UN-flagΤα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν επίσημα στις 24 Οκτωβρίου 1945, όταν ο Καταστατικός τους Χάρτης επικυρώθηκε από την πλειοψηφία των 51 ιδρυτικών  Κρατών Μελών. Η ημέρα αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών.

Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων. Ο ΟΗΕ προσφέρει την ευκαιρία στα Κράτη Μέλη να αντιμετωπίσουν τα διεθνή προβλήματα εξισορροπώντας την παγκόσμια αλληλεξάρτηση με τα εθνικά τους συμφέροντα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν 192 μέλη που συνεδριάζουν στη Γενική Συνέλευση, η οποία μοιάζει με ένα παγκόσμιο κοινοβούλιο. Κάθε χώρα, μεγάλη ή μικρή, πλούσια ή φτωχή, διαθέτει μόνο μία ψήφο. Αν και οι αποφάσεις της Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές, τα ψηφίσματά της εκφράζουν την κοινή άποψη των κυβερνήσεων.
Οι Αρχές των Ηνωμένων Εθνών
Η διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών.
Η συνεργασία για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, την  εξάλειψη της φτώχειας, των ασθενειών και του αναλφαβητισμού, καθώς και η συνεργασία για την προστασία του  περιβάλλοντος και την ενίσχυση του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του άλλου.
Ο ΟΗΕ βοηθά τα έθνη να πετύχουν αυτούς τους στόχους.

Όλα τα Κράτη Μέλη είναι κυριαρχικά ίσα.
Όλα τα Κράτη Μέλη συμμορφώνονται  με τον Καταστατικό Χάρτη.
Οι χώρες προσπαθούν να επιλύουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα.
Οι χώρες αποφεύγουν τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας.
Ο ΟΗΕ δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών.
Οι χώρες προσπαθούν να παρέχουν βοήθεια στα Ηνωμένα Έθνη.

Η έδρα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στην Πόλη της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, η έκταση και τα κτίρια του ΟΗΕ αποτελούν διεθνές έδαφος. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τη δική τους σημαία, το δικό τους ταχυδρομείο και τα δικά τους γραμματόσημα. Στα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούνται έξι επίσημες γλώσσες: αγγλική, αραβική, γαλλική, ισπανική, κινεζική και ρωσική. Η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ βρίσκεται στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη της Ελβετίας. Ο ΟΗΕ έχει επίσης γραφεία στη Βιέννη της Αυστρίας, στο Αμάν της Ιορδανίας, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και στο Σαντιάγο της Χιλής. Ο ανώτατος αξιωματούχος της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ο Γενικός Γραμματέας.

Πηγή: http://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=26272&showall=1