Δράση Σχολικής Βιβλιοθήκης: “Το βότσαλο”

το Βότσαλο

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024, την 5η διδακτική ώρα, και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, την 3η διδακτική ώρα, οι μαθητές/τριες της Ε΄ Τάξης και της ΣΤ΄ Τάξης αντίστοιχα παρακολούθησαν την αφήγηση του συμβολικού βιβλίου «Το βότσαλο: Μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα» (Συγγραφέας: Μάριους Μαρτσινκεβίτσιους , Εικονογράφος: Ίνγκα Ντάγκιλε, Μετάφρασ: Αλέξανδρος Πανούσης, Εκδόσεις: Διάπλαση). Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται θέματα όπως: αποδοχή, δικαιοσύνη, δικαιώματα, ξενοφοβία, ρατσισμός, φιλία, ειρήνη-πόλεμος-αντιπολεμικό, αγάπη για τη μουσική. Η δράση υλοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ως ένδειξη σεβασμού προς όσους υπέφεραν και διώχθηκαν. Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι μια τέτοια τραγωδία δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

Οι μαθητές/τριες παρατήρησαν τις εικόνες του βιβλίου και τον τρόπο έναρξης και λήξης της ιστορίας. Η εικονογράφος επέλεξε να ξεκινήσει την ιστορία παρουσιάζοντας έναν-έναν τους πρωταγωνιστές με φόντο ένα ζωηρό, κίτρινο χρώμα που θυμίζει το σύμβολο του αστεριού του Δαυίδ, το οποίο οι Εβραίοι φορούσαν στο πέτο για να τους ξεχωρίζουν. Στο τέλος της ιστορίας, κάθε όνομα συνοδεύεται από ένα βότσαλο, εκτός από τη Ρίβκα, τη μόνη επιζήσασα, της οποίας η εικόνα παραμένει.

Επιπρόσθετα ενημερώθηκαν ότι η εικονογράφος, σε μια συνέντευξή της, αποκάλυψε πως άντλησε έμπνευση για όλους τους χαρακτήρες του έργου από φωτογραφίες πραγματικών ανθρώπων από γκέτο διαφόρων Ευρωπαϊκών πόλεων, τους οποίους τίμησε με αυτόν τον τρόπο. Τα κτήρια του βιβλίου βασίζονται στο Βίλνιους της τότε εποχής, ενώ η παλέτα χρωμάτων που χρησιμοποίησε είναι επίσης εμπνευσμένη από την πόλη, ώστε να αποτυπώσει την ατμόσφαιρα, την όψη και την αίσθηση της εποχής.

Τα παιδιά εντόπισαν αλληγορίες όπως τα κοράκια που λειτουργούν ως σύμβολα του πολέμου, αναπαριστώντας τους στρατιώτες των Ναζί, ενώ οι κραυγές τους συγκρίνονται με την τραχιά γερμανική γλώσσα και το βότσαλο που έχει συμβολικό ρόλο, αναλαμβάνοντας όλο το βάρος και την ευθύνη της διατήρησης της μνήμης. Το βότσαλο συμβολίζει τον δεσμό ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς, ενώ λειτουργεί και ως φόρος τιμής στη μνήμη τους. Για τον λόγο αυτό, όσοι επισκέπτονται έναν εβραϊκό τάφο τοποθετούν ένα βότσαλο πάνω του.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: Αυτή η ιστορία συνέβη στο Βίλνιους. Ή µήπως στη Βαρσοβία; Ή ίσως στο Βερολίνο, στη Ρώµη, στο Παρίσι, στη Θεσσαλονίκη; Στον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο αυτή η ιστορία θα µπορούσε να συµβεί οπουδήποτε στην Ευρώπη. Είναι µια ιστορία για ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, για ένα ζεστό καλοκαίρι, ένα λαχταριστό κουλούρι κι ένα θυµωµένο κοράκι. Μια ιστορία για την αληθινή φιλία, τον φόβο και την ελπίδα. Και για τη µνήµη.

Το βιβλίο έχει λάβει το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΚΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑ ΕΚΔΟΤΗ.

Η υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης
Μαρία Παππά
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Κατηγορίες: Σχολική Βιβλιοθήκη. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.