9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης

ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Νοέ 201829

Αγαπητοί γονείς…

 

Ακολουθούν  κάποιες συμβουλές-παρακλήσεις προς τους γονείς των μαθητών/τριών μας που κάθε δάσκαλος/α  θα ήθελε να τους “αγγίξουν”:

  •  Γνωρίστε το παιδί σας. Μάθετε τα όριά του, τη συμπεριφορά του, τις αδυναμίες, τις αντιδράσεις, τις ανάγκες του και ενημερώστε σχετικά τον/την  δάσκαλό/α του. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να κατανοήσετε τυχόν διαφωνίες μεταξύ του παιδιού και του/της δασκάλου/ας του.
  • Η συμπεριφορά και η στάση σας κάθε στιγμή μπροστά στο παιδί πρέπει να είναι μετρημένη, ευπρεπής και ώριμη. Αν το παιδί σας υιοθετήσει μια λανθασμένη συμπεριφορά (π.χ. αθυροστομία), θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον/την δάσκαλο/α να την αλλάξει, εφόσον είναι αποδεκτή από το κύριο πρότυπο που έχει στη ζωή του, εσάς.
  • Μην κάνετε το λάθος να γράφετε εσείς τις ασκήσεις του παιδιού σας αν εκείνο βαριέται ή δεν τα καταφέρνει. Όχι μόνο δεν το βοηθάτε αλλά του δημιουργείτε την πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται να κοπιάσει για τίποτα και ότι θα τα βρίσκει όλα έτοιμα από εσάς. Ταυτόχρονα, ο/η δάσκαλος/α παίρνει το μήνυμα πως ο/η μαθητής/τριά του/της έχει κατανοήσει πλήρως το μάθημα και δε χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση.
  • Μην προσπαθείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο ο/η δάσκαλος/α δίδαξε κάτι προτείνοντας στο παιδί σας κάτι δικό σας. Ίσως να μην είναι επιστημονικά σωστό ή μπορεί να το μπερδέψετε ακόμα περισσότερο.
  • Μη δικαιολογείτε συνεχώς ανεπίτρεπτες συμπεριφορές του παιδιού σας στον/στην δάσκαλό/α του (π.χ. για το ότι έρχεται συχνά αδιάβαστος ή για το ότι χτυπάει τους συμμαθητές του). Μην του δίνετε την εντύπωση ότι θα μπορεί για μια ζωή να βρίσκει δικαιολογίες. Δώστε του την ευκαιρία να αναλάβει τις ευθύνες του.
  • Σε περίπτωση που το παιδί σας εκφράσει παράπονα για τον/την δάσκαλό/α του, βρείτε τον/την ίδιο/α και ζητήστε να σας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Μην υιοθετείτε άκριτα την άποψή του, μην πέσετε στην παγίδα να κατηγορήσετε τον/την δάσκαλο/α μπροστά στο παιδί, μη μιλήσετε άσχημα για εκείνον/η και μην αποδώσετε όλο το δίκιο στο παιδί. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να αποβάλλει κάθε ίχνος σεβασμού απέναντι στον/στην δάσκαλό/α του και να μην τον/την παρακολουθήσει ξανά σε καμία από τις επόμενες παραδόσεις του/της, πράγμα που φυσικά θα αποβεί εις βάρος του.
  • Τέλος, να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι οι δάσκαλοι/ες είναι άνθρωποι που σπούδασαν αυτό που κάνουν και επομένως μπορείτε να τους/τις εμπιστευτείτε. Μην παρεμβαίνετε στη δουλειά τους και μην κάνετε υποδείξεις για αυτήν. Μιλήστε τους για τα προβλήματα των παιδιών σας και ακούστε τις συμβουλές τους. Νοιάζονται και αγαπούν τα παιδιά σας και επιδιώκουν πάντα το καλύτερο για αυτά. Δε σας θέλουν έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά χρειάζονται τη συνεργασία σας. Δείξτε τους τον σεβασμό που τους αξίζει αφού, μετά από εσάς, είναι τα επόμενα πρόσωπα που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη ζωή των παιδιών σας.

 

από κάτω από: Άρθρα| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Έρχονται Χριστούγεννα

xr


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων