Δράση Σχολικής Βιβλιοθήκης: Ο Λουλουδόγατος

Δράκε δράκε 2025

Την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025 την 3η διδακτική ώρα, οι μαθητές/τριες της Γ΄ Τάξης και την 5η διδακτική ώρα, οι μαθητές/τριες του Δ’2 Τμήματος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αφήγηση της ιστορίας “Ο Λουλουδόγατος” που περιέχεται στο βιβλίο “Δράκε, δράκε είσ’ εδώ;” (συγγραφή: Αγγελική Βαρελλά, εικονογράφηση: Τέτη Σώλου, εκδόσεις: Πατάκη). Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, όπου τα παιδιά γνώρισαν έναν γάτο διαφορετικό από τους άλλους: έναν γάτο που ήθελε να ήταν λουλούδι! Το κεντρικό νόημα της ιστορίας είναι ότι η φύση είναι γεμάτη εκπλήξεις και κάθε πλάσμα είναι μοναδικό. Ο Λουλουδόγατος, αν και διαφορετικός από τα άλλα γατάκια, ήταν ξεχωριστός και αγαπητός. Το βιβλίο μας δείχνει ότι δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τη διαφορετικότητα, αλλά να τη δεχόμαστε και να τη θαυμάζουμε. Όπως είπε και ο καθηγητής της ιστορίας: «Η φύση δεν κάνει όλους το ίδιο».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές και οι μαθήτριες απάντησαν σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και γνώρισαν διάφορα λουλούδια με ονόματα εμπνευσμένα από ζώα, όπως:

  • σκυλάκι,
  • αράχνη,
  • γεράνι ή σαρδέλα,
  • βατράχι, και
  • νυχτολούλουδο.

Παράλληλα γνώρισαν τον Τριλοβίτη και περιηγήθηκαν ψηφιακά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μέσω της Διαδραστικής Εικονικής Περιήγησης 360o (virtual tour) (https://virtualtour.gnhm.gr/).

Οι μαθητές/τριες της Δ΄ Τάξης αγκάλιασαν τη δράση δημιουργώντας στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Word ένα εναλλακτικό τέλος για την ιστορία του Λουλουδόγατου, καλλιεργώντας τη φαντασία τους και τη δημιουργική γραφή. Το παρόν «βιβλιαράκι εναλλακτικών τελών» δημιουργήθηκε από την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Μαρία Παππά με το Book Creator, ένα διαδικτυακό εργαλείο ψηφιακής αφήγησης, που επιτρέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων.

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα να δείτε τις δημιουργίες της Δ΄ Τάξης:

D Taxh Barella

Ήταν μια εμπειρία που βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν την αξία της αποδοχής και του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα, ενώ παράλληλα διεύρυνε τις γνώσεις τους για τον κόσμο της φύσης και της επιστήμης!

Η υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης
Μαρία Παππά
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Κατηγορίες: Σχολική Βιβλιοθήκη. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.