18 Μαΐου- Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή».

Τι είναι όμως ένα μουσείο; Που βρίσκεται και τι υπάρχει μέσα σε αυτό; Το παρακάτω βίντεο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις κάποια πράγματα για τα Μουσεία. Πάτησε εδώ για να μάθεις.

Τα μουσεία στη χώρα μας είναι πολλά και διαφορετικά! Αυτό μας κάνει πολύ τυχερούς και ιδιαίτερα αυτό το διάστημα μπορούμε να επισκεφτούμε κάποιο μουσείο από το σπίτι μας. Φυσικά δεν είναι όπως εάν πηγαίναμε εκεί, αλλά  με τον τρόπο αυτό καταφέρνουμε να μάθουμε πολλά πράγματα για τα μουσεία.

Για σήμερα διαλέξαμε να ασχοληθούμε με το μουσείο Μπενάκη. Ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Αθήνας. Εάν το έχεις επισκεφθεί ή ακούσει τότε ίσως να γνωρίζεις κάποια πράγματα. Πάμε όμως να δούμε μερικές πληροφορίες για αυτό το μουσείο.

Το μουσείο Μπενάκη στους τρεις ορόφους του έχει έργα όλων των εποχών της Ελληνικής ιστορίας και τέχνης από την προϊστορική εποχή μέχρι τους σύγχρονους καιρούς. Στις συλλογές του μουσείου θα βρούμε επίσης έργα Ασιατικής (Κινέζικης κυρίως) και Κοπτικής τέχνης, καθώς και  Φωτογραφικά Αρχεία, δηλαδή φωτογραφίες από αντικείμενα τέχνης και φωτογραφίες τέχνης.

Αυτά θα δεις στο Μουσείο όταν το επισκεφτείς το πρωί. Το βράδυ όμως τα πράγματα αλλάζουν.. . όταν όλοι οι επισκέπτες και οι φύλακες έχουν φύγει όλοι νομίζουν ότι το Μουσείο κοιμάται.. . ή μήπως όχι;

Για να δούμε τι συμβαίνει στο Μουσείο  τη νύχτα.. . (πάτα πάνω στη λέξη Μουσείο)

Και τώρα ώρα να δημιουργήσεις το δικό σου διαφορετικό ζώο για τον κήπο του μουσείου. Μπορείς να του δώσεις όποια μορφή θέλεις, με τα χρώματα που επιθυμείς και με τα υλικά που θα επιλέξεις.

Να θυμάσαι: όπως όλα τα εκθέματα των μουσείων έτσι και το δικό σου δημιούργημα θα μείνει στο χρόνο και στο χώρο. Σε εμάς θα στείλεις τη φωτογραφία του και το έργο σου θα το φυλάξεις. Σε μια προθήκη, δηλαδή βιτρίνα(μπορείς να την φτιάξεις όπως θέλεις), ή σε κάποιο κουτί. Μπορείς να γράψεις την σημερινή ημερομηνία και το όνομα σου. Και όσα χρόνια και αν περάσουν, κάθε φορά που θα το κοιτάς, θα θυμάσαι πως είναι ένα μέρος από το μουσείο που δημιούργησες με τους φίλους σου. Ακόμη και όταν έπρεπε να μείνουμε όλοι στο σπίτι.

.. . και οι κυρίες θα καταφέρουν να τα ενώσουν!

 

πηγή: http://icom-greece.mini.icom.museum/  

γράφει νηπιαγωγός: Κωστούλα Σταυρούλα