Εργαστήρια δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2021-2022

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 το σχολείο μας έχει σχεδιάσει τις ακόλουθες δράσεις ανά θεματική ενότητα. Στόχος μας η προετοιμασία των παιδιών για τις ανάγκες του 21ου  αιώνα, μέσα από την  καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής , μάθησης και αλφαβητισμού, καθώς επίσης και των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων. Επίσης, η προσωπική τους ανάπτυξη και ευημερία καθώς και η  εξέλιξη των μαθητών/μαθητριών του νηπιαγωγείου μας σε αυτόνομα, ενεργά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας.

Σας παραθέτουμε ένα συνοπτικό πλάνο με λίγα λόγια για κάθε θεματική ενότητα.

                                                     Ως προς τη  Θεματική Ενότητα Ζω καλύτερα- Ευ ζην

          Θα παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Το παπάκι πάει», του Οργανισμού Το Χαμόγελο του Παιδιού, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των παιδιών σε περίπτωση που βρεθούν σε συνθήκες εξαφάνισης μη προσδιοριζόμενης αλλιώς, δηλαδή σε συνθήκες που χάνουν τον προσανατολισμό τους ή για κάποιο λόγο δεν βρίσκονται κοντά στο άτομο που νομίμως ασκεί την επιμέλειά τους. Τα παιδιά εκπαιδεύονται να έχουν αυξημένη επίγνωση κινδύνων και να είναι σε ετοιμότητα, αναπτύσσοντας την ικανότητα της αυτοπροστασίας και αυτομέριμνας.

Ως προς τη  Θεματική Ενότητα Φροντίζω το Περιβάλλον

Θα παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα «Ανακύκλωση τώρα…!!!»  Στα πλαίσια αυτού τα παιδιά αναγνωρίζουν ως λύσεις του περιβαλλοντικού προβλήματος το τρίπτυχο: Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, κατανοούν την ευθύνη τους απέναντι στο περιβάλλον δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση αστικών αποβλήτων και παράλληλα ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και έναν τρόπο ζωής σε αρμονία με τη φύση.

                 Ως προς τη  Θεματική Ενότητα Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική   Συναίσθηση και Ευθύνη

Θα παρακολουθήσουμε το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση”. Μέσα από ιστορίες, συζήτηση, δραστηριότητες και παιχνίδια τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αξίες όπως η ειρήνη, ο σεβασμός, η αγάπη, η υπευθυνότητα, η ευτυχία, η τιμιότητα, η ανεκτικότητα, και η απλότητα. Αυξάνουν τις γνώσεις τους αλλά και τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες. Μέσα στην τάξη τους αναπτύσσεται ένα κλίμα όπου τα παιδιά νιώθουν σεβασμό, εκτίμηση, κατανόηση, αγάπη και ασφάλεια.

          Ως προς τη  Θεματική Ενότητα Δημιουργώ και Καινοτομώ-Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

Στα πλαίσια του προγράμματος STEM/ Εκπαιδευτική Ρομποτική  θα διεξαχθεί progect με τίτλο: Τα σημάδια του καιρού παρατηρώ και έτσι μαθαίνω τον καιρό!!!  Οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες, με έναυσμα τις καιρικές συνθήκες προβληματίζονται για τις μεταβολές τους και τις καταγράφουν καθημερινά χρησιμοποιώντας πολυτροπικά μέσα, ενώ τις συσχετίζουν με τις επιδράσεις  που έχουν στην καθημερινότητά τους.