο τα κορίτσια έπαιζαν το Ζαφείρη. Ένα παιδί στολισμένο με λουλούδια ξάπλωνε κι έκανε τον πεθαμένο. Τα κορίτσια «θρηνούσαν» γύρω του και μόλις φώναζαν «Σήκω Ζαφείρη, σήκω!», πεταγόταν επάνω κι έτρεχαν όλοι στα χωράφια τραγουδώντας κάπως έτσι.

Ο Μάης μαγεύει, λέει ο λαός και παίζει με τις δυο λέξεις, μόνο και μόνο επειδή ηχούν όμοια. Μάγια, λοιπόν, και μαγικά το μήνα Μάη! Η άνοιξη είναι εδώ για τα καλά, μπορούμε να την δούμε από το παράθυρό μας, να τη μυρίσουμε από το μπαλκόνι μας, να τη νιώσουμε!

Window flowers“Window flowers” από cranefarm διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-nc-sa-2.0

Στην Κύθνο την παραμονή της Πρωτομαγιάς οι νέοι μαζεύουν λουλούδια, τα κρεμούν έξω από την πόρτα της κοπέλας που τους αρέσει και με συνοδεία μουσικών οργάνων τραγουδούν:

Θέλεις να φτιάξεις τα δικά σου λουλούδια από πολύχρωμα χαρτιά; Ρίξε μια ματιά εδώ.

Είσαι έτοιμος/η για ένα παιχνίδι μνήμης; Πάτησε εδώ.

Ας τραγουδήσουμε μαζί:

Ζωγράφισε ό,τι σου άρεσε από όλα όσα είδες και άκουσες για την Πρωτομαγιά και το Μάη.

Μπορείς να στείλεις τη ζωγραφιά σου στο mail@9nip-acharn.att.sch.gr

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!