12 Ιαν 2013

Οικολογική Φυτοπροστασία!

Συντάκτης: 95o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κάτω από: Εκπαιδευτικά προγράμματα, Περιβάλλον

Πολλές φορές βρίσκουμε τα φυτά μας  σε “κατάσταση εκτάτου ανάγκης” ! με κίτρινα φύλλα  , λίγο μαραμένα  ή με τρύπες στα φύλλα. Ως άνθρωποι της πόλης δεν μπορούμε  να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που τους δημιουργεί πρόβλημα. Μπορούμε όμως ρωτώντας ένα γεωπόνο -περιγράφοντάς του το πρόβλημα- ή  ψάχνοντας στο internet να πάρουμε  πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τα φυτά μας!

Κάπως έτσι αντιμετωπίσαμε κι εμείς  το πρόβλημα με τα μικρά μας λαχανάκια όταν τα βρήκαμε με τρύπες στα φύλλα.Ρωτήσαμε το γεωπόνο και μας είπε ότι κάποιος μύκητας από το χώμα τρώει τα φύλλα ! Μας έδωσε τις οδηγίες και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε  με φυσικά φάρμακα και όχι ΤΟΞΙΚΑ. Οι τρύπες στα φύλλα όμως μπορεί νάναι και από κάμπια ( ψάξτε με μεγεθυντικό φακό) ή σαλιγκάρια (έβρεξε και αρκετά αυτές τις ημέρες και βγήκαν βόλτα)

Τις πρακτικές συνταγές  που βρήκαμε  τις μοιραζόμαστε μαζί σας  για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του κήπου σας με φυσικά υλικά.

Σαλιγκάρια
Για να απωθήσετε (αλλά όχι να σκοτώσετε) τα σαλιγκάρια στον κήπο μπορείτε να φτιάξετε περιλαίμια από γυαλόχαρτο και να τα βάλετε γύρω από τις γλάστρες. Έτσι τα εμποδίζετε να σκαρφαλώσουν προς τα φυτά σας.

Ένας ακόμα τρόπος, ιδανικός για κήπους, είναι να τοποθετήσετε λωρίδες χαλκού στα «περάσματά» τους, σε κορμούς δέντρων και γύρω από τις γλάστρες και τους θάμνους. Ο χαλκός δημιουργεί μικρό αλλά δυσάρεστο ηλεκτροσόκ όταν έρθουν σε επαφή, αρκετό για να κάνει τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες να αλλάξουν προορισμό.

Μπορείτε επίσης να φυτέψετε αρωματικά φυτά όπως η μέντα και το φασκόμηλο που απωθούν αποτελεσματικά τα σαλιγκάρια.

Μελίγκρα
Πρόληψη: Σε ένα δοχείο διαλύστε πράσινο (κατά προτίμηση) σαπούνι σε νερό και ψεκάστε τα φυτά. Το σαπούνι δεν επιτρέπει στην μελίγκρα να γραπωθεί στο φυτό.

Εάν έχετε ήδη μελίγκρα στα φυτά, εκτός από το σαπούνι προσθέστε στο μείγμα λίγο οινόπνευμα και αποτσίγαρα. Η νικοτίνη είναι ισχυρό δηλητήριο και σκοτώνει την μελίγκρα. Θα πρέπει να αφήσετε για μισή μέρα και μετά να «ξεβγάλτε» με νερό το φυτό για να μην δηλητηριαστεί και αυτό.

Ακρίδες
Σε ένα δοχείο με νερό προσθέστε 5 καυτερές πιπερίτσες και λίγο σκόρδο. Αφήστε για 24 ώρες και ψεκάστε τα φυτά.

Μυρμήγκια
Τα μυρμήγκια απωθούνται αποτελεσματικά με αιθέριο έλαιο από δυόσμο. Απλώστε 10 σταγόνες σε πρεβάζια των παραθύρων και κοντά στις γλάστρες σας.

Έντομα στο χώμα
Διαλύστε 2 κουταλιές μουστάρδας σε μισό λίτρο νερό και ποτίστε.

Μύκητες
Για να προστατέψετε τα νεαρά φυτά από τους μύκητες, ρίξτε τριμμένη κανέλα στο χώμα.

Για μεγαλύτερα φυτά, φτιάξτε ένα μείγμα με 4 λίτρα νερό, 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά λάδι και ψεκάστε τα φύλλα.

Περονόσπορος
Μία κουταλιά ξύδι σε ένα λίτρο νερό για ψεκασμό. Θα πρέπει να γίνεται όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως.

Καλά αποτελέσματα με υγιή φυτά!

Πηγή: «Κηπουρέματα»

Ετικέτες: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *