Επιστολή προς τους γονείς και τους μαθητές

Αγαπητοί γονείς, αγαπημένα μας παιδιά,

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σταδιακά, ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, η οποία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές μας την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας – χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Εμείς οι δάσκαλοι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα καλούμαστε να εκπαιδευτούμε στη χρήση ψηφιακών εργαλείων, να προετοιμάσουμε ύλη μαθημάτων και να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε τις δυσλειτουργίες του συστήματος ώστε να εξασφαλίσουμε την επικοινωνία με τους μαθητές μας.

Καθώς λοιπόν η Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση αρχίζει και υλοποιείται θα ήθελα να ζητήσω τη συμβολή των Γονέων / Κηδεμόνων ώστε αυτή να λειτουργήσει προς όφελος των μαθητών μας.

Καταρχάς θα πρέπει να έχετε ενημερώσει το σχολείο ποιο είναι το προσωπικό σας e-mail και να το ελέγχετε καθημερινά για τη λήψη οδηγιών. Κατόπιν (και εδώ χρειάζεται υπομονή και επιμονή), θα πρέπει να προβείτε μαζί με τους μαθητές σε τυχόν προπαρασκευαστικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν πχ :  Εγγραφή στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, απαραίτητες ρυθμίσεις σε εφαρμογές και άλλα, πριν την έναρξη της Εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια και εφόσον ενημερωθείτε από τους δασκάλους, θα πρέπει να έχετε τον έλεγχο, γιατί οι μαθητές εκτός από το διάβασμα των σημειώσεων, βιβλίων, παρουσιάσεων θα πρέπει να κάνουν και κάποιες ασκήσεις, εργασίες που θα τους ανατίθενται.

Σαφώς και όλα τα παραπάνω δεν είναι εύκολη δουλειά όμως είναι αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος της εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης.

Δεν παραγνωρίζουμε, με βάση τα επιστημονικά και παιδαγωγικά δεδομένα, ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική διαδικασία της τάξης και την επαφή των εκπαιδευτικών με τα παιδιά, η οποία συμπεριλαμβάνει, εκτός από τη μάθηση, την κοινωνικοποίηση των παιδιών, την αλληλεπίδραση όλων όσων συμμετέχουν στη διαδικασία, την ανάληψη πρωτοβουλιών των παιδιών, τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι στα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο σπίτι, ο ρόλος του γονέα έχει διαφορετική βαρύτητα. Σε αυτά, ο γονέας αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή και εκπαιδευτή, που έρχεται καθημερινά σε επαφή με το δικό του παιδί, μέσα στο περιβάλλον του σπιτιού και της οικογένειας.

Αλλά και ο ρόλος του δασκάλου που διδάσκει τα παιδιά σε ένα συμβατικό σχολικό περιβάλλον είναι διαφορετικός από τον ρόλο του δασκάλου στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή ο δάσκαλος συνεργάζεται και υποστηρίζει τους γονείς, ώστε αυτοί, με τη βοήθεια του ειδικού εκπαιδευτικού υλικού, να «εκπαιδεύσουν» τα δικά τους παιδιά στο σπίτι σε μία πρόσωπο με πρόσωπο διαδικασία.

Ας δούμε λοιπόν τις στιγμές αυτές ως ευκαιρία. Ευκαιρία να βρεθούμε πιο κοντά και χτίσουμε βάσεις συνεργασίας για το μέλλον.

 

Αγαπητά μας παιδιά, οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες για όλους μας. Εμείς οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, μοιραζόμαστε το άγχος και την αγωνία που έχει προκαλέσει το κλείσιμο των σχολείων, σχετικά με την πρόοδο σας, την κάλυψη της ύλης, την απότομη διακοπή της επαφής σας με τους συνομηλίκους σας. Σε αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες, δεν ξεχνάμε το ρόλο που έχουμε ως παιδαγωγοί. Θα σταθούμε δίπλα σας και στις οικογένειές σας με όποιον τρόπο μπορούμε. Θα αξιοποιήσουμε όλους τους τρόπους επικοινωνίας (τηλέφωνα, mail, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψηφιακές πλατφόρμες) ώστε να έρθουμε σε επαφή μαζί σας, να συζητήσουμε, να μάθουμε για τα προβλήματά σας. Είναι σημαντικό για όλους μας να νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την κατάσταση!

Σας έχουμε κι εμείς ανάγκη. Μη σας φανεί περίεργο. Είστε κι εσείς το στήριγμά μας σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Η επικοινωνία μαζί σας θα μας βοηθήσει να σταθούμε όλοι όρθιοι και θα μας δώσει την ελπίδα πως σύντομα θα ξαναβρεθούμε στο φυσικό μας χώρο, στο σχολείο μας.

 

Ο Δ/ντής του σχολείου

Δημήτριος Παπασπυρόπουλος

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *