9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης

ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Ιούλ 20192

Πότε καταργήθηκε η

μπλε σχολική ποδιά;

Αφού βρισκόμαστε στις καλοκαιρινές διακοπές και μας λείπει το σχολείο (δεν επιτρέπονται… αντιρρήσεις) ανασύρουμε ένα θέμα-ρετρό με καθαρά σχολικό προσανατολισμό: την μαθητική αμφίεση του παρελθόντος, δηλαδή, την περίφημη μπλε σχολική ποδιά. Όπως πολύ κατατοπιστικά αναφέρει ο ιστότοπος  «poiostigiati.gr»:

Η μπλε σχολική ποδιά με τον άσπρο γιακά, που φορούσαν οι μαθήτριες (κυρίως) αλλοτινών χρόνων, αποτελεί πλέον μια μακρινή ανάμνηση. Για άλλους όμορφη, θεωρώντας ότι σηματοδότησε μια πιο αθώα εποχή, για άλλους άσχημη πιστεύοντας πως ταυτίστηκε με καταπίεση και στέρηση ελευθερίας.

Η σχολική ποδιά έπαψε να είναι υποχρεωτική από τις 6 Φεβρουαρίου 1982 με απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Λευτέρη Βερυβάκη – ως ένδειξη εκδημοκρατισμού, πλουραλισμού και απόδειξης ελευθερίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/τριών.

 

https://poiostigiati.gr/wp-content/uploads/2017/09/sxolpodia.jpg

 

 

Σχολεία στρατόπεδα ή παιδικές πασαρέλες;

Τα συναισθήματα μαθητών/τριών και γονέων ήταν ανάμικτα: Πολλοί ανακουφίστηκαν, καθώς πίστευαν πως η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών/τριών εμπόδιζε την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα. Αντίθετα, οι πιο παραδοσιακοί υποστήριξαν ότι με την κατάργηση της σχολικής ποδιάς θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητών/τριών και θα επικρατούσε ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνιση, ειδικά των κοριτσιών – μετατρέποντας τα σχολεία σε σχολικές πασαρέλες.

Τελικά, η μπλε ποδιά «άντεξε» άλλα 2-3 χρόνια (τη φορούσαν ακόμα κάποιες μαθήτριες), ώσπου από το 1984 δεν ξαναεμφανίστηκε στα σχολεία. Έκτοτε οι μαθητές φορούν τα κανονικά τους ρούχα ακολουθώντας (όχι πάντα) απλώς κάποιους τυπικούς κανόνες ευπρέπειας.

από κάτω από: Γενικού ενδιαφέροντος| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων