ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ


(ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ,ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ,20ος ΑΙΩΝΑΣ)


Αφιερωμένο σ’ όλους εκείνους τους ανθρώπους που κάποιοι

αποφάσισαν γι αυτούς χωρίς αυτούς……



Στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) συνεχίζεται  η έκθεση “”με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πρόκειται για μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ου αιώνα, από την ελληνοτουρκική ανταλλαγή του 1923 έως τη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς επίσης τον διαχωρισμό της Ινδίας, τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947 και την Κύπρο το 1974.

Η έκθεση βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ήδη ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία, ενώ τον Μάρτιο θα φιλοξενηθεί από τη Στοκχόλμη και το Λουξεμβούργο.

“Ο πολιτισμός, στην ευρύτερη έννοιά του, μοιάζει με τον φρέσκο αέρα. Ή την ελευθερία. Μόνο όταν μας τη στερήσουν δίνουμε την ανάλογη προσοχή. Οι άνθρωποι αρχίζουν να συλλογίζονται τι θα πει πολιτισμός όταν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάτω από βίαιες συνθήκες, ή για οικονομικούς λόγους, και αναγκάζονται να ζήσουν σε ξένη γη. Διερωτούνται πόσο από τον πολιτισμό τους μπορούν να πάρουν στις βαλίτσες τους.., στα κεφάλια τους, στην ιδιωτική οικογενειακή ζωή τους πίσω από κλειστές πόρτες. Τι αντικείμενα, τι έθιμα, τι ρούχα, ποια φαγητά και ποιες τελετές, ποιες σχέσεις μπορούν να μεταφερθούν στη νέα πατρίδα. Ή να αναπαραχθούν στη νέα πατρίδα;”.(Μπρους Κλαρκ,συγγραφέας του βιβλίου “Δύο φορές ξένος” )

1923-Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών

 

Ινδία 1947 διαμελισμός της χώρας και δημιουργία του Πακιστάν

Κλικ πάνω στον τίτλο

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ (Μ.Κλαρκ) ,ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ

ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΑ ΕΡΤ

Για τους μικρότερους προτείνετε   μία ιστορία   η «Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα (κλικ πάνω στον τίτλο)και ένα πρωτότυπο παραμύθι  “Υπόσχεση (κλικ πάνω στον τίτλο) για τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1922-23, μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας από τα περίχωρα της Σμύρνης –τις επτάχρονες φίλες Ευγενία και Φάτμα.


 

1. Σχέδιο εργασίας Ο ξένος” , από Ε.ΚΕ.ΒΙ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

2. ΣΤΑΔΙΑ

3. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ- ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΞΕΝΟΣ (διάθεση υλικού Π. Κύρδη)

2. Σχέδιο εργασίας   “Οι πρόσφυγες“,από ΔΙΑΠΟΛΙΣ

κλικ ΕΔΩ


Ετικέτες: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *