“Ελάτε να γίνουμε Εθελοντές”
Στα πλαίσια του 3ου θεματικού κύκλου “Ενδιαφέρομαι κι Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη” με τίτλο “Ελάτε να γίνουμε Εθελοντές” ασχοληθήκαμε με την έννοια του εθελοντισμού.
1) Παρατηρήσαμε εποπτικό υλικό σχετικό με τον εθελοντισμό και τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά τους . Ζωγράφισαν τι τους έκανε περισσότερο εντύπωση και συνέθεσαν με τις ζωγραφιές τους το “Παζλ του εθελοντισμού”.
2) Σχεδιάσαμε σε χαρτί μέτρου το περίγραμμα του/ης εθελοντή/τριας. Το κάθε παιδί διατύπωσε και έγραψε πάνω στο περίγραμμα τι θα ήθελε να κάνει , ως εθελοντική προσφορά στους συνανθρώπους του ή στο περιβάλλον. Το περίγραμμα του εθελοντή μας συνόδευε στην τάξη καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.
3) Διαβάσαμε το παραμύθι το “Δέντρο που όλο έδινε”: α) τα παιδιά συζήτησαν, σκέφτηκαν και επεξεργάστηκαν τα μηνύματα του παραμυθιού μέσα από ζωγραφιές και παιχνίδια αντιστοίχισης, ταξινόμησης και σειροθέτησης β) Ομαδικά τα παιδιά κατασκεύασαν τη μηλιά και στο δικό τους μήλο ζωγράφισαν τι θα ήθελε να χαρίσει ο καθένας στο συνάνθρωπό του γ) Σε ζευγάρια παίξαμε το παιχνίδι “Οδηγός και τυφλός”. Ο ένας κινούνταν με κλειστά μάτια καθώς τον οδηγούσε ο οδηγός -βοηθός του προσφέροντάς του την ασφάλεια για να κινηθεί.
δ) Σε ζευγάρια πάλι ο ένας έγινε το “χέρι βοηθείας “ για τον άλλο βοηθώντας τον να ζωγραφίσει κρατώντας του το χέρι ε) τα παιδιά έφτιαξαν ομαδικά την” κουρτίνα της φιλίας και της αγάπης” με καρδιές σε μορφή μόμπιλε.
Τα παιδιά με θεατρικό παιχνίδι μαγείρεψαν για τους άπορους.
Επίσης με θεατρικό παιχνίδι έπαιξαν το νοσοκομείο, βοηθώντας τους άρρωστους ανθρώπους ως γιατροί και νοσοκόμοι.
Στις 11 Μαρτίου επισκεφθήκαμε το 1ο Ειδικό νηπιαγωγείο “Οι Κένταυροι” προσφέροντας την “κουρτίνα της φιλίας και της αγάπης”. Ψάχνοντας να βρούμε την αγάπη, όταν χάνεται για λίγο, απολαύσαμε την αφήγηση της κας Λίλας Λιβογιάννη στο παραμύθι: “Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει” για την αγάπη της μητέρας προς το παιδί. Ακολούθησε συζήτηση, τραγούδια για την αγάπη και πολλές κατασκευές με πηλό.
4) Ασχοληθήκαμε με τα δικαιώματα των παιδιών: παρακολούθησαν βίντεο, παρατήρησαν εποπτικό υλικό, συζήτησαν, ζωγράφισαν, τραγούδησαν και δημιούργησαν αφίσα με τα δικαιώματα.
5) Οι εθελοντικές μας ανησυχίες και δράσεις επεκτάθηκαν και έξω από το χώρο του Νηπιαγωγείου μας. Με τη συνεργασία των γονιών συγκεντρώσαμε απαραίτητα είδη για να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους του Γηροκομείου Βόλου. Φτιάξαμε καλάθι με πασχαλινά εδέσματα και κάρτα με τις ευχές μας. Επισκεφθήκαμε το Γηροκομείο, όπου τραγουδήσαμε στ0υς παππούδες και γιαγιάδες τα κάλαντα του Λαζάρου. τα παιδιά αντάλλαξαν πληροφορίες με τους ηλικιωμένους για τα έθιμα και τις προετοιμασίες του Πάσχα στις μέρες μας αλλά και παλαιότερα. Οι ηλικιωμένοι μας πρόσφεραν την αγάπη και τις εμπειρίες τους και εμείς τους προσφέραμε τη χαρά, το χαμόγελο και την αγκαλιά μας.
6) Ο εθελοντισμός μας συνεχίστηκε, ως προς το περιβάλλον. α) Επισκεφθήκαμε τα “Ηλιοτρόπια”, όπου γνωρίσαμε βότανα και τη χρησιμότητά τους . Το κάθε παιδί φύτεψε το δικό του βότανο και το πήρε σπίτι για να μάθει να το φροντίζει προκειμένου να μεγαλώσει. Δοκίμασαν κάποια βότανα πάνω στο ψωμί με το λάδι και ζωγράφισαν τη δική τους ζωγραφιά
β)Στη συνέχεια φτιάξαμε το δικό μας βοτανόκηπο στο σχολείο μας και φυτέψαμε βότανα και λουλούδια για να ομορφύνουν την αυλή μας.
γ) Επισκεφθήκαμε το ΚΠΕ Μακρυνίτσας και παρατηρήσαμε τα βότανα στο φυσικό τους χώρο αλλά και στο μαγαζί που τα πουλάνε επεξεργασμένα. (Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες σε επόμενο post για τις επισκέψεις των “εθελοντών”)
7) Κατασκευάσαμε με ανακυκλώσιμα υλικά ταΐστρες και ποτίστρες για τα πουλιά και στολίσαμε τον προαύλιο χώρο του Νηπιαγωγείου μας.
Ανάρτηση: Δημήτρης Μανδώρας