30 Δεκ 2012

ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΝΤΙΚΕΝΣ

Συντάκτης: 95o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κάτω από: Πολιτισμός, Σας προτείνουμε...., Φιλαναγνωσία

Αυτές τις ημέρες τριγυρνούσαμε με την οικογένεια στους δρόμους της Αθήνας και θες η ώρα κι ο καιρός –βραδινή υγρασία και το νέφος της αιθαλομίχλης των ημερών–, θες οι συνθήκες στους δρόμους –λογής λογής ζητιάνοι και περισσότεροι από ποτέ οι άστεγοι–, ταξίδεψα πίσω στο χρόνο, στη Βικτωριανή Εποχή, στην εποχή του Ντίκενς και σκέφτηκα πόσο επίκαιρος είναι σήμερα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έκανα μια τέτοια σκέψη τόσα χρόνια μετά. Φέτος, μάλιστα, γιορτάστηκαν τα διακόσια χρόνια από τη γέννησή του στη Μεγάλη Βρετανία και φυσικά σε ολόκληρο τον κόσμο, με πλήθος εκδηλώσεις, ομιλίες και προβολές ταινιών βασισμένων σε έργα του.  Ακόμα και η Google τον τίμησε βάζοντας στο λογότυπό της, τον περασμένο Φεβρουάριο, χαρακτήρες των έργων του.

Ο Τσαρλς Ντίκενς λοιπόν –ελληνιστί Κάρολος– γεννήθηκε μια χειμωνιάτικη μέρα του Φεβρουαρίου του 1812 στο Πόρτσμουθ της Μεγάλης Βρετανίας (Hamshire, England). Ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά των Ντίκενς. Η οικογένειά του, αν και δεν ήταν φτωχή σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής, βίωσε την οικονομική δυσχέρεια λόγω των χρεών του πατέρα και φυσικά την κοινωνική ανασφάλεια που αυτή συνεπάγεται. Το 1823 η οικογένεια καταστράφηκε οικονομικά και μετακόμισε στο Λονδίνο. Ο πατέρας φυλακίστηκε για χρέη, κάτι που στιγμάτισε τον Ντίκενς για όλη του τη ζωή και φυσικά επηρέασε τη στάση του απέναντι στην κοινωνία, καθώς φυσικά και το έργο του. Οι φυλακές, μάλιστα, επαναλαμβάνονται είτε κυριολεκτικά είτε συμβολικά στο έργο του.

Ο Τσαρλς, λόγω των συνθηκών, αναγκάστηκε να δουλέψει από την ηλικία των δώδεκα σε ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης και διέκοψε το σχολείο. Ύστερα από την αποφυλάκιση του πατέρα του ξαναπήγε σχολείο και εν συνεχεία, σε ηλικία 15 ετών, άρχισε να εργάζεται στα γραφεία μιας νομικής εταιρίας και αργότερα ως ελεύθερος ρεπόρτερ. Το 1834 εντάχθηκε στο δημοσιογραφικό προσωπικό της Morning Chronicle και άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει τα γραπτά του. Τα πρώτα του βιβλία –ένα από τα οποία ήταν το Όλιβερ Τουίστ (1837)– είχαν τεράστια επιτυχία, του απέφεραν μεγάλα κέρδη και τον έκαναν διάσημο. Ο Ντίκενς ταξίδεψε στις Η.Π.Α., στην Ιταλία, στην Ελβετία και επανειλημμένως στο Παρίσι. Παντρεύτηκε την Κάθριν Χόγκαρθ, με την οποία απέκτησε δέκα παιδιά αλλά εντέλει χώρισε το 1858, ίσως γιατί εκείνη δεν ταίριαξε ποτέ με το χαρακτήρα του.

Έργα του είναι: Τα χαρτιά του Πίκγουικ (1836-1837),

Όλιβερ Τουίστ (1837), Νίκολας Νίκλεμπυ(1838-1839),

Σκρουτζ: Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία (1843)Δαυίδ Κόπερφιλντ (1849-1850),

Μεγάλες Προσδοκίες (1860-1861) Δύσκολα Χρόνια (1854), Ιστορία δύο πόλεων (1859),και άλλα.

Ο Τσαρλς Ντίκενς υπήρξε πολυγραφότατος και ένας από τους ελάχιστους συγγραφείς που έζησαν από το γράψιμο. Μέσα από το έργο του άσκησε κριτική στην κοινωνική αδικία, στους θεσμούς καθώς και στις ταξικές ανισότητες. Εκτός από δημοσιογράφος και συγγραφέας, έγινε και ηθοποιός καθώς πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, που δόθηκαν ιδιωτικά ή για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του καιρού του και συμμετείχε ενεργά σε αρκετές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

»

Σκηνή από την ταινία «Όλιβερ Τουίστ

Πολλά βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη και έχουν διασκευαστεί για την τηλεόραση. Ίσως δεν είναι γνωστό ότι ο ήρωας της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας, ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ενέπνευσε τον Ουόλτ Ντίσνεϋ για τη δημιουργία του  τσιγκούνη Σκρουτζ.

Επιμέλεια Πασχαλίδου Αντωνία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *