ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ & ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ (ΒΑΪΤΣΗ ΚΑΙΤΗ-ΒΑΡΡΑ ΕΥΓΕΝΙΑ-ΜΠΟΜΠΟΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ)

0

Συγγραφέας: 92 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κατηγορία 04. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ | , στις 26-03-2020

Αγαπημένοι/ες  μας  μαθητές, μαθήτριες  και  γονείς,

       Αυτές  τις  ημέρες  που  δεν  έχουμε  σχολείο  να  ξέρετε  πως  σας  σκεφτόμαστε  συνέχεια  και  ανυπομονούμε  να  επιστρέψουμε  όλοι-όλες   στο  σχολείο  μας!  Είναι  σημαντικό  να  μείνουμε  για  λίγο  καιρό  στο  σπίτι,  ώστε  να  είμαστε  όλοι  υγιείς.  Θα  δείτε  πόσο  γρήγορα  θα  περάσουν  οι  μέρες και  θα  γυρίσουμε  στο  όμορφο  σχολείο  μας,  να  ξανασυναντήσετε  τους/τις  αγαπημένους/ες  σας  φίλους/ες  και  να  περάσουμε  όλοι/όλες  μαζί  υπέροχα!   

    Τώρα  που  όλοι/όλες  μας  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ  ας  χρωματίσουμε  τον  κόσμο  μας.  Πάρτε  χαρτιά  και  μπογιές  και  φτιάξτε  μια  ζωγραφιά.   

Στο  πλαίσιο λοιπόν του  προγράμματος

Nοιάζομαι  &  Δρω”

σας  προσκαλούμε  να φτιάξετε  ζωγραφιές με τη δική σας ιστορία για την πανδημία και μετά να αποστείλετε τις φωτογραφίες των δημιουργημάτων σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση psychlab@primedu.uoa.gr του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

    Η ζωγραφική είναι ένα σπουδαίο πεδίο έκφρασης των παιδιών, μια μορφή δημιουργίας, που είναι ακόμα πιο ευεργετική, ίσως και θεραπευτική, όταν οι συνθήκες, όπως αυτές που ζούμε τώρα, είναι λίγο ως πολύ τραυματικές.  Ό,τι δεν χωρά στον νου του, ό,τι ξεπερνά τις ικανότητές του να το επεξεργαστεί ψυχικά, το παιδί μπορεί να το εικονίσει με τον προσωπικό, μοναδικό του τρόπο και οι ενήλικοι μπορούν, στη συνέχεια, να το συζητήσουν μαζί του, με αφορμή τη ζωγραφιά. Μια τέτοια διαδικασία βοηθά όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά, αλλά και όλους εμάς τους ενηλίκους, που καταφέρνουμε, κάπως, να ατενίσουμε τον κόσμο μες από τα παιδικά μάτια.

    Θα ήταν καλό να υπάρχει στη ζωγραφιά, αν θέλετε, το μικρό όνομα και η ηλικία ή η σχολική τάξη του παιδιού.

    Προτείνουμε να  ζωγραφίσετε  ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: 

– την πανδημία
– τον κορωνοϊό ή COVID-19
– κάτι που είδατε στην τηλεόραση ή μια ιστορία που ακούσατε για την πανδημία/τον κορωνοϊό
– τι κάνετε οι ίδιοι και η οικογένειά σας αυτές τις ημέρες
– το πιο άσχημο/λυπητερό/τρομακτικό πράγμα που είδατε ή άκουσατε αυτές τις ημέρες
– το πιο όμορφο/ευχάριστο/καλό πράγμα που είδατε ή ακούσατε αυτές τις ημέρες
– κάποιον που είδατε  ή ακούσατε  ότι βοήθησε ή βοηθά τους άλλους ανθρώπους αυτές τις ημέρες
– πώς προστατεύεστε  οι ίδιοι και οι δικοί σας από τον κορωνοϊό
– πώς οι ίδιοι προστατεύετε ή θα προστατεύατε κάποιον από τον κορωνοϊό
– ένα ασφαλές μέρος, ένα μέρος όπου δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό

          Στη συνέχεια, αγαπητοί  γονείς,  αν βέβαια είναι εφικτό, συζητήστε με τα παιδιά σας  κάνοντάς τους ερωτήσεις, όπως: τι δείχνει αυτό που ζωγράφισαν, τι κάνουν/τι σκέφτονται/πώς νιώθουν τα πρόσωπα της ζωγραφιάς, τι έκαναν πριν τα πρόσωπα αυτά, τι θα κάνουν ή τι θα γίνει μετά, πώς σκέφτηκαν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα χρώματα κ.ά. Αν τα παιδιά ρωτήσουν πώς να το φτιάξουν, είναι καλό να τους απαντήσετε να ζωγραφίσουν ό,τι θέλουν, όπως το θέλουν, όπως το καταλαβαίνουν εκείνα. Η ζωγραφική είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συζητήσετε με τα παιδιά για όσα τα απασχολούν αυτές τις ημέρες και να καθησυχάσετε τους φόβους και τις αγωνίες τους.

    Δείξτε ενδιαφέρον για το έργο των παιδιών, αφουγκραστείτε τον λόγο τους, χωρίς να τους υποβάλετε τις δικές σας ιδέες και επαινέστε τα για την προσπάθεια και την έκφρασή τους. Είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσετε την άδεια των παιδιών, δηλαδή θα τα ρωτήσετε αν θέλουν να μοιραστούν τη ζωγραφιά τους με ένα Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που κάνει μελέτες και έρευνες για τα παιδιά, αλλά και με άλλους ανθρώπους που θα θέλουν να δουν το έργο τους. Μην τα πιέσετε. Είναι δικαίωμά τους να μοιραστούν το έργο τους με όσους επιθυμούν.

  Μην  ανησυχείτε,  θα  είμαστε  εδώ  για  οτιδήποτε  χρειαστείτε!!!

Με  αγάπη  οι  Δασκάλες  σας 

Βαΐτση  Καίτη  – Καθηγήτρια  Φυσικής  Αγωγής

Βαρρά  Ευγενία  – Δασκάλα Ολοημέρου και Πρωινού Προγράμματος

Μπόμπορη  Αγγελική  – Καθηγήτρια  Εικαστικών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση