Πάσχα 2024!

Προετοιμαζόμαστε και φέτος για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα! Αφού μιλήσαμε για τα πάθη του Χριστού και μάθαμε τα πασχαλινά έθιμα, φτιάξαμε κι εμείς τα Λαζαράκια μας, βάψαμε κόκκινα αυγά, φτιάξαμε τα καλαθάκια μας και τις πασχαλινές κάρτες μας.  Την τελευταία μέρα γίναμε λαγοί και διασκεδάσαμε παίζοντας το πασχαλινό κυνήγι αυγών!

collage ΠΑΣΧΑ1 collage ΠΑΣΧΑ3

collageπασχα collageπασχα1 collageπασχα2

Επίσκεψη παιδοδοντίατρου στο νηπιαγωγείο μας!

Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου υποδεχθήκαμε στο νηπιαγωγείο μας την παιδοδοντίατρο Ζωή Τζελέπη. Με βοηθό τον μικρό μπλε Δράκο  μας μίλησε για την στοματική υγιεινή, πώς και πότε να βουρτσίζουμε τα  δόντια, ποιες τροφές τα βλάπτουν και ποιες τα βοηθούν. Η δράση είχε ως στόχο να ενισχύσει τη θετική στάση και συμπεριφορά των παιδιών στα θέματα φροντίδας της στοματικής υγείας.

δοντια δοντια2 δοντια2

Ομορφαίνουμε τις αυλές του σχολείου μας!

8ο νηπ μαζί

Και ήρθε η στιγμή να υλοποιήσουμε μέρος του σχεδίου δράσης μας. Την Κυριακή 21 Απριλίου μαζευτήκαμε όλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά, παλιοί μας μαθητές, φίλοι, όλοι με ένα κοινό όραμα, να ομορφύνουμε τις αυλές του σχολείου μας! Από τις πιο όμορφες και ουσιαστικές στιγμές στα σχολεία μας, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δουλεύουμε με όρεξη και χαμόγελο για να δημιουργήσουμε κάτι τόσο όμορφο!

1ο έργο – Να κάνουμε το σχολείο μας πιο “χρωματιστό” 

Με Χρώματα, Πινέλα, Φαντασία και τη σημαντική συμβολή της εικαστικού κ. Μαρία Δημητροπούλου, ομορφύναμε τους τοίχους μας με υπέροχα σχέδια! Ανανεώσαμε με αντισκωριακά χρώματα και τις καγκελόπορτες μας.τοιχ

τοιχοι 1

Ανώνυμο σχέδιο

Με χαμόγελα, προθυμία και δημιουργικότητα, μαζί με τα παιδιά, ακόμη και με μικρότερα στην αγκαλιά και στα καρότσια, η συμμετοχή των γονιών μας είναι συγκινητική!

γ

2ο έργο – Δημιουργία μιας αμμοδόχου

Μια από τις επιθυμίες των παιδιών ήταν να φτιάξουμε μια αμμοδόχο για να παίζουν στην αυλή! Ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος μπαμπάς μαθητή μας, κατασκεύασε δυο αμμοδόχους και τα παιδιά με κέφι την χρωμάτισαν. Βάλαμε άμμο και είναι έτοιμη για στιγμές δημιουργικής απασχόλησης στην αυλή

α

3ο έργο – Δημιουργία Λαχανόκηπου 

Και το πιο δύσκολο χειρονακτικό έργο ολοκληρώθηκε κι αυτό! Μετά την απαραίτητη και κοπιαστική προεργασία που έκαναν οι “σούπερ μαμάδες”, τώρα  ο λαχανόκηπος γέμισε με καινούριο χώμα, ετοιμάστηκε για τα λάστιχα του αυτόματου ποτίσματος και φυτέψαμε φραουλίτσες, ντοματίνια, πιπεριές και αρωματικά. Τα παιδιά ανά ομάδες φροντίδας θα φροντίζουν από εδώ και στο εξής τον κηπάκο μας και αναμένουμε την παραγωγή μας! Επίσης, καθαρίστηκε με ιδιαίτερο κόπο ομολογουμένως το μικρό κηπάκι μας μπροστά από το σχολείο όπου θα φυτέψουμε καλωπιστικά φυτά και είμαστε πολύ χαρούμενοι και γι αυτό!

λ Ευχαριστούμε πολύ το κατάστημα Δομικών υλικών -Χρώματα-Σιδηρικά ¨ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ¨, θείου μαθήτριάς μας, που μας προμήθευσε με χρώματα και άμμο καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αναγκών μας, την εταιρεία energas που μας τόσο ευγενικά μας υποστήριξε στην προσπάθειά μας, τον ΟΜΙΛΟ ΤΙΤΑΝ που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και μας δώρισε φυτόχωμα, εργαλεία και φυτά, τον Δήμο Παύλου Μελά και κυρίως έναν προς έναν όλους τους γονείς του σχολείου που καθημερινά μας στηρίζουν σε ό,τι τους χρειαστούμε!Ανώνυμο σχέδιο 1

