12 Μάι 2013

Το πάρτι της Λυσιστράτης!

Συντάκτης: 95o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κάτω από: Δράσεις, Πολιτισμός, Σχολικές γιορτές

Στις 11 Μαϊου  στον πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων οι μαθητές του 93ου-95ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και η θεατρολόγος  τους  Δήμητρα Φουντούκη ανέβασαν την παράσταση ‘το πάρτι της Λυσιστράτης

Μια εξαιρετική διασκευή της Αριστοφανικής κωμωδίας από την Κα Φουντούκη η οποία αφιλοκερδώς δημιούργησε  ένα θεατρικό εργαστήρι στο σχολείο μας στα πλαίσια των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 93ου Δ.Σ.

Τα παιδιά αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία με πολλή αγάπη και αυτό αποτυπώθηκε στην χθεσινή παράσταση!Με κέφι τραγούδια και χορό, μέσα πραγματικά σ΄ένα πάρτι οι μαθητές μας  με το υποκριτικό τους ταλέντο κατάφεραν να μας περάσουν με ένα μοναδικό τρόπο τα μηνύματα του παππού Αριστοφάνη τόσο για την Ειρήνη όσο και για τη θέση της γυναίκας στην Αρχαία Αθήνα και να μας ζωντανέψουν μουσικά την εποχή των 60’s

Οι Συντελεστές του έργου
Διασκευή – Χορογραφίες-Σκηνοθεσία: Δήμητρα Φουντούκη
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Παλιούρας
Σκηνικά: Γιώργος Λαμπράκης
Φωτογραφίες: Βασίλης Γερμάνης

Επιμέλεια Προγράμματος Βιργινία Λάμπρου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Σ’ ένα παιδικό πάρτι, τα παιδιά χορεύουν και τραγουδούν ξέγνοιαστα όταν μέσα από ένα σεντούκι με βιβλία ξεπροβάλλει μαυροκαπνισμένος ο παππούς Αριστοφάνης. Τους εξηγεί πως ήρθε για να παλέψει και πάλι για την ειρήνη και πως αποφάσισε να ξαναγράψει τη “Λυσιστράτη”, αυτή τη φορά για τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά είναι η μόνη του ελπίδα πια, για να γυρίσει η ειρήνη στη γη. Ο Αριστοφάνης βαφτίζει τα παιδιά με τον καθένα από τους ρόλους του έργου κι αφήνει την ιστορία να κυλήσει.. Η παρέα της Λυσιστράτη  θα κάνει την επανάστασή της μέσα από χορούς και τραγούδια. Τα πράγματα μπερδεύονται σαν εμφανίζονται οι άντρες βρώμικοι και πεινασμένοι.. Οι γυναίκες θα τους θυμίσουν τις αληθινές χαρές της ζωής κι όλοι μαζί θα χορέψουν στους ρυθμούς της ειρήνης!
Η ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ
Η Λυσιστράτη είναι ένας ύμνος στην ειρήνη. Το πιο κωμικό αλλά και το πιο αντιπολεμικό έργο του μεγάλου μας ποιητή που κατάφερε να ζωγραφίσει τον τόπο του και την εποχή του με τα πιο φωτεινά χρώματα. Ο αγέραστος και ανεπανάληπτος αυτός δημιουργός άφησε ένα πλούσιο έργο γεμάτο ανθρώπινα μηνύματα και ιδέες για τον πόλεμο, τον πλούτο, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, την τέχνη. Θέματα που θεωρούνται επίκαιρα και σήμερα.

Η Δ. ΦΟΥΝΤΟΥΚΗ  ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η Λυσιστράτη είναι το πιο …πονηρό έργο του Αριστοφάνη. Γι αυτό και ποτέ μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε στα παιδιά. Συνεπώς η διασκευή του έργου ήταν απαραίτητη για τους μικρούς μας φίλους. Έγινε όμως με απόλυτο σεβασμό στο κείμενο και το μύθο. Με στόχο να περάσουμε τα πιο φιλειρηνικά μας αισθήματα ακολουθήσαμε τα μονοπάτια του ποιητή, αφαιρέσαμε κάθε πονηράδα, κρατήσαμε τα αγνά καλαμπούρια, τη δροσιά του μύθου και την παιχνιδιάρικη διάθεση του μεγάλου συγγραφέα κι αφήσαμε το βαθύτερο νόημα της κωμωδίας και τον διδακτικό της προορισμό να μιλήσει στους αυριανούς πρωταγωνιστές της ζωής.

Στο πάρτι της Λυσιστράτης   ζωντανεύει η εποχή των χίπις μια που δανειστήκαμε πολλά τραγούδια της δεκαετίας ΄60-΄70, το ζωηρό χορό της εποχής, τα φωτεινά χρώματα, το κέφι και την αγάπη για τη ζωή. Πιστεύουμε πως παντρεύτηκαν άριστα με το μύθο! Άλλωστε όλα έγιναν με το σκεπτικό ότι απευθυνόμαστε σε παιδιά και σε όσους  αισθάνονται παιδιά!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ  ΤΗΣ  Δ. ΦΟΥΝΤΟΥΚΗ

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΗΝ  Kα Δ.ΦΟΥΝΤΟΥΚΗ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *