ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Αγαπητοί γονείς,

          Τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών, έχουν ανατραπεί ραγδαία όλες οι σταθερές της καθημερινότητάς μας. Ο κορωνοϊός, ένας αόρατος εχθρός, μας έχει επιβάλλει μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα τόσο πρωτόγνωρη και τόσο ξαφνική που κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε ούτε καν να φανταστεί πριν από κάποιες εβδομάδες. Μια πραγματικότητα που μας κρατάει στα σπίτια μας, απομακρυσμένους από όλα όσα συνηθίζαμε να κάνουμε, από όσα αγαπάμε, από όσα μας έδιναν χαρά και ικανοποίηση. Είναι πολύ δύσκολο για τον καθένα μας να διαχειριστεί τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνουμε λόγω αυτής της απότομης αποκοπής μας από ότι κάναμε. Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε τα συναισθήματα που  δικαιολογημένα  και αυθόρμητα νιώθουμε τόσο εμείς προσωπικά όσο και τα άτομα του οικείου μας περιβάλλοντος. Καλό είναι να αφήσουμε τον εαυτό μας να αποδεχτεί αυτό που νιώθει και να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια επαφή με την προηγούμενη καθημερινότητά μας καθώς και να βρούμε καινούργια πράγματα και ενδιαφέροντα που υπάρχουν τόσο μέσα στα σπίτι μας και μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε όσο και μέσα στο διαδίκτυο που μας παρέχει πολλές δυνατότητες επικοινωνίας, μάθησης, ψυχαγωγίας.

             Πολύς λόγος, γίνεται τις τελευταίες ημέρες  για την εξ’ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση λόγω της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων. Είναι μια δυνατότητα επαφής με την προηγούμενη καθημερινότητά μας, μια ευκαιρία για να κρατήσουμε σε εγρήγορση το μυαλό μας και να μην χάσουμε την  επαφή μας με την εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι κατανοητό πως βεβαίως και είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Γυμνασίου και ιδιαίτερα του Λυκείου και ειδικότερα των παιδιών της Γ΄ Λυκείου που κάτω από αυτές τις τόσο απίστευτες και μη βοηθητικές συνθήκες ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

           Για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, για τα δικά μας παιδιά είναι ευνόητο πως τα μέσα και τα εργαλεία αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την δια ζώσης διδασκαλία γιατί στη δική μας βαθμίδα εκπαίδευσης η γνώση έρχεται μέσα από την ενεργητική, την συνεργατική και την βιωματική μάθηση. Γιατί σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης ο δάσκαλος δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια πλατφόρμα όσο εξελιγμένη και αν είναι. Γιατί η σχέση που δομείται ανάμεσα στον δάσκαλο και τον μαθητή είναι τόσο προσωπική και μοναδική  και κτίζεται με πολύ κόπο, αγάπη, σεβασμό, επικοινωνία. Σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ του νηπιαγωγείου η μάθηση έρχεται μέσα από το παιχνίδι, τον πειραματισμό, την διαθεματική προσέγγιση των θεμάτων. Η μάθηση έρχεται μέσα από την αλληλεπίδραση τόσο μεταξύ των μαθητών, όσο μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και των δύο με το περιβάλλον. Πως είναι δυνατό μέσα από την χρήση της τεχνολογίας, με έναν υπολογιστή ή με ένα tablet, να μεταφέρουμε έννοιες όπως όρια, κανόνες, σεβασμό, υπομονή;  Πως μπορεί μια οθόνη και ένα δίκτυο όσο προηγμένο και αν είναι να κατανοήσει τους προβληματισμούς, τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματα των μικρών μας παιδιών; ‘Όπως, νομίζω πως είναι κατανοητό, οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι αρνητικές γιατί τα εργαλεία αυτά είναι ακριβώς εργαλεία που αξιοποιούνται όταν υπάρχουν μέσα στη τάξη για να υποστηρίξουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Παρ ‘ ταύτα όμως θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία όχι για να υποκαταστήσουμε το γόνιμο μαθησιακό σχολικό πλαίσιο αλλά για να βρούμε ένα τρόπο επικοινωνίας έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες,  για να συνεχίσουμε το έργο μας, γιατί δεν είμαστε διακοπές, γιατί οι συνθήκες μας επέβαλλαν μια «άλλη» πραγματικότητα και οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για να φέρουμε έστω και έτσι την γνώση κοντά στα παιδιά μας με έναν άλλον τρόπο.  Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είναι δυνατόν μέσα από αυτά τα μέσα και τα εργαλεία,  να έρθουμε κοντά στα παιδιά μας,  να μας χαρίσουν την ικανοποίηση από μια ζωγραφιά που αυθόρμητα θα μας χαρίσουν, από ένα χαμόγελο που θα ανθίσει στο προσωπάκι τους, από μια αγκαλιά που μας κάνουν, από το «σε αγαπώ πολύ κυρία» που θα ακούσουμε, από το «μου λείπεις κυρία» που αυθόρμητα λένε, από τα παιχνίδια, τα γέλια και τα αστεία ακόμα και τις «ζουζουνιές» τους. Αυτά είναι τόσο αυθεντικά που θα τα ζήσουμε όταν θα ξανασυναντηθούμε κάτω από πραγματικές συνθήκες. Μέχρι τότε ας προσπαθήσουμε όλοι να μείνουμε υγιής τόσο σωματικά, όσο πνευματικά και ψυχικά.

           Μέσα από την ιστοσελίδα μας, αγαπημένοι μας γονείς, θα αναρτούμε προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους και σας παρακαλούμε όπως βοηθήσετε τα παιδιά μας για την ενεργό εμπλοκή τους. Θα μπορούσατε κάτω από κάθε ανάρτηση να ανεβάζετε έργα των παιδιών, σχόλια, σκέψεις. Σας παρακαλούμε πολύ να τους μεταφέρετε την αγάπη μας και ότι μας λείπουν πολύ!!!

Σας ευχαριστούμε πολύ

Με εκτίμηση και αγάπη

Οι νηπιαγωγοί.