Μικροί ερευνητές της πόλης…!

WP_20160217_15_26_05_Pro

Η πόλη μας ονομάζεται Αθήνα. Έχει πολλά κτίρια, πάρκα, δρόμους και αυτοκίνητα. Έχει πολλούς ανθρώπους, τους αθηναίους, και πολλά μουσεία, διαφορετικά μεταξύ τους…. Έχει, πολλά καταστήματα για να αγοράσεις πράγματα,  λουλούδια ή ρούχα, για να φας ή να πιεις καφέ. Είναι η πιο μεγάλη πόλη για αυτό είναι η πρωτεύουσα της χώρας μας, της Ελλάδας.  Έχει πολλά αρχαία και στη μέση της πόλης βρίσκεται η Ακρόπολη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μάθαμε, επίσης,  κοιτάζοντας το χάρτη της Ελλάδας ότι βρίσκεται περίπου στη μέση της χώρας. Ο χάρτης ήταν με πολλά διαφορετικά κομμάτια σε διάφορα χρώματα. Έτσι μάθαμε και τους νομούς. Η Αθήνα ανήκει στο νομό Αττικής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Διαβάσαμε βιβλία, ψάξαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο.  Ο υπεύθυνος άρχοντας για να φροντίζει την πόλη μας είναι ο δήμαρχος. Τώρα, ο δήμαρχος που ψήφισαν οι αθηναίοι είναι ο κος Καμίνης. Μάθαμε να ξεχωρίζουμε τις έννοιες γειτονιά , πόλη , χώρα και γράψαμε τη δική μας γειτονιά/ πόλη / χώρα, πρώτα παίζοντας με τα γράμματα σαν παιχνίδι όλοι μαζί και μετά ο καθένας μόνος του σε φύλλο εργασίας…

WP_20160218_13_31_50_Pro   WP_20160218_13_00_36_Pro

Ψάξαμε στο ίντερνετ και βρήκαμε φωτογραφίες της Αθήνας… από διάφορα μέρη που γνωρίζουμε ή έχουμε πάει με τους γονείς μας, όπως το Καλλιμάρμαρο, ο Παρθενώνας,κ.α. Μας δημιουργήθηκε η απορία…. ήταν πάντα έτσι η Αθήνα όπως είναι τώρα; Βρήκαμε φωτογραφίες από διάφορες χρονικές στιγμές της ιστορίας της πόλης μας και τις βάλαμε στη σωστή χρονική σειρά…

WP_20160224_09_26_27_Pro  WP_20160224_09_44_31_Pro

Είδαμε πως και μια πόλη εξελίσσεται, αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων, με τη μόδα της εποχής και με γεγονότα όπως οι πόλεμοι ή οι φυσικές καταστροφές. Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο μάθαμε και ότι η πόλη μας δεν είχε πάντα αυτό το όνομα. Κάποτε λεγόταν Κεκροπία και δεν είχε δήμαρχο αλλά βασιλιά, τον Κέκροπα από τον οποίο είχε πάρει και το όνομά της. Πως όμως ονομάστηκε Αθήνα; Διαβάσαμε το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, στη σειρά  του Φ. Μανδηλαρά “Η  πρώτη μου μυθολογία”, που ήθελαν να γίνουν προστάτες της πόλης.  Ο Κέκροπας τους ζήτησε από ένα δώρο για να αποφασίσουν οι Αθηναίοι ποιον θέλουν για προστάτη τους. Ο Ποσειδώνας χτύπησε το βράχο και ανάβλυσε νερό… οι αθηναίοι το δοκίμασαν και ήταν αλμυρό. Δεν κατανόησαν το δώρο του Ποσειδώνα ο οποίος θα τους έδινε ναυτική δύναμη και ευνοϊκό καιρό να ταξιδεύουν τα πλοία τους. Η Αθηνά χτύπησε το δόρυ της και φύτρωσε η πρώτη ελιά. Οι αθηναίοι γεύτηκαν τον καρπό της και σκέφτηκαν ότι επιπλέον το ξύλο θα τους έδινε έπιπλα και φωτιά, οπότε δέχτηκαν το δικό της δώρο. Ο Ποσειδώνας όχι μόνο δεν θύμωσε αλλά τους χάρισε το δώρο που τους έταξε.  Προς τιμήν της η πόλη ονομάστηκε Αθήνα. Αφού διαβάσαμε τον μύθο, τον ζωγραφίσαμε, φτιάξαμε (ομαδικά και ατομική κατασκευή) παζλ με τη διαμάχη των δύο θεών… και τη δραματοποιήσαμε!!

WP_20160216_13_47_32_Pro - Copy

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επόμενο βήμα….. η αρχαία Αθήνα!!

Υ.Γ. Μην ξεχνάτε την ραδιοφωνική μας εκπομπή. Επόμενη μετάδοση Σάββατο 16 Απριλίου στις 10:30 π.μ.