Ηρακλής: οι τελευταίοι άθλοι

Ο Ηρακλής πολεμά τις αμαζόνες, αττική υδρία, 5ος αι. π.Χ.

Η ζώνη της Ιππολύτης

Οι Αμαζόνες ήταν όλες τους πολύ όμορφες, αγαπούσαν τον πόλεμο και ήταν ξακουστές στην ιππασία και στο τόξο. Όταν ο Ηρακλής έφτασε στο βασίλειο των Αμαζόνων η βασίλισσά τους, η Ιππολύτη αρνήθηκε να του δώσει τη ζώνη της και διέταξε τις Αμαζόνες να του επιτεθούν. Τότε ο Ηρακλής πολέμησε με τις Αμαζόνες, τις νίκησε και πήρε τη ζώνη της βασίλισσας και την έφερε στον Ευρυσθέα.

Ο Ηρακλής πολεμά με τον Γηρυόνη, αμφορέας, 540 π.Χ.

Τα βόδια του Γηρυόνη

Ο Γηρυόνης ήταν ένας τερατόμορφος βασιλιάς με τρία σώματα και τρία κεφάλια. Είχε ένα κοπάδι ανθρωποφάγα βόδια. Τα φύλαγε ο Όρθος, ένας σκύλος με δύο κεφάλια και ουρά φιδιού. Ο Ηρακλής σκότωσε τον Όρθο με το ρόπαλο του. Τότε όρμησε πάνω του ο Γηρυόνης. Ο Ηρακλής τον χτύπησε με τα δηλητηριασμένα βέλη του και τον σκότωσε. Έτσι πήρε τα Βόδια του και τα έφερε στον Ευρυσθέα.

Ο Ηρακλής αρπάζει τα μήλα των Εσπερίδων, μωσαϊκό

Τα μήλα των Εσπερίδων

Ο κήπος των Εσπερίδων ανήκε στη θεά Ήρα και βρισκόταν στην άκρη της γης, πέρα από τον Ωκεανό. Είχε μια μηλιά που έκανε χρυσά μήλα και όποιος τα έτρωγε έμενε για πάντα νέος. Το δέντρο το φύλαγαν οι Εσπερίδες κι ένας ακοίμητος δράκος. Ο Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να του φέρει τα χρυσά μήλα. Στο δρόμο ο Ηρακλής συνάντησε τον Προμηθέα δεμένο στον Καύκασο και τον ελευθέρωσε. Αυτός του είπε πώς θα πάρει τα μήλα. Έτσι ο Ηρακλής πήγε στο γίγαντα Άτλαντα, ο οποίος ζούσε κοντά στον κήπο των Εσπερίδων και στήριζε στις πλάτες του τον ουρανό και ζήτησε τη βοήθεια του. Ο Άτλαντας δέχτηκε και έδωσε στον Ηρακλή να κρατάει τον ουρανό στη ράχη του μέχρι να γυρίσει. Με τη βοήθεια των Εσπερίδων πήρε τα μήλα, τα έδωσε στον Ηρακλή κι αυτός τα πήγε στον Ευρυσθέα.

Ο Ηρακλής, ο Κέρβερος κι ο Ευρυσθέας

Ο Κέρβερος του Άδη

Στη γη ο Ηρακλής ήταν ανίκητος, γι’ αυτό ο Ευρυσθέας του ανέθεσε να του φέρει τον τρομερό σκύλο που φύλαγε την πόρτα του Άδη, τον Κέρβερο. Αυτός είχε τρία κεφάλια και ουρά δράκου. Έτσι, ο Ηρακλής μπήκε στον Άδη και με την άδεια του Πλούτωνα και της Περσεφόνης, πάλεψε με το Κέρβερο, τον νίκησε, τον έδεσε και τον έφερε στον Ευρυσθέα, ο οποίος μόλις τον είδε τρόμαξε τόσο πολύ που κρύφτηκε μέσα στο πιθάρι. Ο Ηρακλής γύρισε τον Κέρβερο στον Άδη, όπως είχε υποσχεθεί στον Πλούτωνα.

Ώρα για παιχνίδι… Κάνε κλικ εδώ.

Σου άρεσε; Παίξε ένα ακόμη κάνοντας κλικ εδώ.

Θέλεις να παίξεις και το κουίζ του Ηρακλή; Κάνε κλικ εδώ. Και έχε το νου σου, γιατί αυτό το παιχνίδι παίζεται με πολλούς τρόπους. Κάνε κλικ στο πλευρικό πάνελ δεξιά, για να τους ανακαλύψεις…

Πάμε να κάνουμε και μερικές εργασίες; Τι λες; Εκτύπωσε τα χρυσά μήλα, τα βέλη του Ηρακλή και τις αμαζόνες με τις ζώνες και ακολούθησε τις οδηγίες. Αν δεν μπορείς να εκτυπώσεις, ζωγράφισε τις απαντήσεις σου σε ένα λευκό χαρτί.

Μπορείς να χοροπηδήσεις μια φορά; Να καθίσεις οκλαδόν και να ξανασηκωθείς δύο φορές; Να δείξεις τρία δάχτυλα; Να χτυπήσεις τα χέρια σου τέσσερις φορές; Να κάνεις πέντε βήματα προς τα πίσω; Για δοκίμασε… Και τώρα δοκίμασε να τα κάνεις όλα αυτά μαζί και γρήγορα!

Ας τραγουδήσουμε μαζί Τα Μήλα των Εσπερίδων.

Ώρα για μερικά αινίγματα…Βρες ποιος άθλος του Ηρακλή κρύβεται πίσω απ’ το καθένα πατώντας εδώ.

Ο Ηρακλής πραγματοποίησε τους 12 άθλους του ταξιδεύοντας. Θέλεις να δεις στον χάρτη ποιους τόπους επισκέφτηκε; Κάνε κλικ εδώ.

Και ήρθε η ώρα να απολαύσουμε μια παιδική ταινία για τον αγαπημένο μας ήρωα.

Αν θέλεις να διαβάσεις ένα βιβλίο, σου προτείνουμε αυτό.

Ζωγράφισε και ό,τι άλλο σου άρεσε από όσα είδες εδώ. Ελπίζουμε να σου άρεσε αυτό το ταξίδι που κάναμε στους άθλους του Ηρακλή. Στείλε μας τις ζωγραφιές και τις εργασίες σου στο mail@9nip-acharn.att.sch.gr.