Δράση Σχολικής Βιβλιοθήκης: Τα Βράδια Ονειρεύομαι ότι Είμαι Σπίτι μου: Πολιτιστική Κληρονομιά

ta vradia oneireuomai oti eimai spiti mou cover

Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 οι μαθητές/τριες της ΣΤ’ Τάξης συμμετείχαν σε δράση φιλαναγνωσίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης του σχολείου μας, με θέμα: «Η αξία των πολιτιστικών θησαυρών στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τον ορισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σημασία της προστασίας της για ένα έθνος. Έμαθαν ποια είναι η ιστορία της Καρυάτιδας και πώς σχετίζεται με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Επίσης ποια είναι η πολιτική της Ελλάδας σε σχέση με τις επιστροφές αρχαιοτήτων.

Παρακολούθησαν την αφήγηση του βιβλίου του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (με εικονογράφηση του Χαρίτωνα Μπεκιάρη) με τίτλο: “Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου” (Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, 2019). Στο βιβλίο αυτό θίγεται το θέμα του σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή του: “Ένα έργο τέχνης, αποκομμένο βίαια από το οικοδόμημά του, σαν ένας άνθρωπος που έπεσε θύμα αρπαγής, συναλλαγής και εκμετάλλευσης, μιλά στον μικρό αναγνώστη εξηγώντας του πώς νιώθει κάθε μέρα στην ξενιτιά που οδηγήθηκε ακούσια. Το παιδί έτσι, με οδηγό το συναίσθημα, αντιλαμβάνεται την αξία του επαναπατρισμού όλων των μαρμάρων της Ακρόπολης και της επανασύστασης των εμβληματικών μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της κοινής μήτρας όλων μας.”

Με αφορμή το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης διοργανώνουν έναν πρωτότυπο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής, με την έγκριση του ΥΠΑΙΘ*.

Οι μαθητές/τριες ζωγραφίζουν το όνειρο της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Λονδίνο και ονειρεύεται να επιτρέψει για να βρει τις αδελφές της από το Ερέχθειο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι μαθητές/τριες ζωγραφίζουν:

  • σε χαρτιά μεγέθους Α5,
  • με όποια τεχνική και όποια υλικά θέλουν,
  • τα έργα φωτογραφίζονται ή σκανάρονται.

Στόχος να συγκεντρωθούν 3191 έργα, όσα είναι τα χιλιόμετρα που χωρίζουν το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στα ελληνικά σχολεία του Εξωτερικού. Ο διαγωνισμός δεν έχει αξιολογικό χαρακτήρα. Σημασία έχει η συμμετοχή για την επίτευξη του κοινού στόχου: τη συγκέντρωση 3191 έργων. Κάθε μαθητής/τρια ο οποίος θα λάβει μέρος θα τιμηθεί με Έπαινο Συμμετοχής, ενώ όταν συμπληρωθούν οι 3191 συμμετοχές έργων, όλοι οι συμμετέχοντες θα θεωρηθούν νικητές ως προς την επίτευξη του στόχου, και θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση.

Η επιβλέπουσα Επιτροπή αποτελείται από τους: Ίρις Κρητικού/Ιστορικός Τέχνης Πρόεδρος ΜΕΠΤ, Αθανασία Σκληρού/ Μουσειοπαιδαγωγός ΜΕΠΤ, Βαγγέλης Ηλιόπουλος/ Συγγραφέας, Χαρίτων Μπεκιάρης/ Εικαστικός, Μαρίνα Στελάττου/ Εικαστικός. Η Επιτροπή δεν αξιολογεί τα έργα, απλώς ελέγχει την πλήρωση των ακόλουθων όρων:

  • να είναι τα έργα ολοκληρωμένα,
  • να έχουν γίνει από παιδιά,
  • να είναι σχετικά με το θέμα του Διαγωνισμού.

Μόνο στην περίπτωση που δεν πληρείται κάποιος από αυτούς τους όρους (ακόμη και ένας από αυτούς), η Επιτροπή έχει δικαίωμα να απορρίψει ένα έργο.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η συμπλήρωση φόρμας συμμετοχής και η επισύναψη σε αυτήν του έργου ζωγραφικής σε μορφή jpg,png,pdf ή jpeg.

Για περισσότερες πληροφορίες και τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό δείτε: https://www.nb.org/blog/post/3191kmproject.

* Έγκριση υλοποίησης του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής με τίτλο «#3191KMPROJECT» της Νομικής Βιβλιοθήκης, με τη συνεργασία του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της χώρας, της Κύπρου, καθώς και των Ελληνικών σχολείων του εξωτερικού για το σχολικό έτος 2020 – 2021. Υπ’ αρ. 46/24-09-2020 απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ του Ι.Ε.Π:http://dipe.kyk.sch.gr/wp-content/uploads/2020/10/DIAGWNISMOS_signed.pdf

Η υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης
Μαρία Παππά
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Κατηγορίες: Σχολική Βιβλιοθήκη. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.