26 Δεκ 2012

Ο λαχανο-βοτανόκηπος μας!

Συντάκτης: 95o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κάτω από: Δράσεις, Εκπαιδευτικά προγράμματα, Περιβάλλον

Πριν λίγες ημέρες , στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος “Πρασινίζω το σχολείο μου εξοικονομώντας ενέργεια”που τρέχει το σχ. έτος 2012-2013 στο σχολείο μας,  ξεκινήσαμε τις προσπάθειες μας για την υλοποίηση του  .

Αυτή μας την προσπάθεια στήριξαν,  το τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας  και το τμημα Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων με το  πρόγραμμα Σχολικοί Λαχανόκηποι  και  η κ. Ζερεφού , η διευθύντρια του Μαριολοπούλειου Καναγκίνειου ιδρύματος,  η οποία με τη χορηγία της και την αγάπη της μας απέδειξε πως όταν ονειρεύεσαι μια καλύτερη ζωή και προσπαθείς γι’ αυτήν,   κάπου στη διαδρομή μεταξύ του ονείρου και της πραγμάτωσης του , απλώνονται χέρια βοηθείας  και νιώθεις πως δεν είσαι μόνος και συνεχίζεις…

Έχοντας τα μικρά μας κηπάκια, φτιάρια, τσουγκράνες και τα μικρούλικα μαρουλάκια,λαχανάκια μπρόκολα και διάφορα βότανα ακολουθώντας τις οδηγίες των γεωπόνων,φυτέψαμε τα φυτά μας (μαρούλια, λάχανα, μπρόκολα,σπανάκι ,σέλινο, μαϊντανό, δενδρολίβανο,δυόσμο, βασιλικό, τσάι του βουνού,λεβάντα),   τα ποτίσαμε και τραγουδώντας τους, τους δώσαμε τις ευχές μας να μεγαλώσουν γρήγορα!

Όμως μετά από λίγες ημέρες ακούσαμε πως θα έρθουν πολύ δυνατές βροχές! Ανησυχήσαμε για τα “μωρά” λαχανικά μας και σκεφτήκαμε πως θα τα προσταστεύσουμε.

Πήραμε μια καρεκλίτσα την βάλαμε προσεκτικά στη μέση του κάθε κηπάκου και βάλαμε από επάνω χοντρό πλαστικό σε σχήμα μικρής σκηνής. Τεντώσαμε   όσο μπορούσαμε το πλαστικό πιάνοντας το με μικρά καρφάκια στις άκρες για να γλυστράει το νερό.

Με τον  ίδιο  τρόπο μπορούμε να   προστατεύσουμε τα φυτά από το κρύο.

Ευτυχώς μ’ αυτό τον τρόπο γλυτώσαν από την κακοκαιρία τα μικρά μας φυτά, και φροντίζοντας τα θα τα περιμένουμε να μεγαλώσουν.

Η περιποίηση τους έχει μοιραστεί σ΄όλες τις τάξεις, έχοντας φτιάξει ημερολόγιο ποτίσματος και φροντίδας.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ

Περισσότερα εδώ………

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Βιωματικό εργαστήριο:  «Κήπος σε μια νύχτα»

Θα θέλατε να αναλάβετε την πρόκληση να χτίσετε  έναν κήπο από τη μια μέρα στην άλλη;

Ουτοπικό ή πραγματικό;

Θέματα:   Περιβάλλον, Πολιτικά δικαιώματα, Υγεία

Επισκόπηση: Πρόκειται για μια δημιουργική δραστηριότητα, που χρησιμοποιεί τη σχεδίαση και την κατασκευή μακέτας κτιρίων προκειμένου να διερευνήσει:

•   Τις δυνάμεις που οδηγούν στην ανάπτυξη.

•   Πώς η τοπική ανάπτυξη ικανοποιεί ή όχι τις ανάγκες των   ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας.

•   Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για την τοπική ανάπτυξη.

  • Πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
  • Πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τους κατοίκους μιας περιοχής ώστε να ασχοληθούν με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που διογκώνονται και εξαπλώνονται σε όλο και πιο πλατιά στρώματα του πληθυσμού της χώρας και πώς θα καταφέρουμε να συνειδητοποιήσουν όλοι την ανάγκη συλλογικής και αλληλέγγυας δράσης .

Με αριστερό κλικ μπορείτε να το διαβάσετε online και με δεξί κλικ το κατεβάζετε στον υπολογιστή σας

Πηγή  http://www.oiko-logiki.gr

http://www.peliti.gr/

Ετικέτες: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *