Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι προετοιμασίες στο 8ο Νηπιαγωγείο Πολίχνης έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλές μέρες! Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία της γέννησης του Χριστού. Έμαθαν παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Γνώρισαν τα έθιμα αυτής της μεγάλης γιορτής και έφτιαξαν πολλές όμορφες κατασκευές!

collageΧΡΙΣ1 collageΧΡΙΣ2 collageΧΡΙΣ3 collageΧΡΙΣ4 collageΧΡΙΣ5 collageΧΡΙΣ6 collageχρισ9 collageΧΡΙΣ7

χρισ8

Συνεργασία στο Νηπιαγωγείο – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Συνεργασία στο Νηπιαγωγείο

Εργαστήριο Δεξιοτήτων

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ

Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει την έννοια της συνεργασίας στο νηπιαγωγείο. Στόχος είναι τα παιδιά, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, (δραματοποίηση, φύλλα εργασίας, κατασκευές, εικόνες και θεατρικό παιχνίδι) να συνεργαστούν ανά ζεύγη, μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας.

1ο εργαστήριο – Συγκρότηση ομάδας

Ας γνωριστούμε παίζοντας! Κινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια συνεργασίας.

«Πάρε τη θέση του άλλου αλλά μην πεις κουβέντα!» Τα παιδιά κάθονται στον κύκλο με τις καρέκλες εκτός από έναν ο οποίος θα πρέπει στη διάρκεια του παιχνιδιού να βρει καρέκλα να κάτσει και να αφήσει άλλον όρθιο. Το παιχνίδι απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά και συνεργασία χωρίς λόγια. Στόχος είναι κάθε παιδί να αλλάξει καρέκλα και να βρει μία άλλη χωρίς να χάσει τη θέση του. Για να γίνει αυτό πρέπει η ομάδα να είναι σιωπηλή και να κοιτάζεται μόνο στα μάτια.

collageεργ1

2ο εργαστήριο – Συμβόλαιο της ομάδας

Φτιάχνουμε τους κανόνες της τάξης μας για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Στην Ολομέλεια συζητάμε τους κανόνες καλής λειτουργίας της ομάδας μας κάνουμε μία συζήτηση και ζητάμε από τα παιδιά να προτείνουν κανόνες. Μετά το κάθε παιδί ζωγραφίζει ένα κανόνα σε ένα πράσινο χαρτί σε σχήμα φύλλου και δημιουργούμε το Δέντρο της Ομάδας.

Messenger creation 7136063972397322471

3ο εργαστήριο – Ανίχνευση αρχικών ιδεών για την έννοια της συνεργασίας

Μετά από κινητική δραστηριότητα στον ελεύθερο χώρο με εναλλαγές ρυθμού για περπάτημα, τα παιδιά ζωγραφίζουν ότι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούν τη λέξη «συνεργασία».

collageεργ3

4ο εργαστήριο – Ικανότητες επικοινωνίας

Τα παιδιά συνεργάζονται ανά ζεύγη και παίζουν τα παιχνίδια ρόλων:

«Καλωσορίζοντας τους εξωγήινους»: «έχουνε έρθει κάποιοι ωραίοι και γλυκούληδες εξωγήινοι στο σχολείο μας σήμερα με χαρά να μας γνωρίσουν και έχουν πάρα πολλά και ωραία και ενδιαφέρονται πράγματα να μας πουν για τον πλανήτη και τα μέρη που ζούνε. Δυστυχώς όμως δεν μπορούν να μιλήσουν στη δική μας γλώσσα και θα χρειαστούν κάποιον μεταφραστή». Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια, υπάρχει ένας εξωγήινος και ένας γήινος μεταφραστής σε κάθε ζευγάρι.

« Και οι γάτες είχαν τη δική τους ιστορία»: «οι εξωγήινοι έφεραν μαζί και τις γάτες τους. Τα παιδιά που ήτανε μεταφραστές μεταμορφώνονται σε γάτες. Οι εξωγήινοι -που μετά από την παραμονή τους στην γη έμαθαν τελικά να μιλάνε τη γλώσσα μας- κυνηγάνε με τη μουσική τις γάτες, ώσπου ο καθένας να πιάσει από μία γάτα. Τα ζευγάρια γάτα – εξωγήινος, (ο οποίος που τώρα έχει μάθει να μιλάει ελληνικά) κάθονται σε ένα χώρο όπου οι γάτες έχουν και αυτές να μας πουν την ιστορία τους από το μέρος που ζουν και το ταξίδι τους. Οι εξωγήινοι-ιδιοκτήτες τους μας μεταφράζουν τι λένε οι γάτες.

collageεργ4

 

5ο εργαστήριο – Συνεργασία σε ομάδες

Τα παιδιά συνεργάζονται κατά ομάδες στην κινητική δραστηριότητα: «Βοήθησε την μπάλα να φτάσει στον προορισμό της»  Ένας από κάθε ομάδα έχει το μπαλάκι, οι υπόλοιποι που κρατάνε κομμάτια από το χαρτονένιο ρολό θα πρέπει να συνεργαστούν και να τα τοποθετήσουν σε σειρά έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα διάδρομο για να κυλήσει μέσα το μπαλάκι. Το παιδί που έχει το μπαλάκι πρέπει να το ρίξει έτσι ώστε να μπορέσει να κυλήσει σε όλη τη διαδρομή που έχουν δημιουργήσει τα παιδιά με τους κομμένους χάρτινους κυλίνδρους.

collageεργ5

 

6ο εργαστήριο – Απόκτηση ενσυναίσθησης και επίλυση συγκρούσεων.

Τα παιδιά βλέπουν την εικόνα δύο παιδιών που τσακώνονται. Χωρίζονται σε ομάδες, συζητούν το πρόβλημα και προτείνουν τρόπους επίλυσης της διαφωνίας. Κατόπιν αποτυπώνουν σε φύλλο εργασίας τις σκέψεις τους και την απόφαση της ομάδας τους.

collageεργ6

7ο εργαστήριο – «Η τελική μου ιδέα… ‘στο αυτί’!»

Στον ελεύθερο χώρο έχουν τοποθετηθεί αραιά απλωμένα παντού μπλε χαρτιά Α4 και πάνω σε κάθε χαρτί έχει τοποθετηθεί μία μολυβοθήκη με διάφορους μαρκαδόρους. Τα χαρτιά και οι μολυβοθήκες είναι τόσα όσα και τα παιδιά της τάξης. Με μουσικό όργανο δίνεται αρχικά σταθερός ρυθμός για βάδισμα, ακολουθούν εναλλαγές ρυθμού και σε κάθε παύση τα παιδιά σταματούν. Στο τελευταίο σταμάτημα της μουσικής κάθε παιδί επιλέγει σε ποιο χαρτί θα σταθεί και κάθεται δίπλα στο χαρτί. Τα παιδιά ζωγραφίζουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη συνεργασία.

 collageεργ7

 

 

Συμμετοχή στο 9ο Φεστιβάλ Ρομποτικής

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου συμμετείχαμε στο 9ο Φεστιβάλ Ρομποτικής που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπ τεχνολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (περιοχή Στρεμπενιώτη)IMG 5300

Το σχολείο μας παρουσίασε το έργο “Μικρά ξωτικά βοηθούν τον Αϊ Βασίλη στο ταξίδι του” και βραβεύτηκε στην κατηγορία ¨Καλύτερη Παρουσίαση”!

Η υπόθεσή μας: “Ο Αϊ Βασίλης βάζει σε δοκιμασίες τα μικρά ξωτικά του νηπιαγωγείου ξωτικών! Όποιος περάσει τις δοκιμασίες με τη βοήθεια της μελισσούλας ρομπότ (bee bot) θα ακολουθήσει τον Αϊ Βασίλη στο ταξίδι του…”!

Παιχνίδι, συμμετοχή, δημιουργία, εξοικείωση με τον προγραμματισμό και την έννοια του αλγορίθμου

Μια όμορφη μέρα συμμετοχής και χαράς για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς που μας συνόδευαν! 1 1

Η Μπουγάδα του Αϊ Βασίλη

Σήμερα τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετέχουν στη διαδραστική θεατρική παράσταση “Η Μπουγάδα του Αϊ Βασίλη” από την ομάδα Mtales by M&M.

“Ο Αϊ Βασίλης ξυπνά την παραμονή της πρωτοχρονιάς και διαπιστώνει ότι η στολή του έχει έναν λεκέ. Τώρα πως θα μοιράσει τα δώρα στα παιδιά; Στέλνει λοιπόν γράμμα στα παιδιά όλης της γης ζητώντας τη βοήθειά τους”.

20231211 095854 1 20231211 100418 received 374242018384586 received 1056998135447856 received 1562797034473165 received 2022432554802988