Code Week 2023

codeweek badgTο νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα 2023, με τέσσερις εκδηλώσεις!

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (EU Code Week) είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τον αλγόριθμο μέσα από παιχνιώδεις δραστηριότητες! Τα παιδιά μας αποκωδικοποίησαν ποικίλους κώδικες με βάση σχήματα-εικόνες-γράμματα-χρώματα-αριθμούς, δημιούργησαν μάλιστα και δικούς τους, ήρθαν σε επαφή με τον αλγόριθμο της ρομποτικής με το σώμα τους, χρησιμοποίησαν το ρομποτάκι μας beebot!

Συμμετείχαμε στις συμμαχίες : ¨Let’s code for Erasmus Days”, “Μπορώ-Κωδικοποιώ-Απολαμβάνω”, “Μια βόλτα στην πόλη” και “Σπάσε τον κώδικα και ανακάλυψε έναν σημαντικό κώδικα”.                                           Οι δράσεις μας!

1.colaz code week all

Οι βεβαιώσεις συμμετοχής μας!1colaz2colaz3colaz

Οι βεβαιώσεις κολαζ

28η Οκτωβρίου

Εικόνα1 12

Η σημερινή γιορτή για την επέτειο του ΟΧΙ  είναι η κατάληξη μιας σειράς δραστηριοτήτων που μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω .. στο 1940! Μάθαμε λοιπόν ότι τότε οι αρχηγοί της Γερμανίας και της Ιταλίας αποφάσισαν να κατακτήσουν τον κόσμο και ότι ο Ιταλός αρχηγός ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να παραδοθεί η χώρα μας! Εκείνος όμως αρνήθηκε λέγοντας το «ΟΧΙ».

maxresdefault

Γιορτάζουμε όμως και τη σημαία μας! Ασχοληθήκαμε με τα χρώματα και τα σχήματα που έχει πάνω της, με τον αριθμό των γραμμών και τον συμβολισμό τους. Φτιάξαμε την δική μας σημαία!

collage28

Μιλήσαμε για την ειρήνη και τον πόλεμο, διαβάσαμε σχετικά παραμύθια και φτιάξαμε κατασκευές!

281collage285

Είπαμε ποιήματα και τραγούδια γιορτάζοντας το ΟΧΙ  των Ελλήνων και τη γενναιότητα που έδειξαν στον πόλεμο που ακολούθησε!

287collage282

Συνοπτική Παρουσίαση ετήσιου σχεδίου δράσης “Εργαστήρια Δραστηριοτήτων 2023-2024”

Θεματικός κύκλος: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ –

Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

1ο  , 2ο, 3ο και 4ο  τμήμα: Θέμα « Συνεργασία »

Τίτλος: «Συνεργασία στο Νηπιαγωγείο »

Βασικοί στόχοι:

  • καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
  • οργάνωση δραστηριοτήτων που θα ενισχύουν τη συνεργασία και το κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης μέσα στην τάξη.
  • υιοθέτηση αξιών και προτύπων σεβασμού και συνεργασίας.

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης: Οκτώβριος – Νοέμβριος

 

 Θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα – Ευ ζην

1ο  , 2ο, 3ο και 4ο τμήμα : Θέμα « Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και Πρόληψη»

Τίτλος: «Το παπάκι πάει»

Βασικοί στόχοι:

  • καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
  • Ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των παιδιών σε περίπτωση που βρεθούν σε συνθήκες εξαφάνισης ή σε περίπτωση που χάσουν τον προσανατολισμό τους.

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης: Δεκέμβριος-Ιανουάριος

Θεματικός κύκλος: Δημιουργώ και Καινοτομώ –

Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία

1ο  , 2ο, 3ο και 4ο τμήμα: Θέμα: Δεξιότητες μάθησης

Τίτλος: «Οικολογώντας τον Χ³ώρο μου…με δραστηριότητες STEAM».

Βασικοί στόχοι:

  • καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους 21ου αιώνα.
  • Καλλιέργεια δεξιοτήτων κοινωνικής ζωής
  • Προσέγγιση των 3 Μ της έννοιας του Χώρου (Μικροχώρος, Μεσοχώρος, Μακροχώρος) μέσα από δραστηριότητες STEAM
  • Ψηφιακές δεξιότητες
  • Υπολογιστική σκέψη-ρομποτική

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης : Φεβρουάριος – Μάρτιος

 Θεματικός κύκλος: Φροντίζω το περιβάλλον

1ο  , 2ο, 3ο και 4ο τμήμα: Θέμα «Οικολογική Συνείδηση»

Τίτλος: «Η φίλη μας η θάλασσα»

Βασικοί στόχοι:

  • καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
  • Ανάδειξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας
  • ενίσχυση τη γνώσης των νηπίων για τους ωκεανούς
  • ενθάρρυνση  του ενεργού ρόλου τους  στις  προσπάθειες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης: : Απρίλιος – Μάιος

Η απονομή των Εθνικών Ετικετών Ποιότητας για τα δυο έργα eTwinning που υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας κατά το σχολικό έτος μας 2022-23 μας γέμισε χαρά και ικανοποίηση

Το έργο Water power #STEM3 ήταν βασισμένο στο STEM με δραστηριότητες γύρω από το νερό!

Το έργο Let’s sing Christmas μας έφερε σε επαφή με ευρωπαϊκά σχολεία μέσω της ανταλλαγής καρτών και κοινών τραγουδιών!

Ευχαριστούμε θερμά τους συνεργάτες μας των έργων μας και τους  γονείς για την απεριόριστη συνεργασία. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά μας για τον ενθουσιασμό και προθυμία που δείχνουν στις συμμετοχές μας στα ευρωπαϊκά έργα!

national quality label project nql pdf 2955734 user 96735 77a2c27a7f

national quality label project nql pdf 2958857 user 96735 6a54a90566

Ο Εγωιστής Γίγαντας

  Σήμερα παρακολουθήσαμε στο σχολείο μας την παράσταση  “Ο Εγωιστής Γίγαντας”. Η ομάδα “Μικρός Βορράς” μετέφερε τον κόσμο του Oscar Wilde στον σύγχρονο δικό μας κόσμο με χιούμορ, τρυφερότητα αλλά και με προβληματισμό. Κατά τη διάρκεια της παράστασης τέθηκαν στα παιδιά ερωτήματα όπως:

Πώς μοιραζόμαστε; Πώς αντιμετωπίζουμε τον θυμό;
Τί σημαίνει “δικό μου”;
Πώς διεκδικούμε αυτό που ονειρευόμαστε;
Τι χρειάζεται ο δικός μου κήπος για να ανθίσει;

Λίγα λόγια για το παραμύθι

Σ’ένα μακρινό μέρος υπάρχει ένας απίθανος κήπος, με πανέμορφα δέντρα, κάθε λογής λουλούδια και μελωδικά πουλιά. Ο κήπος ανήκει σ’έναν Γίγαντα, ο οποίος λείπει ταξίδι. Σ’αυτόν τον κήπο, κάθε μέρα μαζεύονται τα παιδιά και παίζουν, γιατί στη μικρή τους πόλη, δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος. Κάποια μέρα ο Γίγαντας επιστρέφει και βλέπει τα παιδιά. Ενοχλημένος από τις φωνές τους τα διώχνει και υψώνει έναν πελώριο τοίχο στην εισόδο για να μην ξαναμπει ποτέ κανείς. Από εκείνη τη στιγμή ο κήπος ερημώνει. Φεύγουν τα πουλιά, τα λουλούδια αρνούνται να φυτρώσουν, και στον κήπο απλώνεται το Χιόνι, ο Παγετός,  ο Βοριάς και το Χαλάζι. Ο πανέμοργος κήπος μεταβάλλεται σ’ένα απέραντο χειμωνιάτικο, παγωμένο τοπίο. Η Άνοιξη δεν ερχόταν ποτέ. Μέχρι τη μέρα που το κελάηδησμα ενός μικρούλη σπίνου και ένα μικρό αγόρι θα κάνουν τον Γίγαντα να καταλάβει το λάθος του. Η καρδιά του θα πλημμυρίσει για πρώτη φορά από αγάπη και ο πανέμορφος κήπος θα γεμίσει από χαρούμενα παιδιά.

20231017 173626 20231017 173843

ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ

βιβλια σε ροδες

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ έφτασαν και στο νηπιαγωγείο μας!

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα. Τα βιβλία φθάνουν στο σχολείο μέσα σε μια βαλίτσα με ρόδες και παραμένουν στη σχολική τάξη επί 4 εβδομάδες.

Σκοπός του προγράμματος είναι  να ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν τα βιβλία, να «ταξιδέψουν» μαζί τους, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν.

Το θέμα της βαλίτσας μας είναι οι ΚΗΠΟΙ.

Κήποι μυστικοί και μαγικοί, κήποι βασιλιάδων και γιγάντων, θρύλων και λαϊκών παραμυθιών, αγαλμάτων και σκιών, συναισθημάτων και ποιημάτων, προσκαλούν τους μικρούς αναγνώστες να περιπλανηθούν σε χώρους όπου η φαντασία τους συναντά υπερφυσικές δυνάμεις και θαμπώνεται από μαγικές πράξεις και απρόσμενες αποκαλύψεις.

collageΒΙΒΛΙΑ

collageβιβλια1

eTwinning project -ART WITH PAINTERS



Λήψη αρχείου

Άσκηση σεισμού

Άσκηση σεισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νηπιαγωγείο μας. Προηγήθηκε σχετική συζήτηση με τα παιδιά! Τι είναι ο σεισμός; Πως νιώθουμε τον σεισμό και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες; Ποια μέτρα προστασίας πρέπει να λάβουμε πριν από το σεισμό, τι κάνουμε κατά την διάρκεια του σεισμού είτε είμαστε στο σχολείο, στο σπίτι ή στο δρόμο;

Τα παιδιά παρακολούθησαν σχετικό βίντεο:

Ακολούθησε η άσκηση ετοιμότητας μέσα στην τάξη και στον χώρο της αυλής.

collageσεισμοσ

Δημιουργία μαθητικών λογαριασμών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Σας ενημερώνουμε πως μπορείτε να δημιουργήσετε μαθητικούς λογαριασμούς για τα παιδιά σας με εγγραφή τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (20/3/2020). Η δημιουργία λογαριασμού γίνεται από τη σελίδα https://register.sch.gr/students. Στην ίδια σελίδα μπορεί να φτάσει κάποιος από την πύλη του ΠΣΔ www.sch.gr ακολουθώντας τον σύνδεσμο «Εγγραφή».

Η εγγραφή γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή/τριας.  Στη σελίδα υπάρχουν σχετικές οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε η εγγραφή να είναι επιτυχής. Δείτε αναλυτικά τον οδηγό έγγραφής: https://register.sch.gr/students/docs20/StudentsRegisterHelp.pdf

Απαιτείται η συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου του μαθητή.  Στους γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών των Νηπιαγωγείων το σχολείο φροντίζει για την γνωστοποίηση του Αριθμού Μητρώου των μαθητών. Θα σας ενημερώσουν οι νηπιαγωγοί των τμημάτων.

Συνιστούμε στον γονέα/κηδεμόνα την αναγκαιότητα ορθής αναγραφής της διεύθυνσης e-mail του καθώς επίσης και του αριθμού κινητού τηλεφώνου, ώστε να είναι εύκολη η ανάκτηση των στοιχείων μαθητικού λογαριασμού σε περίπτωση που αυτά ξεχαστούν.

Όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή του/της μαθητή/τριας θα αποσταλεί e-mail με τα στοιχεία εγγραφής στη διεύθυνση e-mail όπως τη δήλωσε ο γονέας/κηδεμόνας στην ηλεκτρονική αίτηση. Παρακαλούμε η διεύθυνση του λογαριασμού που δημιουργήθηκε να κοινοποιηθεί στους εκπαιδευτικούς του τμήματος.download

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

388be9d8de150b0dcd71e67e4e0ddb9b

 Παγκόσμια Ημέρα Ζώων σήμερα και μέσα από  το παραμύθι «Ξουτ» μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ανάγκες των ζώων. Κατανοήσαμε λοιπόν διαβάζοντας τις περιπέτειες ενός αδέσποτου σκύλου, ότι τα ζώα δεν χαρίζονται σαν δώρα που μπορεί μετά να τα βαρεθούμε και να τα πετάξουμε. Τα ζωάκια μας τα αγαπάμε και τα φροντίζουμε για πάντα και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα τηρούμε τις υποχρεώσεις μας σε αυτά.

Πολλά παιδιά που έχουν κατοικίδια στο σπίτι τους μας μίλησαν γι’ αυτά. Κι αφού δεν μπορούσαν να τα φέρουν στο σχολείο αποφασίσαμε να φέρουμε το αγαπημένο μας λούτρινο ζωάκι.

collageΖΩΑ1 collageΖΩΑ2

 Δημιουργήσαμε αφίσες για την σημερινή ημέρα!collageΖΩΑ3collageζωα8

Φτιάξαμε και τον Ξουτ με χάρτινα πιάτα! Μία κατασκευή που τα παιδιά μπορούν να φορούν στο χέρι και να παίζουν όπως τη γαντόκουκλα.

20231005 174715 collageΖΩΑ4