Δράσεις στην Πληροφορική με Αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

ΠΗ ψυχικής υγείας2024

Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (εγκύκλιος υπ. αριθμ. Φ.5/116600/Δ7/07-10-2024) διοργανώνοντας δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Στο μάθημα Τ.Π.Ε., οι μαθητές/τριες, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Πληροφορικής Μαρίας Παππά, ανακάλυψαν και αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους. Στόχος των δράσεων ήταν να αναπτύξουν τα παιδιά «συναισθηματικό εγγραμματισμό», δηλαδή να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να αναγνωρίζουν, να διακρίνουν, να κατανοούν και να παίρνουν αποφάσεις για τα συναισθήματα τα δικά τους, αλλά και των άλλων. Πιο συγκεκριμένα:

Οι μαθητές/τριες των Α΄ και Β΄ Τάξεων προγραμμάτισαν ένα ρομποτικό όχημα να κινηθεί σε ειδικά διαμορφωμένη «πίστα των συναισθημάτων». Αρχικά οι μαθητές/τριες γυρνούσαν τον «τροχό των συναισθημάτων». Στη συνέχεια εντόπιζαν το αντίστοιχο συναίσθημα στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα. Κατόπιν οι μαθητές/τριες αναλάμβαναν να προγραμματίσουν το ρομποτικό όχημα χρησιμοποιώντας μια γλώσσα προγραμματισμού με εικονίδια – μπλοκ. Ο «τροχός» και η «πίστα» συναισθημάτων δημιουργήθηκαν σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το λεξιλόγιο συναισθημάτων των παιδιών.

Οι μαθητές/τριες της Γ΄ Τάξης κατασκεύασαν το ρομποτικό όχημα ανίχνευσης συναισθημάτων χρησιμοποιώντας το Lego Education Spike Essential κιτ ρομποτικής αξιοποιώντας δομικά υλικά που περιέχει καθώς και ηλεκτρονικά μέρη όπως το Hub (Εγκέφαλος) με 2 θύρες εισόδου/εξόδου και 2 κινητήρες.

Οι μαθητές/τριες της Δ’ Τάξης συμμετείχαν σε δραστηριότητες pixel art. Τους δόθηκαν 2 κώδικες για 2 ψηφιοποιημένες κρυφές εικόνες, καθώς και 2 κενά πλέγματα. Κάποια κουτάκια (pixel) του κάθε πλέγματος έπρεπε να τα αφήσουν άσπρα και κάποια να τα χρωματίσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του κώδικα. Στο τέλος της αποκωδικοποίησης αποκαλύφθηκαν δυο συναισθήματα: της χαράς και της λύπης.

Οι μαθητές/τριες της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης δημιούργησαν κινούμενες εικόνες προγραμματίζοντας εικονίδια με πρόσωπα που εκφράζουν διάφορα συναισθήματα, όπως χαρά, λύπη, θυμό κ.λπ., χρησιμοποιώντας το 5×5 πλέγμα LED του BBC micro:bit. Μέσα από την εργασία τους στο οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού https://makecode.microbit.org, εξοικειώθηκαν με τη δομή επανάληψης.

Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές καλλιέργησαν βασικές γνώσεις προγραμματισμού σε οπτικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τη σημασία της ψυχικής υγείας.

Λίγα λόγια για την ΠΗ Ψυχικής Υγείας: H 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τη σημασία της ψυχικής υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την ψυχική υγεία ως μια κατάσταση όπου το άτομο αντιλαμβάνεται τις δυνάμεις του, μπορεί να διαχειρίζεται τις προκλήσεις της καθημερινότητας και συμβάλλει θετικά στην κοινωνία.

Το σχολείο έχει ουσιαστική συμβολή στην προώθηση της ψυχικής υγείας και ευημερίας παιδιών και εφήβων. Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων που εστιάζουν στην ψυχική ευεξία και περιλαμβάνουν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, έχει πολλά οφέλη, όπως:

  1. βελτίωση των σχολικών επιδόσεων,
  2. ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας,
  3. ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η κοινωνική αλληλεπίδραση και η συναισθηματική νοημοσύνη, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων και μελλοντικών προκλήσεων, και
  4. μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων και επικίνδυνων συμπεριφορών.

ΠΗ ψυχικής υγείας2024

Η Εκπαιδευτικός Πληροφορικής
Μαρία Παππά

Κατηγορίες: Δραστηριότητες Σχολείου. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.