3 Δεκ 2012

Ο Πέτρος την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ φέρνει τη συγγραφέα Λ.Βάρβογλη στο σχολείο

Συντάκτης: 95o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κάτω από: Δράσεις, Εξοικείωση με την ιδέα και την εικόνα της αναπηρίας -διαφορετικότητας, Μαθησιακές δυσκολίες, Φιλαναγνωσία

Πριν λίγες ημέρες οι μαθητές της Α τάξης είχαν τη χαρά στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας”  να υποδεχτούν τη φίλη -αγαπημένη μας συγγραφέα Λ. Πατρόκλου  για την παρουσίαση του βιβλίου “ο Αυτός” όπου προσέγγισαν  μ’ ένα παιγνιώδη τρόπο ,τον αυτισμό. 

Οι μαθητές όμως της Γ και Δ τάξης  προετοιμάζονταν για να υποδεχτούν τη συγραφέα Λίζα Βάρβογλη , για να τους παρουσιάσει το βιβλίο της  “Ο Πέτρος και ο αδελφός του” .

Ο Πέτρος κι ο αδερφός του

Λίζα Βάρβογλη – Κασκαβέλη
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

“…Στον Πέτρο αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο, παιχνίδια έξω από το σπίτι, βιντεοπαιχνίδια, ό,τι αρέσει, δηλαδή, σχεδόν σε κάθε παιδί. Όμως υπάρχει κάτι στη ζωή του Πέτρου που τον κάνει να νιώθει τόσο διαφορετικός, που μερικές φορές του έρχεται να βάλει τα κλάματα……..ο ανάπηρος αδελφός του!”

Τα παιδιά  την εβδομάδα που πέρασε  διάβασαν τα βιβλία  της συγγραφέως  και  το συγκεκριμένο βιβλίο ,το οποίο δραματοποίησαν και εικονογράφησαν σε κάρτες αλλά και στο δικό τους παραμυθοβιβλίο.

Σαν σε παραμύθι η αναπηρία γλίστρησε προς το μέρος τους ,τους συγκίνησε ,τους προβλημάτισε και τους έδειξε  ανάλαφρα τον κοινωνικό αποκλεισμό της,αλλά και το πόσο  διαφορετική -είναι,δεν μοιάζει – η ζωή  της κάθε οικογένειας , με την παρουσία της   αναπηρίας σε οποιοδήποτε από τα μέλη της.

Το βιβλίο  τους άρεσε πολύ και αυτό αποτυπώθηκε στην έκφρασή τους ,στο διάλογο που αναπτύχθηκε , αλλά  και στις ζωγραφιές τους που ήταν παραστατικά δοσμένες με έκφραση , κίνηση και χρώμα!

Η ανυπομονησία τους όμως να γνωρίσουν τη συγγραφέα ήταν έντονη .

Επιτέλους  σήμερα  “έφτασεν η ώρα”.

Η ώρα να γνωρίσουν τη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ!

Τον άνθρωπο που σήμερα στα μάτια τους εκπροσωπούσε όλους τους συγγραφείς των παιδικών τους βιβλίων και θα σφράγιζε την ταυτότητά τους!

Αλλά  ιδιαιτέρως μια από τους συγγραφείς βιβλίων με “ξεχωριστούς-διαφορετικούς ” όπως  μάθαμε να λέμε ήρωες όχι μόνο των βιβλίων αλλά και της ζωής.

Η κ. Βάρβογλη ,συνεπής στο ραντεβού μας , μ’ ένα φωτεινό χαμόγελο , πολύ κέφι  και υπομονή  μέσα από  βιωματικό εργαστήρι παρουσίασε το βιβλίο της ( πρώτα στους μαθητές της Γ τάξης και μετά στης Δ)   και συζήτησε με τα παιδιά τις απορίες τους ,τις ενστάσεις τους και τις απόψεις τους…… αποζημιώνοντάς τους.

Ο Πέτρος και ο αδελφός του είναι ένα βιβλίο από τη σειρά  “Η ζωή σαν παραμύθι

Η σειρά αυτή προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τις σκληρές όψεις της ζωής με τρόπο ανάλαφρο,
σαν …παραμύθι, αλλά και τους γονείς και εκπαιδευτικούς να εξηγήσουν δύσκολα και ευαίσθητα θέματα όπως αναπηρία,απώλεια αγαπημένου προσώπου,διαζύγιο και σοβαρή ασθένεια. Επιπλέον, στο τέλος του  κάθε βιβλίου υπάρχει παράρτημα με συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης του κάθε θέματος.

Το κίνητρο της συγγραφής αυτής του βιβλίου -μας είπε  η συγγραφέας -εκπορεύτηκε από τους έντονους προβληματισμούς  παιδιών που είχαν ανάπηρο στην οικογένειά τους   και κατατίθονταν σε συνεδρίες που είχε  μαζί τους  με την ιδιότητα της ως ψυχολόγου.  Αλλά και από τις  εμπειρίες της  μέσα από τη συνεργασία της  στα ειδικά σχολεία.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Βάρβογλη  και τις εκδόσεις Παπαδόπουλος , που μια τόση ξεχωριστή ημέρα σαν την  Παγκόσμια ημέρα  ατόμων με ειδικές ανάγκες  , αναδείχθηκε όπως της άξιζε !

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ      Παιδικές ιστορίες στη νοηματική γλώσσα, Βιβλιογνωριμίες με «ξεχωριστούς-διαφορετικούς» ήρωες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *