6 Ιαν 2013

Παραμυθένιοι κήποι στην Αθήνα;

Συντάκτης: 95o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κάτω από: Περιβάλλον, Σας προτείνουμε....

Πραγματικότητα για το «Κέντρο της Γης» vs εγκατάλειψη για το Πάρκο Τρίτση

ελcBLOG - Παραμυθένιοι κήποι στην Αθήνα;

    Για την ώρα είναι ακόμη ένα από τα μυστικά της Αθήνας. Για την ακρίβεια, βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, δίπλα στο οικολογικό πάρκο Τρίτση στο Ίλιον. Σε μια περιοχή ανοίκεια για πολλούς, από τον περασμένο Γενάρη ο ”Οργανισμός της Γης” αναπτύσσει το “Κέντρο της Γης“.

    Μια παρέα φίλων, με στόχο να προσφέρει λύσεις υπό το πρίσμα της κοινωνικής Περιβαλλοντικής Νοημοσύνης, ιδρύει τον Οργανισμό, που αναπτύσσει δράσεις εκπαίδευσης και βιωματικής επαφής με τη φύση, και προσδοκά να αλλάξει τους κατοίκους της πόλης. Ο Πέτρος, ο Σωτήρης, ο Γιώργος, ο Σέργιος, η Βάνα και άλλοι πολλοί, προσφέρουν αφιλοκερδώς το χρόνο και το μεράκι τους, για μια διαφορετική αντιμετώπιση προστασίας και διαχείρισης της φύσης, των φυσικών πόρων, της διατροφής. Το Κέντρο συντηρείται χάρη στην αρωγή και στην προσωπική εργασία φίλων και συνοδοιπόρων της Γης. Συνεισφέρει όπως μπορεί ο καθένας.

    Τις καθημερινές, εκατοντάδες μικροί μαθητές επισκέπτονται ένα παραμύθι!  Μαθαίνουν για τη φύση και τις αγροτικές καλλιέργειες σ’ ένα αγρόκτημα του 18ου αιώνα με πύργο, αναπαλαιωμένα υποστατικά, αποθήκες, ζώα, ενώ τις βόλτες σε μπαξέδες, κήπους, περιβόλια συνοδεύουν ακούσματα κλασικής μουσικής.

    Κάθε Κυριακή, μέλη της Οργάνωσης μαγειρεύουν και κερνούν βιολογικές λιχουδιές. Παρουσιάζουν το αγρόκτημα, τις εγκαταστάσεις, τους ανθρώπους και τις ιδέες που συνυπάρχουν στο Κέντρο. Ένα ανθρώπινο μελίσσι κάθε ηλικίας συζητά, διαβάζει, παίζει, μαθαίνει, λερώνεται. Κόσμος της πόλης ανακουφίζεται μακριά από σκοτούρες.

    Εκεί θα βρεις οργάνωση και φαντασία: πωλητήριο καλόγουστων αναμνηστικών, ποδήλατα για τσάρκες, εκτροφείο αλόγων, οικιακά ζώα, μουσείο εντόμων κ ασπόνδυλων, καλλιέργειες, δέντρα, πολλά δέντρα, φυτώριο, αμπέλια, οινοποιείο, φρέσκο οικολογικό ζαρζαβάτι για το σπίτι.

    Όλα αυτά μέσα στα όριο του Κέντρου. Γιατί έξω από αυτά υπάρχει στενοχώρια. Στο ίδιο κατάφυτο περιβάλλον βρίσκεται το πρότυπο πάρκο Τρίτση. Τον αχανή για τα Ελληνικά δεδομένα χώρο διαχειρίζεται κοινοπραξία Δήμων. Εδώ συναντάς βρώμα και εγκατάλειψη. Όπου και να γυρίσεις αντικρίζεις δείγματα έλλειψης κοινωνικού σεβασμού και αλληλεγγύης. Σχεδόν παρατημένα κτήρια εξυπηρέτησης επισκεπτών λειτουργούν μισθωμένα από ιδιώτες, που δεν πάσχισαν στο ελάχιστο να βελτιώσουν τις συνθήκες των υπηρεσιών τους. Μερικοί συνεχίζουν να κατέχουν εγκαταστάσεις δίχως να καταβάλουν μίσθωμα, δίχως να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Όσο για την Αρχή Διαχείρισης, βράσε όρυζα. Υπό το φόβο των μονίμως, ασκόπως και αστόχως αντιδραστικών, ποιείται την νήσσαν.

    Κάπως έτσι, ένας πρότυπος χώρος, για τον οποίο επενδύθηκαν τεράστια δημόσια κονδύλια, παραπαίει και απαξιώνεται. Οπισθοδρομικοί κρατιστές νταβατζήδες του Δημοσίου υπάρχουν παντού. Όπως υπάρχουν δημιουργικοί, υπεύθυνοι πολίτες, που κοπιάζουν και εμπνέουν. Στο χέρι μας είναι να σπείρουμε τον κόσμο που θέλουμε.

    ΠΗΓΗ  http://www.elculture.gr, Νίκος Βερβερίδης,  06.12.2012

    Κείμενο:

    Ετικέτες: ,

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *