ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

0

Συγγραφέας: 92 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κατηγορία 03.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | , στις 26-09-2018

Το σχολείο θα είναι κλειστό την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 λόγω της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Στις  3 Οκτωβρίου, τιμούμε τον  Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη,  τον προστάτη άγιο των δικαστικών, αλλά και πολιούχο, προστάτη της πόλης της Αθήνας. Ο εορτασμός καθιερώθηκε με σχετικό διάταγμα του 1936, αφού στο «κλεινόν άστυ»  ο  Άγιος του 1ου μ.Χ. αιώνα γεννήθηκε και μαρτύρησε, αλλά και  εποίμανε τον λαό των Αθηνών με πολλή ταπείνωση και αφοσίωση.

Το όνομα του Αγίου φέρει σήμερα γνωστός πεζόδρομος στο κέντρο της Αθήνας, που βρίσκεται  περιμετρικά της Ακρόπολης και κάτω από τον βράχο του Αρείου Πάγου, όπου  υπήρχε ναός στο όνομα του Αγίου, ο οποίος καταστράφηκε  από τον φοβερό σεισμό της 1ης Ιουλίου 1651. Μικρός ναός του Αγίου Διονυσίου υπήρχε και στο Κολωνάκι, ο οποίος χτίστηκε μεταξύ των ετών 1880-1886. Το 1900 κατεδαφίσθηκε και στη θέση του ανεγέρθη νέος μεγαλύτερος ναός.

Η ανέγερσή του καθυστέρησε για πολλά χρόνια και οι εργασίες ξεκίνησαν το 1925 σε σχέδια ρυθμού νεομπαρόκ του Αναστασίου Ορλάνδου και του Δ. Φιλιππάκη. Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1931 και στις 24 Μαΐου 1931 έγιναν  τα εγκαίνιά του από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομο Παπαδόπουλο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση