bcg1Σας ενημερώνουμε πως στις 24 & 26 Νοεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας ο αντιφυματικός εμβολιασμός των μαθητών της Α΄ τάξης. Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου θα γίνει η δοκιμασία Mantoux και την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός με το BCG. Οι γονείς της Α΄ τάξης που επιθυμούν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους παρακαλούνται να συμπληρώσουν το επισυναπτόμενο  Ερωτηματολόγιο-Δήλωση Συγκατάθεσης Εμβολιασμού, το οποίο πρέπει να επιστραφεί μαζί με το γαλάζιο βιβλιάριο εμβολιασμού του παιδιού στο σχολείο, μέχρι την ημέρα του εμβολιασμού (Δευτέρα). Για όσους μαθητές δεν επιστραφεί το ερωτηματολόγιο-δήλωση συγκατάθεσης και το βιβλιάριο, είναι ευνόητο πως δε θα συμμετάσχουν στον εμβολιασμό.

bcg2

 

Τι είναι η Φυματίωση; Είναι μια λοιμώδης νόσος μεταδοτική, που οφείλεται σε μικρόβιο γνωστό με το όνομα μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή αλλιώς βάκιλος του Koch. Είναι ένας μικροοργανισμός που πολλαπλασιάζεται πολύ αργά, γι” αυτό και η αρρώστια δεν εκδηλώνεται αμέσως μετά τη μόλυνση, όπως γίνεται με άλλα μικρόβια, αλλά πολύ αργότερα.

Πώς μεταδίδεται; Η φυματίωση μεταδίδεται κυρίως, από ασθενείς με θετικά πτύελα. Η μόλυνση των παιδιών γίνεται πάντοτε από έναν ενήλικο με φυματίωση, ο οποίος αποβάλλει πολλά μικρόβια με το βήχα, το τραγούδι, το φτάρνισμα ή την ομιλία.

Τα κλειστά δωμάτια, χωρίς ήλιο και αερισμό, είναι ο ιδανικός χώρος για τη μόλυνση του παιδιού. Το 75% των παιδιών μολύνεται από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος (γονείς, παππούς, γιαγιά, θείοι, θείες κλπ) και το υπόλοιπο 25% μολύνεται ευκαιριακά από φιλικά πρόσωπα, επισκέπτες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.

Τα παιδιά που πάσχουν από φυματίωση δε μεταδίδουν την αρρώστια και συνεπώς δεν απαιτούνται μέτρα προστασίας των άλλων παιδιών με τα οποία μπορούν να παίζουν, να τρώνε και να κοιμούνται μαζί.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις που ένας έφηβος μπορεί να μεταδώσει φυματίωση, θα σας επιστήσει την προσοχή ο γιατρός.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά είναι:

  • Χρόνιος βήχας διάρκειας τουλάχιστον 3 εβδομάδων και δε βελτιώνεται, ειδικά, αν το παιδί έχει πάρει αντιβίωση
  • Πυρετός μεγαλύτερος από 38.8 C που διαρκεί περισσότερες από 14 ημέρες και δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλη αιτία
  • Ανεξήγητοι ιδρώτες (νυχτερινοί)
  • Απώλεια βάρους ή αδυναμία πρόσληψης βάρους

Πώς γίνεται η θεραπεία; Γίνεται με φάρμακα και διαρκεί συνήθως 6 μέχρι 12 μήνες. Το πιο σημαντικό είναι να παίρνει ο άρρωστος τα φάρμακα του τακτικά, κάθε μέρα  στις σωστές δόσεις. Η πρόωρη διακοπή ή ακατάστατη λήψη είναι αιτία για αποτυχία της θεραπείας.

Όταν παρουσιαστεί κρούσμα φυματίωσης σε μια οικογένεια ή σε σχολείο, πρέπει να εξετάζονται όλα τα μέλη της οικογένειας και του στενού περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να ανακαλυφθεί η πηγή μόλυνσης και να εμποδιστεί η μετάδοση σε άλλα άτομα. Έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε την ασθένεια στα αρχικά της στάδια.

Ο εμβολιασμός BCG είναι απαραίτητος; Στην Ελλάδα το BCG περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και γίνεται στην ηλικία των 6 ετών. Κατά συνέπεια, ο αντιφυματικός εμβολιασμός BCG εξακολουθεί να γίνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux.

Για όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν για διάφορους λόγους στη συνιστώμενη ηλικία, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Αυτή τη στιγμή παραμένει ως το μοναδικό εμβόλιο κατά της φυματίωσης διεθνώς, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα εμβόλιο κατά της φυματίωσης περισσότερο ασφαλές και αποτελεσματικό.    

Το εμβόλιο BCG  δεν πρέπει να χορηγείται: σε πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, συγγενείς ανοσοανεπάρκειες, σε καρκινοπαθείς και σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, σε εκτεταμένες δερματοπάθειες,  σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, αγαμμασφαιριναιμία και  καχεξία. Σε εγκύους να αποφεύγεται παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί βλαπτική επίδραση στο έμβρυο.

Ο εμβολιασμός γίνεται:σε υγιή παιδιά,

  • όταν έχουν ολοκληρώσει ένα σχήμα αντιβίωσης, τουλάχιστον 10 μέρες πριν τον εμβολιασμό,
  • όταν δεν έχει προηγηθεί εμβολιασμός για τουλάχιστον 2  μήνες,
  • όταν δεν υπάρχει λοιμώδες νόσημα (π.χ γαστρεντερίτιδα, ιλαρά,  ανεμοβλογιά, ερυθρά, οστρακιά, ηπατίτιδα, μηνιγγίτιδα, κλπ.) στο σχολείο για διάστημα 2-3 μηνών προ του εμβολιασμού.

Τα παιδιά που έχουν θετική Mantoux και δεν έχουν εμβολιαστεί με το BCG, πρέπει, απαραιτήτως, να ελεγχθούν στο Νοσοκομείο.

Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, (BCG) – επιπλοκές

Είναι ελάχιστες, πολύ σπάνιες και στο μεγαλύτερο μέρος τοπικές και περιλαμβάνουν σύστοιχη λεμφαδενίτιδα και απόστημα (2%). Μπορεί να παρουσιασθεί μια μικρή εξέλκωση, που αργεί να κλείσει και διατηρείται περισσότερο από 6-7 εβδομάδες ή διόγκωση λεμφαδένων στη μασχάλη ή στη βάση του λαιμού προς την πλευρά που έγινε το εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν κάνει πυρετό. Αν κάποιο παιδί εμφανίσει πυρετό μετά τον εμβολιασμό ή παρουσιάσει κάποια από τις παραπάνω αντιδράσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

Μετά τον εμβολιασμό: Μετά από 3-4 εβδομάδες στο σημείο του εμβολιασμού παρουσιάζεται ερυθρότητα και ένα σπυράκι με υγρό. Δεν το ξύνουμε, δεν το πειράζουμε,  δε βάζουμε κανένα αντισηπτικό, ούτε αλοιφή.  Εξαφανίζεται μετά από 3 μήνες, περίπου, αφήνοντας μια μικρή επίπεδη ουλή. Δεν αγγίζουμε το σημείο εμβολιασμού με άπλυτα χέρια και αποφεύγουμε τα συνθετικά ρούχα ή οτιδήποτε ερεθίζει την περιοχή. Προτιμούμε τα βαμβακερά υφάσματα. Μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, να πέσει νερό πάνω, αλλά  όχι να το τρίψουμε με το σφουγγάρι. Μπορούμε να φάμε ό,τι  θέλουμε. Μετά από 2-3 μήνες, περίπου, μπορούμε να κάνουμε κάποιο άλλο εμβόλιο. Συνιστάται κατά την διάρκεια που υπάρχει το σπυράκι να αποφεύγεται η κολύμβηση. Καλό είναι να αποφεύγεται το μπάνιο στη θάλασσα/κολυμβητήριο για 2 μήνες, περίπου. Ο λόγος είναι η αποφυγή κακοποίησης της περιοχής, η πιθανότητα μόλυνσης και τέλος, η συνεχής απόπτωση της εφελκίδας, που δεν έχει το χρόνο να στεγνώσει και να γίνει κρούστα.