…η δράση συνεχίζεται…

Επίσκεψη στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης

Σήμερα είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης -το οποίο στεγάζεται στο άλλοτε κεντρικό αντλιοστάσιο – και να γνωρίσουμε την ιστορία της ύδρευσης της πόλης μας. Αρχικά τα παιδιά έμαθαν τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι παλιότερα μάζευαν νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. Είδαν από κοντά  το αντλιοστάσιο με τη παλιά ατμομηχανή και παρακολούθησαν βίντεο για την διαδρομή του νερού μέχρι το σπίτι μας. Μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός τους στο Πάρκο νερού όπου έβγαλαν νερό με τις χειροκίνητες υδραντλίες. Στόχος του προγράμματος ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά πως το νερό είναι πολύτιμο και όταν δεν το σπαταλούμε προστατεύουμε το περιβάλλον. Στο τέλος ευχαριστήσαμε  τους υπεύθυνους του Μουσείου για τα παγουράκια που μας χάρισαν αλλά και για τις σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες που αποκομίσαμε κατά την επίσκεψή μας!

collageνερο 1 collageνερο2 collageνερο3

Οικολογώντας τον X3ώρο μου… με δραστηριότητες STEAM – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Οικολογώντας τον X3ώρο μου… με δραστηριότητες STEAM

Εργαστήριο Δεξιοτήτων

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

– ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να βοηθήσει τους μαθητές μέσα από την έρευνα και τη μεθοδολογία STE(A)M, να καλλιεργήσουν και να ενισχύσουν πολλές και σημαντικές δεξιότητες και να γίνουν καλοί επιλυτές προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.

1ο Εργαστήριο – Ας γνωριστούμε στο Χ3ώρο παίζοντας…

Τα παιδιά έγιναν ζευγάρια και ζωγράφισαν τις γωνιές στο χώρο του σχολείου. Δημιουργήσαμε έναν ψηφιακό εννοιολογικό χάρτη με βάση τις απαντήσεις των παιδιών μετά από την έρευνα που έκαναν στον χώρο.

collage1ο collage1ο1

2ο Εργαστήριο – Οικολογώντας την τάξη μου…. Ανακυκλώνω.

Παρακολουθήσαμε βίντεο και συζητήσαμε για την υπεύθυνη δράση της ανακύκλωσης. Κάναμε πείραμα με την αξιοποίηση του ανακυκλώσιμου χαρτιού «Φυτεύουμε χαρτί!»

collage2ο

 

3ο Εργαστήριο – Οικολογώντας την Τάξη μου…. Δεν σπαταλώ

Κατανόηση του κύκλου του Νερού μέσα από βίντεο. Γιατί είναι σημαντικό το Νερό;  Φυτέψαμε σπόρους και καταγράψαμε την εξέλιξή τους.  Παίξαμε παιχνίδια με το επιδαπέδιο ρομπότ Beebot όπου έπρεπε να πραγματοποιούμε τη διαδρομή για την καλύτερη εξοικονόμηση του νερού.

collage3ο collage3ο1 collage3ο2

 

4ο Εργαστήριο – Οικολογώντας την Τάξη μου…. Δεν σπαταλώ.

Παρακολουθήσαμε  βίντεο από το YouTube «Το ταξίδι της Ηλεκτρικής Ενέργειας» και συζητήσαμε με τα παιδιά για το πως πρέπει να ενεργούμε ως υπεύθυνοι πολίτες. Παίξαμε παιχνίδι εντοπισμού όλων των ηλεκτρικών συσκευών στο σχολείο μας και συζήτηση για τη σωστή χρήση τους.

collage4ο collage4ο1

5ο Εργαστήριο – Οικολογώντας την αυλή του Σχολείου μου… Ώρα για Δράση!

Με βάση ένα οικολογικό πρότυπο το οποίο έχουμε διαμορφώσει ζωγραφίζουμε «Πως Ονειρεύομαι Το Σχολείο Μου πιο Οικολογικό;» Στα δέντρα της αυλής μας ζούνε πολλά πτηνά. Άραγε βρίσκουν φαγητό;  Αναλαμβάνουμε Δράση! Κατασκευάζουμε ταΐστρες για τα πουλιά στα δέντρα.

collage6ο

 

6ο Εργαστήριο – Η Γη δεν ανήκει σε εμάς. Εμείς ανήκουμε στη ΓΗ!

Γίναμε ομάδες και σε μεγάλα χαρτόνια Α3 ζωγραφίσαμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που παρατηρήσαμε σε σχετικό βίντεο. Είδαμε  φωτογραφίες για τη μόλυνση των θαλασσών και  κάναμε πείραμα με πετρελαιοκηλίδα. Μπορεί να αφαιρεθεί από το νερό; Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Με το επιδαπέδιο ρομπότ Beebot πραγματοποιήσαμε  διαδρομή με στόχο τον καθαρισμό των θαλασσών από τα σκουπίδια.

collage6ο 1

7ο Εργαστήριο – Στέλνω Μήνυμα για Οικολογία του X3ώρου μας

Μοιραστήκαμε το όραμά μας για ένα καλύτερο περιβάλλον, για μια πιο οικολογική γειτονιά, για μια πιο οικολογική πόλη και δημιουργήσαμε  μια μακέτα στέλνοντας το μήνυμά μας!

collage7ο

 

Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολίχνης

Σήμερα 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολίχνης. Τα παιδιά γνώρισαν την διαδικασία και τους κανόνες δανεισμού. Ξεναγήθηκαν στους χώρους και ιδιαίτερα στο παιδικό τμήμα όπου είχαν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν βιβλία και να παίξουν με παιχνίδια. Στο αναγνωστήριο άκουσαν το παραμύθι «Η τελεία», ζωγράφισαν και έπαιξαν παιχνίδια έκφρασης.

βιβλιο βιβλιο1